LJUDINA Dalibor Bajić iz Plandišta spasava živote nepoznatim ljudima: DONIRAO KOŽU, SAD DAJE BUBREG
Alo

Dok mu jedni čestitaju, a drugi se pitaju šta ga tera da podnosi toliku žrtvu, ovaj jednostavni mladić (31) samo razmišlja o uspehu zahvata jer ovo mu nije prvi put da deo sebe daje drugima.

- Prvi put sam postao donor 2019. godine, kada sam video prilog u jednoj emisiji kako sin traži pomoć za svog oca koji je stradao u požaru. U tom trenutku sam jednostavno osetio potrebu da pomognem. Javio sam se, odradio potrebne analize i donirao sam kožu - objašnjava Dalibor, kao da se radi o postupku koji je svako u životu bar nekoliko puta uradio.

Milan Radivojević (65), iz sela Duboka kod Majdanpeka, tako je dobio novu šansu za život, a Dalibor prijatelja. Kako dodaje, sada se konstantno čuje sa ljudima kojima je pomogao, redovno se posećuju, pa su postali pravi prijatelji.

Sada je pred njim još veći podvig. Naime, odlučio je da Milici Adamović donira jedan od najvažnijih organa u telu - bubreg.

- Kada sam video apel Milice Adamović da traži donora, rešio sam da pokušam da pomognem. Dugo sam pokušavao da stupim u kontakt sa njom, ali nikako se nije dalo. Ipak, nisam odustao, pa sam se setio da kontaktiram s Ninom iz NVO „Izvor života“ koja me je povezala s Milicom - počinje Dalibor priču za Alo!

Kako želja nekada nije dovoljna, morao je da odustane od ovog donorstva jer se ispostavilo da Milica i on nemaju istu krvnu grupu.

- Ni tada nisam odustao. U želji da nekome pomognem, opet sam se obratio Nini sa rečenicom: „Hoću da pomognem nekom sa mojom krvnog grupom“ - priseća se naš sagovornik.

Pogađate, u udruženju ovo nije bila svakodnevna pojava. Pitali su ga ima li neke uslove, da li primalac mora da bude iz Srbije, mlad, muškarac, žena, bilo šta.

- Uslove nisam imao, samo sam hteo da pomognem. Posle pola sata su me pozvali i rekli da imaju potencijalnog primaoca koji je moja krvna grupa. To je Rajko Medojević (51), otac četvoro dece iz Mojkovca, koji od 2019. tri puta nedeljno mora da ide na dijalizu. Od tada kreće borba koja podrazumeva analize, administraciju i glavno - novac, jer je potrebno 40.000 evra da bi se platili put, smeštaj, sama intervencija i oporavak - priča Dalibor, i dodaje:  

LJUDINA Dalibor Bajić iz Plandišta spasava živote nepoznatim ljudima: DONIRAO KOŽU, SAD DAJE BUBREG

Alo

 

- Rajku će moj bubreg značiti normalan život bez dijaliza, a ja ću i sa jednim bubregom moći da funkcionišem kao do sada - odlučan je Dalibor.

Na našu konstataciju da je sve što radi zaista izuzetno, Dalibor odgovara skromno:

- Nisam valjda ja jedni u našoj zemlji koji hoće da pomogne na ovakav način?

Za transplantaciju - 40.000 evra

Da bi se izvela transplantacija bubrega u Turskoj, porodici Medojević je potrebno 40.000 evra. Taj iznos još nije prikupljen, pa Dalibor apeluje na ljude dobre volje da pomognu uplatom na račun kod Crnogorske komercijalne banke 510220497028301574 ili na devizni IBAN ME 25510000000122232262.

LJUDINA Dalibor Bajić iz Plandišta spasava živote nepoznatim ljudima: DONIRAO KOŽU, SAD DAJE BUBREG

Alo

 

Za Ljiljanu:

Dalibor se na svoj način bori i za druge živote. Tako na svojim profilima trenutno apeluje da se pomogne Ljiljani Milenković, koja takođe traži donora bubrega.

- Ljiljana je iz Borče i na dijalizi je. Od 2019. godine traži donora A+ krvne grupe. Njenu priču možete da vidite na Instagram profilu „Za Ljiljanu“. Devojka ima 25 godina. Možete da pomognete i slanjem SMS poruke 717 na 3030 - poziva on sve ljude dobrog srca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading