POSLEDNJA SLAMKA SPASA Dr Tatjana Radosavljević objasnila kada se pacijent priključuje na respirator
Alo

Sada, međutim, iz dana u dan pratimo brojke koje kažu koliko je pacijenata priključeno na veštačka pluća koja dišu umesto njih i na osnovu toga izvlačimo zaključke o ozbiljnosti virusa kovid 19. Ipak, o respiratorima i dalje ne znamo puno...

Dr Tatjana Radosavljević, poznati pulmolog, za Alo! objašnjava kako u stvari funkcioniše respirator i kako lekari odlučuju kada je trenutak da pacijenta priključe na ovu mašinu.

- Dva su kriterijuma presudna - naglašava dr Radosavljević i precizira:

- Prvi je kada koncentracija kiseonika u krvi padne ispod 90 odsto. Kod zdravih osoba ona je u proseku 95-100 odsto. Drugi parametar je povećanje broja udisaja i izdisaja jer pacijent ubrzano diše pokušavajući da dođe do vazduha. Normalan broj udisaja i izdisaja je 16-20 u minutu. Problem nastaje kada pacijenti dišu 25, 30, 40 puta u minuti. To veoma brzo iscrpljuje mišiće.

POSLEDNJA SLAMKA SPASA Dr Tatjana Radosavljević objasnila kada se pacijent priključuje na respirator

Alo

 

Naša sagovornica ističe i da je neobično važno da se pacijent priključi na respirator u pravom trenutku, ni prerano ni prekasno.

- Bilo je priča o tome da treba što kasnije uključiti respirator, ali to nema nikakve veze. Jedino što je važno jeste da se prate pomenuta dva parametra - kaže dr Radosavljević.

Dve vrste respiratora

1. Neinvazivni respiratori. Preko posebne maske priključuje se mašina koja diše umesto pacijenta. Pacijent je svestan i pokušava da uskladi ritam disanja sa mašinom. Ovo je povoljnija varijanta i primenjuje se kod pacijenata koji još nisu u najtežem stanju.

2. Invazivni respiratori. Najtežim pacijentima stavlja se tubus (cevčica za disanje), a preko nje se priključuju na veliki respirator koji kompletno preuzima proces disanja. Nužno je da se pacijent uspava.

U suštini, narodski rečeno, respirator služi da na izvesno vreme zameni pluća pacijenta koji ne može sam da diše. Za svakog pacijenta se posebno izračunava koliko mu je kiseonika potrebno. Priključivanje na respirator daje pacijentu dodatno vreme da se izbori s infekcijom i oporavi se. 

- Stanje pacijenta se prati. Ukoliko počnu da se povlače promene na plućima, što se vidi preko snimaka, onda pacijent ima šanse da se polako oslobodi respiratora i počne sam da diše - zaključuje dr Radosavljević.

Koliko pacijenata preživi

50%  stavljenih na invazivni respirator preživljavalo na početku pandemije

5-10%  stavljenih na invazivni respirator preživljava sada

* Ova razlika nastala je zbog toga što su od početka pandemije do sada uvođeni novi lekovi koji ponekad mogu da spreče da dođe do najteže slike, pa samim tim deo pacijenata izbegne respirator, odnosno sada na veštačka pluća dospevaju pacijenti koji su u najtežem mogućem opštem stanju, te je stopa preživljavanja mala. U svakom slučaju, bez respiratora njihova smrtnost bila bi 100%

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading