Ministar Nedimović, pokrajinski sekretar Božić i gradonačelnik Bakić obišli porodičnu firmu "Sufruit" u Tavankutu
Strahinja Babović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, pokrajnski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas, u Gornjem Tavankutu, naselju nadomak Subotice, hladnjaču male porodičnu firme „Sufruit“ d.o.o. iz Donjeg Tavankuta koja se bavi proizvodnjom voća, kao i otkupom, čuvanjem, pakovanjem i izvozom voća i povrća.

Nakon obilaska hladnjače, održan je sastanak na kome se razgovaralo o tehničkim problemima voćara iz Donjeg i Gornjeg Tavankuta.

Čedomir Božić je, tim povodom, izjavio kako je „Sufruit“ primer dobrog poslovanja, da je to firma u kojoj se poslovanje odvija bez prekida i zastoja i da u njoj već šest godina rade isti radnici.

„Iskoristio bih ovu priliku da podsetim da Sekretarijat za poljoprivredu do petka ima nekoliko konkursa koji se odnos na poljoprivredne proizvođače. Najbitniji su konkursi za navodnjavanje i za ulaganje u fizičku imovinu, kao i nedavno objavljeni konkurs za mlade, koji će se nastaviti, gde mladi početnici u poljoprivredi mogu da ostvare povraćaj sredstava u iznosu do 90 odsto troškova svoje investicije“, naveo je Božić.

Gradonačelnik Bakić je kazao da je bilo zadovoljstvo obići danas sa ministrom Nedimovićem i pokrajinskim sekretarom Božićem porodično poljoprivredno preduzeće „Sufruit“, koje ovde, u Tavankutu, uspešno vode porodice Stantić i Vizin.

„Uverili smo se na kako ozbiljan način naši sugrađani vode svoj, izvozno usmeren, posao. Ovde postoje veliki kapaciteti, ne samo za uzgajanje kvalitetnog voća i povrća, nego i za njegovo skladištenje, pakovanje i izvoz. Hvala im na gostoprimstvu i hvala ministru Nedimoviću što je i u ovom svom mandatu redovan gost Subotice i okoline, kao što je to bio i u prethodnom“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da je živa reč naših poljoprivrednika dragocena, kako resornom ministarstvu, tako i subotičkoj lokalnoj samoupravi, da se međunarodne okolnosti i uslovi na tržištu stalno menjaju i da je veoma važno da postoji ovako kvalitetna komunikacija.

„Ova porodična firma izvozi kvalitetnu jabuku i to najvećim delom na veoma zahtevno tržište Ruske Federacije. Cilj nam je da imamo što više ovakvih manjih porodičnih firmi koje ostvaruju uspehe u poljoprivredi, koje zarađuju, imaju zadovoljne zaposlene i najbolje tehničke uslove za rad. Grad Subotica će uvek u tome pomoći, pre svega kao najbolji most za saradnju svakog proizvođača sa nadležnim ministarstvom“, rekao je Bakić.

Podsetio je da je mnogo toga urađeno u našoj poljoprivredi u proteklih deset godina, i naglasio da nas neslućene mogućnosti daljeg razvoja, kroz veću saradnju sa Kinom i obnovu železnice, tek čekaju.

„To je vizija Srbije i njenog razvoja koju ima predsednik Aleksandar Vučić, a koju ćemo mi, kao Grad Subotica, sprovoditi snažno, kao pouzdani partneri, kako Ministarstva poljoprivrede, tako i naših ratara, stočara, voćara i svih ostalih koji žive od ove bačke zemlje“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime voćara sa ovog područja i svoje ime, ministru Nedimoviću, pokrajinskom sekretaru Božiću i gradonačelniku Bakiću na poseti i iskazanom interesovanju za probleme u voćarstvu zahvalila se Tatjana Vidaković Vizin, proizvođač višnje i trešnje.

„Na sastanku sa ministrom Nedimovićem razgovarali smo o tehničkim problemima voćara, odnosno o jednom gorućem problemu, a to je nedostatak prerađivačkih kapaciteta. Poznato je da je Medoprodukt svojevremeno mogao da preradi sve što proizvede naše malo selo, pa i šire, međutim sada nemamo nijedan prerađivački kapacitet. To nam pravi veliki problem i voćarstvo je zbog toga na velikom gubitku. Verujemo da ćemo u skorije vreme da nađemo plasman koji je siguran za našu industrijsku robu“, kazala je Tatjana Vidaković Vizin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading