ODLUKA PADA DANAS U PODNE Da li će se đaci družiti u klupama ili sve opet postaje virtuelno?!
EPA/MARTIN DIVISEK

Nepunih mesec dana od početka školske godine, a već je skoro 50 odsto opština u Srbiji prešlo na onlajn ili na kombinovani model nastave, a kako stoje stvari sa brojem zaraženih, ovaj procenat će se samo povećavati.

Konačna odluka ko će i kako ići na nastavu poslednje nedelje u ovom mesecu očekuje nas danas, kada će Ministarstvo prosvete saopštiti u kojim opštinama škole idu na na onlajn ili kombinovanu nastavu, ili pak, ostaju u režimu rada "uživo".

Takođe, ono što sugeriše da će se povećati broj opština koje će raditi po drugom ili trećem modelu, jeste i da imamo sve veći broj nastavnika koji su zaraženi korona virusom, a učenici sve češće "gube" časove.

- Sin mi je četvrti razred gimnazije i trenutno je na kombinovanoj nastavi, dakle dan u školi, dan od kuće. Međutim, još od prvog dana nove školske godine se dešavalo da malo-malo pa nema prva dva-tri časa. A to se sada još češće događa kada je na kombinovanoj nastavi. Juče nije imao tri prva časa, dva jer je nastavnica odsutna, a treći jer je nastavnik rekao da će im kada se vrate iz škole održati čas onlajn - ispričao je otac jednog beogradskog gimnazijalca.

Da je situacija zaista "zategnuta" potvrđuju i sagovornici "Blica" iz prosvetnih sindikata.

- Najteža situacija je bila prošle godine u novembru kada smo imali toliko zaraženih nastavnika da školska godina nije mogla da se odvija. Tada smo svi prešli na onlajn, a vrlo brzo je proglašen raspust. Ja u ovom trenutku ne mogu reći precizno koliko je nastavnika zaraženo i koliko ih je u samoizolaciji. Mogu da kažem da je ovo jedan veliki udar korone, ali da ovo nije udar na nastavnike kakav je bio u novembru prošle godine. Prošle godine je bilo gore - rekla je Jasna Janković ispred USPRS-a i dodala:

- Praktično je nemoguće naći zamenu. Sve manje ljudi uopšte želi da radi u školstvu. Pogotovo u ovoj neizvesnoj situaciji kada vi svakog petka dobijate uputstvo kako radite od ponedeljka, odnosno vi ne znate kako ćete raditi sledeće nedelje. Dodajte na to i sve rizike od zaražavanja u kolektivu... Takođe, nama nastavnika i bez korone fali. I to u nekim strukama koje su dobro plaćene i van škole. Prvenstveno su tu matematičari, informatičari, fizičari koji lepo zaražaju van škola. Ja nisam optimistična da će škole moći još dugo ovako po ovom modelu.

Njene reči u potpunosti potvrđuje i Aleksandar Markov predsednik Foruma beogradskih gimnazija i dodaje da se zbog toga dolazi u situaciju da se "zamenski nastavnici" traže preko oglasa na društvenim mrežama. Takođe i da školski psiholozi i direktori škola uskaču da menjaju kolege na bolovanjima.

Pet parametara

Da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni neće biti proizvoljno već će zavisiti od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama.

Odlučivanje o modelu nastave donosiće se za teritoriju opštine, odnosno grada u celini, uključujući tu i Beograd. Dakle, gradske opštine se ne bi posmatrale kao posebne jedinice.

Srednjoškolci u Beogradu na kombinovanoj nastavi

Podsetimo, od ove nedelje sve beogradske srednje škole prešle su na kombinovanu nastavu kao i sedmaci i osmaci u ovim opštinama: Arilje, Bogatić, Valjevo, Lajkovac, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Kragujevac i Topola.

Ukupno u 45 opština u Srbiji sve srednje škole su prešle na model kombinovane nastave, dok su na onlajn model prešlo u osam novih opšitina i to u: Bajinoj Bašti, Užicama, Lebanima. Lajkovcu, Ljigu, Ivanjici, Beloj Palanki i Sremskoj Mitrovici.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading