NEDELJKO TODOROVIĆ NAJAVIO Duvaće najjača košava ove godine, objasnio i kakva zima se sprema
Alo/ Ilustracija

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da će naredne nedelje duvati košava koja donosi hladnoću sa istoka.

- U utorak će biti najjača košava ove godine, ali u narednih desetak dana ne bi trebalo da bude snega - ističe Todorović.

Kaže da neće biti značajnog zahlađenja, ali da u utorak očekivana srednja brzina vetra od osam do devet metara u sekundi stavara subjektivni utisak da je temperatura oko nula stepeni.

Todorović kaže i da će naredne nedelje biti uglavnom suvo, uz oblake i eventualnu kišu samo u ponedeljak, 15. novembra. Ističe da nije tačno narodno verovanje da će zima biti blaga ako je na Mitrovdan, kao ove godine, magla.

- To verovanje je zasnovano samo na zapažanju u proteklih nekoliko stotina godina, kada je narod beležio i pamtio i sa nekim karakterističnim datumima povezivao vremenske prilike. Najčešće se tako događalo, ali to ne znači da je uvek tako. Sa vremenom nema garancije - objašnjava Todorović.

Priznaje da nema snažnu argumentaciju da bilo šta tvrdi jer je praksa pokazala da dugoročne prognoze nisu pouzdane, ali, gledajući ritam smene hladnijih i blažih zima, predviđa da je red da predstojeća bude sa češćom pojavom snega i snežnog pokrivača.

- To ne znači da će temperatura biti ispod proseka nego da će se smenjivati hladni i topli periodi. Na kraju, kada bi se sabralo, bila bi blago prosečno toplija - kaže Nedeljko Todorović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading