VELIKA PROMENA VREMENA Metereolog najavio naglo zahlađenje početkom aprila
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Đurić kaže da je centar anticklona sa severozapada Evrope, ne dozvoljava prodor oblačnosti i padavina sa Atlantika unutar kopna Evrope, dok će se tokom vikenda ciklon premeštati preko severoistoka i istoka Evrrope i Rusije dalje prema istoku i tom delu Evrope doneti zahlađenje sa snegom, ali ovaj sistem neće delovati na vreme u Srbiji.

"U Srbiji je vreme stabilno i toplo i do kraja marta biće pravo prolećno, međutim, slede promene i pogoršanje 31. marta i 1. aprila, i da će početak aprila obeležiti padavine i pogoršanje vremena", rekao je on.

On je objasnio da je maksimalna temperatura u četvrtak dostigla 23°C, ali da su ipak noći i jutra su veoma hladne.

"I vikend pred nama biće bez oblaka, uz potpuno vedro i stabilno vreme. Jutro će biti sveže, u dolinama i kotlinama sa maglom, a ponegde još može biti i slabog mraza, uglavnom pri tlu. Tokom dana relativno toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 18 do 22°C, u Beogradu oko 20°C. Vetar će biti slab, promenljiovog smera",kaže Đorđe Đurić.

VELIKA PROMENA VREMENA Metereolog najavio naglo zahlađenje početkom aprila

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

 

Govoreći o prognozi za narednu nedelju, on kaže da će u ponedeljak biti sunčano i dalje toplo, kao i u utorak, dok će u sredu, u svim predelima, doći do povećanja oblačnosti.

"Sredinom sledeće sedmice nad severnim Atlantikom očekuje se ciklonska aktivnost, pa će sa zapada do našeg područja doći do prodora vlažne vazdušne mase, uz oblačnost i padavine. Očekuje se i pad vazdušnog pritiska i to će biti uvod u pogoršanje vremena. U četvrtak u svim predelima Srbije biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a više padavina očekuje se krajem dana i uveče. Kiše u pljuskova sa grmljavinom biće i u petak 1. aprila", kaže Đurić.

Prema trenutnim prognozama nakon sledećeg vikenda usledila bi stabilizacija vremena i vreme bi bilo sunčano i pravo prolećno.

"Nakon prvih 20 dana hladnog dela marta, poslednja dekada marta protiče u znaku pravog prolećnog vremena. Veliki problem je deficit padavina, a kako se padavine ne očekuju ni narednih 5 dana, pojačaće se intenzitet suše, što bi nepovoljno moglo da deluje po poljoprivredne i ratarske kulture. Ujedno, kako tokom ovog marta skoro i da nije bilo padavina, vegetacija je veoma suva i lako zapiljava, pa se preporučuje ogroman oprze i da se ne pali vatra na otvorenim površinama. Manje poboljšanje kada su padavine u pitanju očekuje se oko prvog aprila, ali i pored očekivanih padavina, za sada nema na vidiku da bi obe bile u veoma obilnim količinama", zaključuje meteorolog.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading