PRAVA STVAR Nova zgrada KCS uskoro prima prve pacijente: Srbija ima najbolju bolnicu na Balkanu
Alo

 

Građane ne treba podsećati, ali pomenimo i da su od početka pandemije u rekordnom roku izgrađene tri nove kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu, da je zablistao KC Niš, mnogo toga urađeno je u KC Kragujevac, zablistale su bolnice širom Srbije u koje decenijama ništa nije ulagano.

Predsednik Aleksandar Vučić preksinoć je najavio da će nova zgrada KCS biti otvorena narednih dana. To je svakako velika i izvanredna vest, s obzirom na to da naša zemlja dobija zdravstvenu ustanovu kakvu nema niko na Balkanu. U punom smislu te reči to je bolnica za 22. vek.

NEKOLIKO ZONA

Posebno je važno što će u novoj zgradi Urgentni centar imati mnogo veći i neuporedivo bolje opremljen prostor nego što je to sada. Urgentni će se prostirati na četiri nivoa i zauzimati čak 60 odsto kapaciteta zgrade. Primera radi, reanimacioni blok, koji trenutno ima na raspolaganju 40 kvadrata, imaće ih 300. Ovaj blok označen je kao crvena zona, tu će se primati pacijenti s najvećim stepenom hitnosti, nju će voditi anesteziolozi. Postoje i narandžasta i žuta zona, gde su manje hitni slučajevi, njima će rukovoditi lekari urgentne medicine koji će raditi prvu dijagnostiku i zvati lekare specijaliste. Zelena je zona s ambulantama. 

Na drugom spratu nove zgrade je operacioni blok sa 34 sale, od kojih su dve samo za pacijente s opekotinama, dok će Klinika za plastičnu hirurgiju biti prebačena u staru zgradu Urgentnog centra.

Govoreći o ulaganjima u srpsko zdravstvo poslednjih godina, dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac, za naš list konstatuje da su ona impresivna:

PRAVA STVAR Nova zgrada KCS uskoro prima prve pacijente: Srbija ima najbolju bolnicu na Balkanu

Alo

 

 

- Mogu da kažem, sa strateške strane, da se decenijama nije ulagalo u zdravstvo, pre svega mislim na kapitalne objekte kao što je Klinički centar Niš, KC Srbije... Veliki broj ustanova se sada renovirao na pravi način, videli smo i jednu savršenu organizaciju u bolnici „Dragiša Mišović“, rade se i grade još neke ustanove, kao što je Tiršova 2. Izgradili smo tri velike kovid bolnice. To je sve rasteretilo sistem koji imamo i pretpostavljam da će biti još dodatno rasterećenje kad se bude otvorila najveća zdravstvena ustanova u Srbiji, KCS, odnosno kad počne da radi u punom kapacitetu. Daleko od toga da KCS sada ne obavlja svoju funkciju i ne sprovodi određene modalitete lečenja, samo što će odsad to biti još savremenije, bolje i brže. 

PRIORITETI DRŽAVE

Postoje, međutim, i oni kojima sve smeta, pre svega iz političkih razloga. Takvima je i naše zdravstvo konstantno na meti. Politički analitičar Dejan Miletić za Alo! navodi da je to žalosno.

PRAVA STVAR Nova zgrada KCS uskoro prima prve pacijente: Srbija ima najbolju bolnicu na Balkanu

Alo

 

 

- Mislim da su prioriteti srpske države bili i jesu infrastruktura i jačanje zdravstvenih kapaciteta, a sa pojavom kovida ta se potreba pojačava. To se vidi i kroz nove bolnice, infrastrukturu, povećanja plate zdravstveni radnicima... Čini mi se da je u tom segmentu urađeno više nego bilo kada ranije i da je to jedan od osnovnih pokazatelja uspešnosti ove i prethodne vlade, odnosno vladavine SNS - napominje Miletić, i zaključuje:

- Onaj ko ne želi to da prihvati, prizna ili prepozna ne voli svoj narod ili toliko voli sebe, da sebe stavlja u prvi plan i ne poštuje sve što je neko drugi dobro uradio. To govori o socijalnoj devijaciji, šta drugo reći? 

Nova zgrada KCS

86 hiljada kvadratnih metara prostora

59 hiljada rekonstruisanih kvadrata

12 spratova

34 operacione sale

6 angio-sala

32 lifta 

Izmislili prodaju bolnice u Batajnici Turcima

Kad nema argumenata, dobri su i spinovi. Pre desetak dana jedan dnevni list koji favorizuje protivnike vlasti objavio je apsolutno izmišljenu vest da će turski „Adžibadem“, koji u toj zemlji ima lanac bolnica, kupiti kovid bolnicu u Batajnici. Iako lažna, ta vest je potom poslužila za napade na vlast i Vučića na društvenim mrežama. Trajalo je to danima, da bi početkom ove nedelje u istim novinama bila demantovana. Bez bilo kakvog izvinjenja, naravno.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading