KORONA JENJAVA, NA LETOVANJE BEZ POTVRDA Hrvatska, Crna Gora, Bugarska i Grčka ukinule mere
Shutterstock/Melinda Nagy

Mere su ukinuli i Slovenci i Hrvati, a u sve ove zemlje ulaziće se bez ikakvih korona papira, samo sa važećim pasošem (u Albaniju i Crnu Goru samo sa ličnom kartom).

Kako se najavljuje, uskoro bi moglo i u Turskoj, Egiptu i Tunisu da se popusti s epidemiološkim merama.

Predah za lekare

Sve mere kontrole i ograničenja za ulazak u Srbiju, koje su bile vezane za zaraznu bolest kovid 19, prestale su da važe. To znači da našim, kao i stranim državljanima više nije potreban negativan PCR, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti ili potvrda o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

Odluka o slobodnom ulasku doneta je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji i u skladu je s odlukama većine zemalja Evrope i regiona. Sudeći po informacijama sa terena, i lekari mogu da odahnu i planiraju zasluženi odmor jer, na primer, u čačanskoj opštoj bolnici više nema pacijenata na kovid odeljenjima.

Ipak, ova odluka ne znači da je pandemija koronavirusa završena, nadležne institucije nastavljaju da prate razvoj epidemiološke situacije i blagovremeno će obaveštavati javnost.

Na snazi ostaje preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dok je u zdravstvenim ustanovama obavezna. Kovid ambulante, punktovi za testiranje i vakcinaciju nastavljaju da rade uobičajeno.

Vakcinisani u prednosti

Milanko Šekler, virusolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, smatra da je odluka o slobodnom ulasku u našu zemlju očekivana i u njoj ne vidi ništa sporno. Prema njegovim rečima, to je ono što je javnost najviše tražila, s obzirom da na isti način postupaju i ostale zemlje. Međutim, on ističe da korona nije odzvonila za sve, već samo za one koji su se vakcinisali.

KORONA JENJAVA, NA LETOVANJE BEZ POTVRDA Hrvatska, Crna Gora, Bugarska i Grčka ukinule mere

Printscreen/RTV Vojvodina

 

- Oni koji su se vakcinisali imaju najmanji razlog za brigu. Nevakcinisani će se inficirati nekoliko puta sigurno - rekao je on u uključenju u program Prve televizije, i dodao da on nije za obaveznu četvrtu dozu, već je treba primiti u zavisnosti od godina i pratećih bolesti.

Povratak u normalu

Dokaz da epidemija koronavirusa jenjava je i to što je posle dve godine ulazak u Hrvatsku dozvoljen bez kovid potvrda.

Italija i Grčka su takođe ublažile mere, vraćajući život svojih stanovnika i putnika u normalu pre vrhunca letnje turističke sezone.

Maske samo u avionu

Vlada Grčke je do 31. avgusta ukinula zahtev za pokazivanje potvrda o vakcinaciji ili preležanoj bolesti za pristup u zatvoren javni prostor, ali nošenje maski u zatvorenom prostoru ostaje najmanje do kraja maja na snazi.

To znači da vakcinisani i nevakcinisani mogu slobodno da ulaze u restorane, zabavne i tržne centre. Ipak, ministarstvo zdravstva Grčke i naučnici iz Komiteta eksperata (krizni štab), pozivaju građane na maksimalnu pažnju jer pandemija, iako je popustila, nije završena i može dovesti do novog talasa tokom leta.

Grčka uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da ukida sva ograničenja za međunarodne i domaće letove, osim korišćenja maski tokom letova i na aerodromima. Uz to, putnici više ne moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu o preležanoj bolesti.

 

Italija lakše diše

Italija je od 1. maja ukinula zdravstvenu propusnicu koja je bila potrebna za ulazak u restorane, bioskope, teretane i druga javna mesta, ali je i dalje potrebna za pristup bolnicama i staračkim domovima. Obaveza nošenja maski u prodavnicama i na radnom mestu je ukinuta, ali je ostala u javnom prevozu, bioskopima i svim zdravstvenim ustanovama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading