U 700 kompanija u Srbiji 8.000 đaka stiče praktična znanja i veštine
Promo

 

Poziv firmama da se uključe u dualno obrazovanje u okviru koga đaci uče u školi i kompaniji otvoren je do kraja novembra!

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije (PKS) http://portal.dualnoobrazovanje.rs/, a Komora će od 18. do 27. oktobra organizovati pet onlajn sektorskih sastanaka, kako bi se privrednici detaljno informisali o ovom načinu školovanja mladih, proceduri prijavljivanja i akreditacije, kao i novim obrazovnim profilima. Registracija za sastanke je putem PKS onlajn platforme (https://online.pks.rs/ ).

Raspored sektorskih sastanaka

• 18. oktobar – sektor građevine, IT, hemijska, gumarska i industrija nemetala
• 20. oktobar – metalska, elektro, drvoprerađivačka industrija, energetika i rudarstvo
• 22. oktobar – prehrambena industrija, stočarstvo i prerada stočarskih proizvoda, biljna proizvodnja
• 25. oktobar – kreativna industrija, saobraćaj, tekstil, odeća, koža i obuća
• 27. oktobar – turizam i trgovina

U školskoj 2022/2023. godini u planu je sedam novih profila - elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda. Đaci koji žele da se školuju po dualnom modelu moći će da biraju ukupno 59 dualnih obrazovnih profila, objašnjava Ana Stojanović, rukovodilac Služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS. 

Po dualnom modelu, koje čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, trenutno se školuje 8.000 učenika, u 150 škola i u 700 kompanija. Najatraktivniji su profili bravar-zavarivač, tehničar mehatronike, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina i modni krojač, a među prvima koji su podržali ovaj način školovanja su kompanije: Tifani, Merkator S, Agromehanika, Inmold, Energotehnika Južna Bačka, Elektromontaža Kraljevo. 

Neophodnost da se formalni obrazovni sistem prilagodi potrebama privrede za kadrovima, podstakla je razvoj dualnog obrazovanja. Na obostranu korist kompanija i učenika, ohrabruje se učenikova produktivnost i motivisanost za sticanje veština. Kroz dualni model nastave znanje se stiče u školi i u kompaniji.

U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli već u prvom razredu može početi da ide u kompaniju na učenje kroz rad. Đaci od samog početka školovanja usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, a po završetku, učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje, dodaje Stojanović.

Po uzoru na najrazvijenije


Po ugledu na najpoznatije i najuspešnije evropske sisteme dualnog obrazovanja, koji se realizuju u Austriji i Nemačkoj, i Srbija je kao prva država u regionu usvojila Zakon o dualnom obrazovanju 2017. godine, čija je puna primena počela 1. septembra 2019. godine.
Prilikom prijavljivanja za dualno obrazovanje, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama https://pks.rs/ i https://dualnoobrazovanje.rs/

 
Sve prijave poslodavaca biće objedinjene u Plan potreba privrede koji PKS dostavlja Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Konačnu odluku o strukturi upisa i odobrenim dualnim profilima doneće MPNTR objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2022. godine.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading