Elektromreža Srbije odličan primer dualnog obrazovanja - Praktična nastava za još 13 učenika
PKS

Elektromreža Srbije (EMS) traži za narednu 2022/2023. školsku godinu još 13 učenika srednjih škola sa područja Beograda, Valjeva, Novog Sada i Niša, koji će kroz dualni model obrazovanja u ovom preduzeću sticati praktična i primenjiva znanja i veštine.

Elektromreža Srbije odličan primer dualnog obrazovanja - Praktična nastava za još 13 učenika

PKS

 

EMS od 2019. godine podržava model dualnog obrazovanja, a do sada je kroz ovaj vid školovanja u tom preduzeću prošlo pet učenika srednjih tehničkih škola iz Novog Sada i Niša. U aprilu su potpisani ugovori sa još četiri učenika iz Niša, a u planu je i saradnja sa Tehničkom školom iz Kruševca.

„Dodatnim angažovanjem, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), uticali smo i na uvođenje obrazovnog profila elektromonter mreža i postrojenja u Tehničkoj školi u Valjevu, s obzirom da u tom regionu imamo izraženu potrebu za radnim angažovanjem kadrova ovog profila“, kaže Kristina Bojović, izvršni direktor za Ljudske resurse u EMS-u.

Elektromreža Srbije odličan primer dualnog obrazovanja - Praktična nastava za još 13 učenika

PKS

 

Učenici koji u EMS-u uče kroz rad u realnom radnom okruženju stiču praktična i primenjiva znanja i veštine, a ovakva praksa predstavlja vrednu nadogradnju teorijskog znanja usvojenog tokom redovne nastave u školskim klupama.

EMS učenicima u dualnom modelu pruža finansijsku podršku za vreme provedeno u kompaniji, a suma novca koji dobiju znatno prevazilazi osnovni iznos predviđen Zakonom o dualnom obrazovanju. Takođe, đacima su obezbeđene naknade za prevoz i ishranu, kao i osiguranje za slučaj povrede tokom izvođenja učenja kroz rad.

Elektromreža Srbije odličan primer dualnog obrazovanja - Praktična nastava za još 13 učenika

PKS

 

Učenici imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju sa poslom i u velikoj meri osposobe za poziv elektromontera za rad na održavanju trafostanica, razvodnih postrojenja i dalekovoda. Ceo proces se odvija uz poštovanje propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu i mentorsku podršku naših iskusnih kolega, licenciranih instruktora u procesu dualnog obrazovanja koji prate rad i napredak učenika, dodaje Bojović.

Na korak do posla

Učenici prve generacije dualnog obrazovanja u EMS-u, iz Elektrotehničke škole Nikola Tesla u Nišu jednoglasni su u oceni da im je ovo iskustvo pozitivno i veoma dragoceno, a već su se prijavili na konkurs za radno mesto elektromontera. Ako uspešno ispune uslove konkursa posao je tu!

Novih 150 kompanija

U Dualnom obrazovanju trenutno je 700 kompanija, 8.000 učenika, 150 škola i 52 obrazovna profila. Od školske 2022/2023. očekuje se da ovaj vid edukacije podrži novih 150 kompanija, a da se ponuda profila obogati za još 15 zanimanja.

Dualno obrazovanje je najzastupljenije u sektorima metalske i mašinske, posebno auto industrije, zatim prehrambene, tekstilne, drvne industrije, kao i građevinarstva, turizma i ugostiteljstva, trgovine i saobraćaja – od logistike i špedicije do avio saobraćaja. Privreda najviše traži profile bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuvari i konobari. Traženi su i tehničari mehatronike, tehničari za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, kao i mehaničari motornih vozila, objašnjava Ana Stojanović, rukovodilac Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.

Komora je, već godinama unazad, prepoznata kao jedan od ključnih aktera u procesu dualnog obrazovanja, s obzirom da se nova metodologija upisa u srednje škole bazira na potrebama privrede.

Benefiti dualnog obrazovanja za poslodavce su višestruki. Prilikom zapošljavanja novih radnika neće imati potrebu da plaćaju dodatne obuke za nove radnike, jer buduće zaposlene mogu odabrati među učenicima koji su učenjem kroz rad u njihovim objektima već stekli potrebna stručna znanja i veštine. Na taj način se smanjuju troškovi selekcije novih kadrova i skraćuje se vreme uvođenja u posao novog radnika, podseća Stojanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading