POČEO UPIS ĐAKA PRVAKA U ŠKOLU Evo šta sve roditelji treba da znaju o prijavi!
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je da je pozitivno što će se naredne školske godine upisati isti broj đaka prvaka kao ove godine.

Objasnio je da se prvaci upisuju, već treću godinu zaredom, putem e-Uprave.

"Na jednom mestu, logovanjem na e-Upravu, u nekih pet koraka roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za e-zakazivanje i upis u školu. Nije potrebna nikakva dokumentacija, jer škola preuzima iz ostalih sistema. U ovaj sistem je uključeno 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja, četiri ministarstva i preko 50 informacionih sistema da bi se roditeljima olakšalo", rekao je Pašić.

POČEO UPIS ĐAKA PRVAKA U ŠKOLU Evo šta sve roditelji treba da znaju o prijavi!

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

 

Istakao je da se mole roditelji čija deca obavljaju preglede u privatnim i vojnomedicinskim ustanovama da ponesu potvrde.

Pašić je naveo da je za roditelje koji se ne snalaze sa onlajn upisom omogućen kontakt centar na broju telefona 011/73 50 557, a mogu pozvati i škole i ovlastiti ih da obave upis. Rok za upis je 31. maj, ali, kako je dodao Pašić, može trajati i do kraja avgusta, u slučaju da se neko preselio.

Milan Pašić je istakao da su sadašnji prvaci prva generacija koja je počela da pohađa nastavu po novim programima.

"To su ishodi koji su orijentisani ka učenju, promenjene su neke aktivnosti, sami programi. Digitalni svet je poslednji izmenjen predmet koji je bio. Naši prvaci imaju sada osam obaveznih predmeta, jedan izborni. Od tih osam, po fondu imaju srpski jezik i matematiku po pet časova, fizičko i zdravstveno vaspitanje po tri časa, dva časa sveta oko nas i stranog jezika i jedan čas digitalnog sveta, muzičke i likovne kulture i verske ili građanske, zavisi šta izaberu", rekao je Pašić.

Dodao je da imaju oko četiri časa dnevno i da misli da to nije mnogo.

"Moramo uzeti njihovu specifičnost u obzir, da su oni prešli sa predškolskog nivoa obrazovanja, gde imamo takođe 'Godine uzleta', novu programsku koncepciju, gde su oni navikli da u jednom okruženju kroz igru, kroz socijalni kontakt, kroz fizički kontakt uče i sada dolazi jedan novi set, školski set", rekao je Pašić.

Prvaci u prvim nedeljama nastave neće imati pun fond časova 

Objasnio je da u prvim nedeljama nastave prvaci nemaju pun fond časova, prema rasporedu, već da se određene aktivnosti realizuju u skladu sa celim odeljenjem i procenom učitelja.

Pašić je naveo da će produženi boravak funkcionisati i u narednoj školskoj godini.

Govoreći o besplatnim udžbenicima, Pašić je naveo da je prijava počela 28. februara i da traje do 31. marta.

"Škole su bile preko odeljenskih starešina i mi smo uputili čak dopis i predškolskim ustanovama da i one obaveste roditelje budućih predškolaca. Postoje određene kategorije, to su oni koji primaju socijalnu pomoć, zatim učenici sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom", kazao je Pašić i dodao da besplatne udžbenike mogu da dobiju i daroviti učenici, kao i đaci koji su treće i svako naredno dete.

Napomenuo je da će roditelji prvaka za besplatne udžbenike biti anketirani prilikom upisa.

Probni završni test 25. i 26. marta 

Govoreći o maloj maturi, Milan Pašić je rekao da će se probni završni test održati 25. i 26. marta.

"To je verna simulacija završnog ispita koji očekuje male maturante u junu mesecu, otprilike neka tri meseca ranije", objasnio je Pašić.

U petak će biti održan probni test iz matematike, a u subotu iz srpskog i kombinovani probni test.

"Probni završni ispit se ne ocenjuje i to je jako značajno učenicima da kažemo, niti se rangiraju po uspehu, već jednostavno da naprave presek znanja, da se malo trgnu. Školama služi za organizaciju daljih aktivnosti, prilikom izrade operativnog plana za izradu pripremne nastave. Bitno je da učenici vide gde su, neko svoje postignuće, u odnosu na postignuće drugih drugara i da se pripreme do kraja juna da to sve lepo sprovedu", zaključio je Pašić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading