Šta se dešava sa drvećem koje se slomilo tokom snežne oluje?
Alo

 

Čim neko stablo u gradu padne pod težinom snega, dolazi "Zelenilo Beograd" koje je zaduženo da ga poseče i odnese. Samo u prethodnih 48 sati, ovo preduzeće primilo je 1.048 prijava za pad stabla ili grane.

Da li ste se nekada zapitali šta se dalje dešava sa svim tim drvima, koja su ovih dana odnešena širom prestonice? Kako su nam odgovorili u "Zelenilu", sva stabla, grane i lišće, odvoze se na jedno mesto, odakle se dalje koriste u tri svrhe.

- Sav biološki otpad (oblovina, granjevina, lišće, koševina) sa zelenih površina odvozi se u Biobazu JКP “Zelenilo-Beograd”, gde se dalje prerađuje i kao takav ima svoju upotrebu u poslovima iz delatnosti našeg Preduzeća - napominju oni.

Krupniji delovi stabala i grana, navode, koriste se za ogrev, odnosno za grejanje staklenika za proizvodnju sadnog materijala.

 Sitnije grane se prerađuju biodrobilicama, a dobijena drobljena masa se koristi na javnim zelenim površinama, da se sadnice zaštite od korova i isušivanja zemljišta - objašnjavaju u "Zelenilu" drugu namenu oborenih stabala i grana.

Zeljasti delovi stabla i lišće se kompostiraju i u tom procesu se dobijaju sastojci koji služe za prihranu ispošćene i nekvalitetne zemlje. Tako se zapravo čuvaju zelene površine u Beogradu .

- Dobijeni kompost se koristi u procesu proizvodnje ukrasnih biljaka, ali i na javnim zelenim površinama kao kvalitetan, hranljivi supstrat prilikom izvođenja radova na ozelenjavanju javnih zelenih površina. Ovakvim tretiranjem biljnih ostataka postiže se efikasna, kvalitetna i ekološki čista obrada bio-otpada - napominju u "Zelenilo Beograd".

Šta se dešava sa drvećem koje se slomilo tokom snežne oluje?

Alo

 

 

To je, dodaju, donele značajne uštede u troškovima, a isto tako u velikoj meri poboljšalo kvalitet zelenih površina u Beogradu.

"Nastavljamo sa otklanjanjem posledica snegoloma"

Radnici JКP „Zelenilo-Beograd“, i danas, na širem području grada nastavljaju sa otklanjanjem posledica snegoloma, kažu u ovom preduzeću.

- U prethodnih 48 sati Operativni tim za hitne intervencije primio je 1.048 prijava za pad stabla ili grane. Od tog broja, intervecija je završena na 592 lokacije. Ekipe „Zelenila“ su i dalje na terenu i nastaviće radove dokle god za tim bude bilo potrebe. Prioritet u sanaranju imaju one lokacije na kojima je usled pada stabla došlo do prekida javnog saobraćaja - poručuju u preduzeću.

Ovo je procedura ako je došlo do štete ili je neko povređen: 

Ukoliko je, prilikom pada stabla ili grane, došlo do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu JКP „Zelenilo-Beograd“ na broj telefona 011/2630-506, gde će dobiti precizna uputstva u koju Radnu jedinicu je potrebno da se jave (u zavisnosti od lokacije na kojoj je nastupio pad stabla ili grana), kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti.

Šta se dešava sa drvećem koje se slomilo tokom snežne oluje?

Tanjug

 

 

Zapisnik o šteti predaje se Кomisiji za procenu štete, čije je sedište na adresi Ulica Rajkova br. 15, Novi Beograd, gde oštećeni podnosi Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi. Кomisija za procenu štete popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku, nadoknađuje štetu.

Nadoknada štete se vrši samo u slučajevima u kojima je uzrok štete stablo za koje je na osnovu redovnog Programa održavanja nadležno JКP „Zelenilo Beograd".

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading