Pejsmejker - elektrostimulator koji čuva zdravlje vašeg srca
Foto: Alo!

 

Elektrostimulator je uređaj manji od prosečne kutije šibica, napravljen od titanijumskog kućišta u kome se nalaze električna kola i litijumska baterija i povezan je sa izolovanim žicama koje se smeštaju u prekomore ili komore. Zahvaljujući napretku tehnologije, u odnosu na prvobitne pejsmejkere, uređaji koji se danas ugrađuju pacijentima su daleko manji, a životni vek baterije je produžen, te iznosi od 5 do 15 godina.

Ovaj podatak je bitan s obzirom na činjenicu da se zbog zamene baterije pacijent mora podvrgnuti novoj operaciji. Međutim, operacija ugradnje pejsmejkera je vrlo jednostavna, pa je samim tim i oporavak kratak i ne previše komplikovan. 

Šta sve treba da znaju pacijenti sa pejsmejkerom?

Pacijenti sa pejsmejkerom treba da budu upoznati sa svim činjenicama koje ugradnja srčanog elektrostimulatora nosi sa sobom.

Koliko često pacijent treba da odlazi na kontrolu?

Pacijentima je pre svega potrebno objasniti na koji način i koliko često se vrši kontrola pejsmejkera. Zahvaljujući kompjuterskom programatoru, provera rada uređaja kao i stanje baterije obavljaju se bežično. Kontrole se sprovode ambulantno na svakih 3 do 6 meseci, a po potrebi i ranije ukoliko osetite bilo koju vrstu tegoba.

Konsultacije sa kardiologom neophodne su u slučaju da osetite bilo koji simptom koji je bio prisutan pre ugradnje pejsmejkera. Takođe, ukoliko se pojave tegobe sa kojima se niste susretali ranije, nevoljno grčenje mišića ili ako primetite određene promene na koži u predelu iznad mesta ugradnje pejsmejkera, ne oklevajte da kontaktirate vašeg kardiologa. U slučaju vrtoglavice, gubitka svesti ili usporavanja srčanog ritma, neophodna je vanredna kontrola uređaja.

Spoljašnji faktori koji mogu uticati na rad pejsmejkera

Iako život sa pejsmejkerom ne zahteva od pacijenta da drastično menja svoj životni stil, neophodno je ipak obratiti pažnju na spoljašnje faktore koji bi mogli da ometaju rad uređaja. Upotreba mobilnih telefona i prenosnih audio plejera ne predstavlja opasnost po pravilan rad pejsmejkera, međutim ne treba ih nositi u džepu odeće koji se nalazi u predelu grudnog koša, a poželjno je da budu odmaknuti bar 15 centimetara u odnosu na pejsmejker. Prilikom razgovora, savetuje se držanje telefona na uhu suprotnom od strane ugradnje pejsmejkera.

Pacijentima sa ugrađenim pejsmejkerom ne savetuje se boravak u blizini velikih magnetnih polja, poput industrijskih postrojenja, ali i uređaja za obavljanje pregleda magnetnom rezonancom. Ukoliko radite u blizini velikih motora poput onih u automobilima ili brodovima, ugasite ih prilikom rada s obzirom na to da mogu da kreiraju elektromagnetno polje. Iako detektori metala ili uređaji za otkrivanje krađe ne škode radu pejsmejkera, ne treba se zadržavati u polju rada ovih uređaja duže od nekoliko sekundi.

Budite pažljivi tokom sportskih aktivnosti

Iako se bavljenje umerenom fizičkom aktivnošću preporučuje pacijentima sa tretiranim kardiovaskularnim oboljenjem, potrebno je voditi računa da prilikom rekreacije ne zadobijete povredu u predelu grudi, posebno ako praktikujete neki kolektivni sport. Potrebno je izbegavati spoljni pritisak na mestu ugradnje pejsmejkera, nagle i veoma energične pokrete rukom kao i jako opterećenje sa strane ugradnje pejsmejkera. U slučaju zadobijene povrede ili drugog fizičkog pritiska koji bi mogao da kompromituje rad uređaja, neophodno je kontaktirati kardiologa.

Ugradnja pejsmejkera u Puls kardiološkom centru

Ukoliko patite od navedenih kardiovaskularnih oboljenja i preporučena vam je ugradnja pejsmejkera, obratite se lekarima Puls kardiološkog centra. U savremenoj bolnici u bloku A na Novom Beogradu možete obaviti sve predoperativne analize kao i sam operativni zahvat koji će vam omogućiti da povratite kvalitet života kakav ste imali pre pojave tegoba. Oporavak u prijatnom ambijentu biće uspešniji ukoliko ga provedete uz nadzor vrhunskih stručnjaka. Stoga ne oklevajte i zakažite pregled kako biste vašem srcu obezbedili tretman kakav zaslužuje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading