ŠIRI SE Ključno pitanje je zašto među obolelima nema žena: Majmunske boginje SVE BLIŽE Srbiji - stigle do Grčke!
Foto: Pexels

„Reč je o engleskom turisti koji je smešten u bolnicu Atikon“, dodaje se u saopštenju, a rezultati analize biće poznati u ponedeljak, navela je grčka zdravstvena služba. I izrael je prijavio prvi potvrđen slučaj majmunskih boginja, a reč je o muškarcu u 30-im godinama koji se vratio sa putovanja po zapadnoj Evropi, navodi Telavivski Suraski medicinski centar - Ičilov, gde se oboleli nalazi u karantinu.

Majmunske boginje se ne prenose lako, a primećeno je da najviše od ove bolesti obolevaju muškarci od 20 do 40 godina koji su bili u bliskom kontaktu sa drugim zaraženim muškarcem, rekao je za Tanjug virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler. On je istakao da ukoliko virus i stigne u Srbiju, nema razloga za brigu, jer smrtnosti od majmunskih boginja u Evropi gotovo i da nema, a farmakološka terapija je deluje na adekvatan i efikasan način.

Šekler je rekao da su mnoge stvari upitne kada je reč o majmunskim boginjama, poput toga zašto je u nekim zemljama veliki broj zaraženih, dok se u drugim sporadično zarazi po nekoliko muškaraca i dodao da je ključno pitanje zašto nema slučajeva zaraženih žena.

- Virusi ostalih boginja ne prave nikakvu razliku po polovima- istakao je Šekler za Tanjug i poručio da od majmunskih boginja nema nikakve posebne preventive i da je dovoljno da se ljudi normalno ponašaju, kako bi se zaštili od ovog virusa - voditi računa o higijeni, prati ruke i izbegavati kontakt sa zaraženima.

On smatra da ako majmunske boginje i dođu u Srbiju, ništa neće promeniti živote miliona Srba, ukoliko se pojavi jedan ili dva slučaja obolelih.

Nema smrtnih slučajeva

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je do sada registrovano oko 80 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja, a za oko 50 se čeka potvrda iz laboratorija. Bolest je do sada registrovana u 11 zemalja, a broj obolelih od majmunskih boginja povećan je na 92.

SZO ističe da do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj povezan sa tom bolešću. Slučajevi su do juče potvrđeni u 12 neendemskih država članica, prenosi RIA Novosti, a prema SZO, potvrđeni slučajevi nisu povezani sa putovanjem u endemska područja. Prema poslednjim podacima, slučajevi infekcije su zabeleženi uglavnom, ali ne isključivo, među homoseksualnim muškarcima koji su imali polne kontakte.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading