NEĆE VAM SE DOPASTI Meteorolog Đorđe Đurić objavio šta nas čeka od vikenda!
Alo/ Ilustracija

Meteorolog Đorđe Đurić nedavno nam je najavio zahlađenje na Badnji dan, napisavši da proleće koje trenutno imamo neće dugo potrajati. Da će se to obistiniti pokazuje i njegova najnovija prognoza koju je objavio na Fejsbuku.

- Do srede veoma toplo, temperature i do 19°C. Zahlađenje od četvrtka, uz povratak temperatura na prosečne vrednosti za januar - počeo je on i nastavio:

- Prvi dani 2022. godine doneli su Srbiji veoma visoke temperature za ovo doba godine, uz maksimalne vrednosti i do 17°C. To su vrednosti za 10 do 15 stepeni više od proseka za početak januara. Ujedno, vreme je stabilno, suvo i pretežno sunčano ili umereno oblačno. Srbija i naše područje pod snažnim su uticajem prostranog grebena sa jugozopada, koji se prostire u višim slojevima atmosfere, a u prizemlju je snažan uticaj anticiklona sa jugozapada.

Patrijarh Porfirije ispred hrama Svetog Save - Alo.rs

- Pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji, sa jugozapada nam pristiže veoma topla vazdušna masa sa Mediterana, pa je iz tog razloga i veoma toplo. U toku današnjeg dana snažan ciklon premeštaće se preko severa Evrope i biće vrlo prostran, pa se i u Srbiji u nastavku današnjeg dana očekuje pad vazdušnog pritiska. U višim slojevima atmosfere i dalje će biti prisutan uticaj termičkog grebena, uz dalji dotok veoma tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike.

 

 

- U Srbiji do kraja dana pretežno sunčano ili umereno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine sa sunčanim intervalima. Duvaće umeren južni i jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 12 do 18°C, u Beogradu do 15°C. U sredu jutro vedro, u dolinama i kotlinama sa maglom, na jugu i jugoistoku i sa slabim mrazom. Tokom dana očekuje se pretežno sunčano ili umereno oblačno i još toplije. Minimalna jutarnja temperatura od 1°C na jugu do 7°C na severu Srbije, maksimalna dnevna od 13 do 19°C. U toku večeri i noći na severozapadu Srbije naoblačenje sa kišom.

Matej Periš se krio u hangaru gde spavaju migranti, ne zna se zašto - Alo.rs

- Tokom četvrtka preko Srbije se očekuje premeštanje hladnog fronta, pa se sa severa očekuje advekcija i osetno hladnije vazdušne mase. U četvrtak oblačno sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom, uz umeren do pojačan severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 4°C na severozapadu do 14°C na jugu Srbije, do kraja dana i u tim predelima u osetnijem padu. Krajem dana sa severa prestanak padavina.

- U petak na severu suvo i vedro, ujutro uz slab do umeren mraz, a u ostalim predelima oblačno, u južnim i centralnim predelima sa slabim padavinama. Tokom dana u svim predelima Srbije biće sjuvo, ali prohlando. Jutarnja temperatura od -6°C na severozapadu do 2°C na jugu i jugoistoku Srbije, maksimalna dnevna od 1°C na severozapadu do 7°C na istoku i jugoistoku Srbije.

"Trebalo bi naći taksistu koji nije hteo da primi Mateja u vozilo, možda ga je on poslednji video" (VIDEO) - Alo.rs

- Od petka uveče, pa tokom vikenda, Srbija će se nalaziti između ciklona sa centralnog Mediterana, čiji će se centar sa područja Italije premeštatai preko Jonskog mora ka Grčkoj i između anticiklona sa severoistoka. Usled ovake sinoptičke situacije, iznad našeg područja očekuje se izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će u petak uveče početi da duva pojačan jugoistočni vetar, a u košavskom području biće jak.

- U Srbiji tokom vikenda oblačno sa kišom, na planinama sa snegom, a uslova za susnežicu i vlažan sneg biće i na krajnjem severu Srbije, tj. na severu Vojvodine. Maksimalna temperatura biće od 1°C na severu Vojvodine do 7°C na jugu Srbije.

Slučaj Matej Periš: Šestorica prijatelja na poligrafu dali pogrešnu informaciju - Alo.rs

- Dakle, nakon ekstremno toplog početka godine, uz temperature i za 15 stepeni više od proseka, u četvrtak stiže zahlađenje, tako da nas već u petak očekuju temperature primerene ovom delu godine i one će od petka biti oko ili nešto iznad prosečnih vrednosti. Ipak, iako se očekuje zahlađenje, ne očekuju se one prave zimske temperature, niti pravi zimski uslovi.

- Zbog veoma toplog vremena, snežni porkivač otopio se do 1500 metara nadmorske visine. Kopaonik i druge planine iznad 1500 metara ostale su u prethodnih 10 dana bez pola metra snega i sada je njegova visina oko 40 cm, ali dobra vest je da se od četvrtka očekuje zahleđnje i sneg u planinskim predelima, što će poboljšati situaciju na ski stazama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading