DIREKTOR RHMZ OBJAVIO KAD ĆE PASTI SNEG Srbija dobija beli pokrivač, spremite se za ozbiljno naoblačenje
Alo/ Ilustracija

Na pitanje da li će predstojeća zima biti oštra odgovara direktor RHMZ Jugoslav Nikolić. Govoreći o tome da li će već sledeće nedelje pasti sneg i da li će zima biti oštra Nikolić kaže da se pred svaku zimsku sezonu pojave "katastrofični scenariji".

- Vreme je uvek bilo predmet pažnje čoveka, a posebno je predmet pažnje sada. Međutim, pred svaku sezonu se pojave različiti katastrofični scenariji - napominje Nikolić.

On kaže da ih obično šire okolo informacije ljudi koji nisu dovoljno stručni i da treba pratiti podatke kredibinih institucija.

- Oni nemaju obično nikakvu stručnost, niti kredibilne izvore. Vrlo je važno pratiti podatke zvaničnih institucija, u našem slučaju Republičkog meterološkog zavoda -  kaže profesor Nikolić.

Hladnija zima, sa više snega

Na pitanje da li ova zima biti hladnija, profesor Nikolić odgovara potvrdno.

- Prema našim informacijama tačno je da će ova zima će biti hladnija, sa više snega u odnosu na prošlu zimu koja je bila toplija - kaže on.

Ipak, on kaže da će zima pred nama biti u uobičajenim, prosečnim vrednostima.

- Ne očekujemo da će ova zima biti ekstremno toplija ili ekstremno hladnija u odnosu na višegodišnji prosek - napominje.

Što se tiče narednog perioda, on kaže da nas čeka stabilizacija vremena.

- Košava će stati i očekuje nas stabilizacija, sa temperaturama oko prosečnih vrednosti, dakle oko 10 do petnaest stepeni - kazao je za TV Prva.

U nedelju, po njemu, nas očekuje nas kvarenje vremena.

- U nedelju se očekuje naoblačenje, sa uslovima za kišu pa i za sneg u višim planinskim predelima iznad 1.300 metara nadmorske visine. Tako će se vreme zadržati i u utorak u južnom delu zemlje - najavljuje.

On kaže da nas onda očekuje nekoliko svežih dana, "sa jakim udarima košave, gotovo olujnog karaktera". Temperature će zatim ići najpre do 12 a onda i do 7 stepeni, da bi se u drugoj polovini meseca moglo dodatno pogoršati.

- U drugoj dekadi, očekuju nas uslovi za padavine. U zadnjoj nedelji meseca su povećani izgledi za snežne padavine ali neće se formirati snažni pokrivač.

Snežni pokrivač - početkom decembra

Profesor Nikolić kaže da će se snežni pokrivač najverovatnije formirati početkom decembra meseca.

- Po našim podacima, formiranje snežnog pokrivača možemo da očekujemo početkom narednog meseca, ali tek ćemo dobiti podatke potrebne za tačniju prognozu - i dodao da će u saradnji sa kolegama iz Evrope uraditi detaljnu prognozu.

- Krajem ovog meseca imaćemo detaljnu prognozu za Jugositočni deo Evrope.

Profesor Nikolić je rekao da se statistički, sneg pojavljuje krajem 23. novembra, dok se u Beogradu očekuje obično malo kasnije, oko 3. decembra.

- Što se tiče decembra, očekujemo da padavine i temperature u decembru budu u granicama proseka.

Za Novu godinu, profesor Nikolić kaže da se ne može tačno predvideti, kakvo će vreme biti.

- Najtačnjija prognoza je kratkoročna prognoza, za sedam do deset dana. Dugoročna prognoza ima manju tačnost, ali služi kao orijentaciona prognoza za planiranje. Iz tog razloga, tek krajem meseca ćemo znati kakvo vreme možemo očekivati za novu godinu.

Za kraj, profesor Nikolić je ponovio da nas očekuje zima bez ikakvih vremenskih ekstrema i da će sve biti u granicama proseka zaključuje.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading