METEREOLOG ĐURIĆ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Temperature iznad proseka, sledi priliv tople vazdušne mase iz Afrike
Printscreen

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je svoju najnoviju prognozu vremena za naredne dane u Srbiji.

METEREOLOG ĐURIĆ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Temperature iznad proseka, sledi priliv tople vazdušne mase iz Afrike

Printskrin

 

- Nastavlja se sušan i topao maj, u četvrtak do 30°C, a u petak ponegde i do 32°C. Danas i za vikend ponedge pljuskovi sa grmljavinom. Od vikenda nešto niže temperature, sledeće sedmice sunčano i umereno toplo.

U toku današnjeg dana u većem delu Srbije biće promenljivo, ali toplo. Očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, a uz jači razvoj oblačnosti biće uslova i za lokalne i kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom. Očekuje se slab, severni vetar, koji će u zoni pljuskova biti pojačan. Maksimalna temperatura biće danas od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

METEREOLOG ĐURIĆ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Temperature iznad proseka, sledi priliv tople vazdušne mase iz Afrike

EPA/OMER MESSINGER

 

Na području Srbije od srede do petka očekuje se uticaj anticiklona, pa se uz visok vazdušni pritisak očekuje stabilno, suvo i sunčano, ali i veoma toplo, jer će sa severa Afrike uslediti priliv veoma tople vazdušne mase, a vetar će biti veoma slab. Maksimalna temperatura biće u sredu od 24 do 27°C, u Beogradu do 26°C. Najtoplije će biti u četvrtak i u petak, pa će maksimalna temperatura u četvrtak biti od 27 do 30°C, u Beogradu do 29°C, a u petak od 28 do 32°C, u Beogradu do 30°C. Dakle, četvrtak i petak doneće mnogim predelima Srbije i Beogradu i prvi tropski dan ove godine, tj. to je dan kada maksimalna temperatura dostigne ili pređe 30°C.

 

U subotu pretežno sunčano. Već u toku jutra naoblačenje će zahvatiti severozapadne predele Srbije, a sredinom dana i posle podne proširiće se i na ostale predele Srbije i tek ponegde doneti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom. U nedelju na severu sunčano, dok se u ostalim predelima Srbije ujutro i pre podne očekujue oblačno sa kišom i pljuskovima, a posle podne se očekuje razvedravanje. Ipak, vikend će doneti pojačanje severnog strujanja i priliv malo svežije vazdušne mase, pa će za vikend biti nešto prijatnije, uz maksimalne temperature od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

Dakle, od nedelje će Srbija biti ponovo pod uticajem jačeg anticklona, čiji će se centar nalaziti na severnim predelima Evrope, a njegov položaj biće takav da će od ponedeljka sa severoistoka Evrope prema našem području uslediti dalji priliv svežije vazdušne mase, pa će sledeće sedmice biti hladnije. Maksimalna temperatura biće u većini predela od 18 do 24°C, dok će jutra biti relativno sveža.

METEREOLOG ĐURIĆ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Temperature iznad proseka, sledi priliv tople vazdušne mase iz Afrike

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

 

Normalna srednja maksimalna temperatura vazduha za ovo doba godine u Srbiji je od 21 do 25°C, pa će od srede do petka temperature biti iznad proseka, u petak i za sedam stepeni. Vikend će doneti pad temperature na prosečne vrednosti za sredinu maja, dok će tokom većeg dela sledeće sedmice maksimalne temperature biti ugavnom oko ili koji stepen ispod proseka. Kada su padavine u pitanju, njih u narednih 10 dana neće biti u značajnijim količinama, iako će ih danas i u subotu lokalno biti u mnogim predelima. Zahvaljjujući anticklonu i visokom vazdušnom pritisku, vreme će i u daljem nastavku maja biti uglavnom stabilno i suvo, zbog čega će se nastaviti deficit padavina, naročito u severnim, centralnim i istočnim predelima Srbije i u Beogradu. S obzirom na to da je ovogodišnji deo maja već protekao sušan, dalji nedosatak padavina mogao bi samo veoma nepovoljno da deluje po poljoprivredne i ratarske kulture u periodu kada su padavine najpotrebije vegetaticiji. Inače, maj i jun u proseku su najkišivitiji meseci u Srbiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading