I MUZIČARI U KAFANAMA DIGLI CENE Kad čujete koliko košta da otpevaju 3 pesme, razmislićete o tome da OSTANETE KUĆI - ili da sami zapevate!
Printscreen

Da, inflacija je pogodila i boeme koji u kafanama vole da se provesele uz živu muziku. Obaška što su poskupeli jelo i piće, novi (neformalni) cenovnik istakli su i muzičari.

Tako sada ako hoćete da naručite pesmu po svom meraku, morate da izdvojite 2.000 dinara. Naravno, možete probati i sa hiljadarkom, ali to baš i nije zgodno rešenje kad svi oko vas vade duplo vredniju novčanicu.

Srđan, gitarista iz orkestra koji tri puta sedmično svira u jednog poznatoj skadarlijskoj kafani, za naš list kaže da nisu oni insistirali na 2.000 dinara već je to bila inicijativa gostiju koji su plaćali muziku.

- Znate kako, dugo je tarifa bila 1.000 dinara po pesmi. Davali su neki i tada više, ali od pre nekoliko meseci, kao po nekom nepisanom pravilu, svi su počeli da daju 2.000. Bude, naravno, i onih koje pogodi pesma, pa nas zakite sa 5.000 dinara, međutim, 90 odsto gostiju sada daje po 2.000 - precizira Srđan.

Baja Mali Knindža otkrio tajnu snažnog glasa - Alo.rs

Na pitanje kako se dogovaraju sa gazdom kafane, odgovara da imaju fiksni deo, plus bakšiš.

- Mi sviramo petak, subotu i nedelju. Bude dosta stranaca, ali od njih nema neke vajde. Jednostavno nemaju naviku da plate muzici bilo šta. Naši ljudi su drugačiji, oni kad uđu u kafanu već imaju fond za muziku - objašnjava naš sagovornik.

Kako dodaje, nije retkost ni da gosti iz kafane odu do bankomata da dignu novac, pa nastave gde su stali.

- Da vam ispričam i jednu anegdotu. Prošle nedelje smo svirali na crtu. Zamolio nas čovek, prvi put smo ga videli, petak je bio, da mu otpevamo par pesama, a da donese pare u ponedeljak kad primi platu. I stvarno, doneo 10.000 dinara u ponedeljak. Tačno za pet pesama koje je naručio - priča nam gitarista Srđan. 

Poskupeli i ćevapi

Glavobolja za stalne kafanske goste i nije toliko muzika, jer kad nemaš para, onda ne moraš ni da naručiš pesmu. Problem za boeme je, međutim, to što su ugostitelji dosta podigli cene. U proseku, oko dvadeset odsto. 

Tako u većini beogradskih kafana sada teško možete naći deset ćevapa (da ne govorimo o nekim skupljim jelima) ispod 700-800 dinara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading