Kako izbeći finansijski kolaps tokom praznika?
Promo

Osim mnogo neosporne lepote i topline, praznici mogu da donesu i poprilično opeterećenje. Finansijsko opterećenje pre svega. I to naročito onim osobama koje za svoju porodicu predstavljaju finansijski oslonac. Tako se doček Nove godine 2022 Beograd po običaju od pre pojave pandemije proslavlja vrlo bogato, sa nastupima muzičkih zvezda. A da li sad i svi mi treba u tome da ga pratimo? Naravno ne.

Nova godina i sve novo

Opšte je prihvaćeno da je tokom novogodišnjih praznika potrebno urediti dom, spremiti bogatu trpezu i kupiti poklone bližnjima. A tu je još i organizovan doček koji može dosta da košta. Ovi troškovi mogu prilično da opterete budžet porodice i zato je potrebno prići im racionalno, sa što manje impulsivnih kupovina.

Praznična atmosfera se već oseća u gradu, okićeni su izlozi prodavnica, izazivaju nam lepe emocije i mame nas sniženjima i „sniženjima“. Za trgovce je ovo vreme idealno. Mogu da izvuku iz magacina robu iz prethodnih kolekcija, čak i neke retke modele koji dugo nemaju svog kupca i da se nadaju uspešnoj prodaji.

Vreme je i velikih marketinških kampanja, kao i predstavljanja novih proizvoda, naročito onih koji se uklapaju u pazničnu priču. A ako je marketinški tim dobar, svaki proizvod će se uklopiti. Sa idejom vodiljom da se u Novu godinu ulazi sa novim stvarima, moderne marketinške kampanje ostvaruju izuzetne uspehe jer se oslanjaju na nadu kupaca. I to očigledno vrlo uspešno iz godine u godinu. Tako često kupimo recimo nove ukrase za jelku iako imamo i stare kojima ništa ne fali. Ali Nova godina je NOVA i savršen je povod za potrošnju.

Planiranje budžeta

Ako želite da ostanete finansijski zdravi i nakon praznika, planiranje budžeta je neminovno. Neminovno je za sve, mada je možda nešto lakše ljudima koji žive u manjim mestima gde je manje i trgovina koje mame na potrošnju. Planiranje budžeta za praznike treba započeti od rezervisanja sume koja može da se potroši tom prilikom, pa tek onda preći na priču o tome šta nam sve treba ili „treba“. Tu negde svi grešimo kada nas praznici uvale u minus na kartici.

Da bi se praznične kupovine i odvijale prema planu u njegovo kreiranje treba uvesti i članove porodice. Pre odlaska u kupovinu obavite razgovor sa članovima porodice, naročito sa decom o realnim potrebama i mogućnostima.

Kupovina na popustima

Svi volimo popuste. Tako imamo utisak da smo nešto dobili iako smo robu platili. Često su popusti samo deo dobro osmišljenje reklame i nemaju veze sa snižavanjem cena. Ipak, kod velikih prodajnih lanace to ne bi smeo biti slučaj.

I pored te „domišljatosti“ prodavaca, kupovina na popustima ipak omogućava kakvu takvu uštedu. O popustima i uopšte o cenama se možete informisati na sajtovima koji se bave upoređivanjem cena robe široke potrošnje.

U novije vreme najveće uštede, odnosno popuste možete ostvariti kupovinom online koja se zapravo prodavcima i najviše isplati.

Rezervacije na vreme

Mnoge popuste možete ostvariti ukoliko napravite rezervaciju na vreme. Kada je u pitanju bukiranje mesta za doček Nove godine 2022 Beograd nudi obilje sjajnih mesta na kojima je provod zagarantovan. Jedno od takvih mesta je i kultni klub Kasina, koji se nalazi u centru grada preko puta Terazijske česme. Rezervacija mesta u klubu Kasina je zapravo i jedini način da budete među gostima obzirom da je interesovanje veoma veliko.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading