VIKEND DONOSI ZAHLAĐENJE I PADAVINE Sledeće nedelje u Srbiji totalna promena vremena
Printscreen

Prethodnih dana kombinacija temperaturne inverzije, magle i smoga uslovili ekstremno zagađenje vazduha u Srbiji. Od danas košava, a za vikend zahlađenje sa padavinama. Sledeće sedmice ponovo stabilno i suvo, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

- Prethodnih dana nad Srbijom se nalazio anticiklon, koji je nad našim područjem uslovljavao stabilno, suvo, sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine, uz temperature i preko 25 stepeni, a u utorak je u Kragujevcu i u Valjevu bilo 29. Istovremeno, nad Vojvodinom, Beogradom, iznad Podunavlja i severnog dela Pomoravlja tokom celog dana bilo je maglovito i tmurno, a zbog temperaturne inverzije temperatura vazduha rasla je sa porastom visine, pa je tako u Vojvodini i u Beogradu bilo 15-ak stepeni, a istovremeno u Sjenici letnjih 25 i to nakon jutarnjih -1.

- Danas je došlo do promene sinoptičke situacije. Nad zapadnom Evropom sve više jača ciklon, a u Đenovskom zalivu stvara se sekundarni ciklon. Nad našim područjem došlo je do pojačanja južnog i jugoistočnog strujanja i vetra, pa je nakon dužeg vremena i magla nestala, a došlo je i do značajnog poboljšanja kvaliteta vazduha, koji je prethodnih dana u predelima sa maglom i temperaturnom inverzijom bio ekstremno zagađen. Južno strujanje u prednjem delu ciklona uslovljava da do našeg područja pristiže i veoma topla vazdušna masa sa Mediterana - objašnjava Đurić.

VIKEND DONOSI ZAHLAĐENJE I PADAVINE Sledeće nedelje u Srbiji totalna promena vremena

Printskrin

 

U Srbiji do kraja dana povećanje oblačnosti, pa će biti umereno oblačno, ali i relativno toplo za ovo doba godine.

- Duvaće umeren do pojačan južni i jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, u Negotinskoj Krajini do 18. U toku večeri i noći na severozapadu, zapadu i jugozapadu Srbije očekuje se kiša. Tokom vikenda ciklon će se premeštati preko Apeninskog poluostrva i duž Jadrana prema Tirenskom moru, a u sklopu njega i hladni front. U subotu će severna i zapadna polovina Srbije biti u hladnom, a ostatak Srbije u toplom sektoru ciklona, a hladni front nalaziće se nad Srbijom. Pri ovakvoj situaciji, nad našim područjem nalaziće se pogranični deo između hladne i tople vazdušne mase - navodi Đurić i dodaje:

- U Srbiji u subotu umereno do pretežno oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima, a više padavina očekuje se na zapadu i na jugozapadu Srbije. U južnim, istočnim, severoistočnim i delovima centralne Srbije biće suvo. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području jak. U Bačkoj i na zapadu Srema duvaće severozapadni vetar, a krajem dana i tokom večeri vetar će biti u skretanju na severozapadni i u ostalim predelima. Minimalna jutarnja temperatura biće od 8 do 14, maksimalna dnevna od 10 na severozapadu do 22 na jugoistoku Srbije.

Drugog dana vikenda ciklon i hladni front napustiće naše područje, ali ćemo i dalje biti pod njegovim uticajem, pa će biti kišovito, uz dalji priliv hladne vazdušne mase sa severa.

VIKEND DONOSI ZAHLAĐENJE I PADAVINE Sledeće nedelje u Srbiji totalna promena vremena

Foto: Shutterstock

 

- Maksimalna temperatura od 11 na zapadu do 15 u jugoistočnim predelima Srbije, na istoku Srbije do 19 stepeni. Početkom sledeće sedmice ojačaće snažan anticklon sa zapada Evrope, pa se očekuje stabilizacija vremena, ali će ostatai i dalje prohladno. U nastavku sedmice centar anticklona nalaziće se nad našim područjem, a sam pojas visokog vazdušnog pritiska prostiraće se iznad većeg dela Evrope. U nastavku sledeće sedmice biće stabilno. Jutra će biti hladna, tmurna i maglovita, a sredinom sledeće sedmice sunčano i relativno toplo, uz maksimalne temperature od 15 do 20 stepeni.

- Visok vazdušni pritisak i vreme bez vetra biće idealni uslovi da se malga iz jutarnjih tokom dana u pojedinim nižim predelima zadrži i tokom većeg dela dana, pa bi u tim predelima ponovo bilo veoma aktuelno zagađenje vazduha, a ono će svakako biti povećano zbog očekivane sinoptičke situacije sledeće sedmice nad većim delom regiona. Najtoplije bi bilo sredinom sledeće sedmice, uz temperature do 20°C, da bi potom prema kraju sledeće sedmice i dalje bilo stabilno, ali i nešto hladnije vreme, uz jutarnje temperature od 5 do 10°C i maksimalne dnevne oko 14-15°C - kaže Đurić.

Dakle, posle dužeg perioda sušnog vremena, vikend pred nama donosi kišu većem delu Srbije, pri čemu bi na severozapadu i zapadu Srbije palo od 10 do 20 mm kiše po kvadratnom metru, na jugozapadu Srbije i preko 30 mm, a u ostalim predelima uglavnom od 5 do 10 mm.

- Najmanje padavina palo bi na istoku i severoistoku Srbije i to manje od 5 mm. S obzirom na to da je prosek makimalne tempeature za početak novembra od 11 do 15°C, one su danas i za 10 stepeni više od proseka. Prvog dana vikeda u Vojvodini i na zapadu Srbije temperature će se vratiti na normalne vrednosti, dok će na jugu i istoku i dalje za 5 do 7 stepeni biti više. Drugog dana vikenda zahlađenje u svim predelima, a tokom većeg dela sledeće sedmice maksimalne temperature biće oko i malo iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, sredinom sledeće sedmice i za oko pet stepeni više - navodi sagovornik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading