Otvoren 28. Međunarodni festival pozorišta za decu
Grad Subotica

 

U subotičkom Dečjem pozorištu večeras je otvoren 28. Međunarodni festival pozorišta za decu, manifestacija koja je svojim umetničkim dostignućima i doprinosom lutkarstvu stekla veliki ugled širom Evrope i sveta, doprinela afirmaciji pozorišta za decu i pozorišne umetnosti i uticala na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini. Dobitnici nagrade za životno delo „Mali princ“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su reditelj i glumac Jovan Caran, i kreatorka lutaka, kostima i scenografije Ljudmila Konstantinova Hense, iz Kazahstana. Na svečanom otvaranju Festivala ovogodišnjim laureatima nagrade je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. Povelju za život posvećen stvaralaštvu za decu, posthumno dodeljenu reditelju Dragoslavu Todoroviću, gradonačelnik Bakić je uručio Eriki Janović, saradnici Dragoslava Todorovića.

Gradonačelnik Bakić je, u pozdravnom obraćanju, naveo da su nas dečja radost i ljubav prema dobrim predstavama okupile po 28. put u Subotici, na velikoj međunarodnoj smotri teatra za decu, i da je prošle godine održan skroman Festival jer nas je, kako je rekao, „pandemija korona virusa razdvojila od naših prijatelja širom sveta koji su želeli da nas posete i pokažu svoje sjajne predstave subotičkim mališanima“.

„Uprkos svim izazovima, nismo dozvolili da se prekine tradicija, da strepnja nadjača umetnost i stiša dečji smeh. Dragoceno je što smo se tada okupili i uručili najvišu nagradu Festivala našem Vladimiru Andriću, koji je obeležio odrastanja mnogih generacija u Srbiji. To je bila poslednja prilika za takvu počast, jer nas je veliki umetnik napustio u februaru ove godine. Zato moramo da istrajavamo u negovanju i slavljenju života i stvaralaštva, jer svaki dan i svaka manifestacija posvećena lepoti, igri, zajedništvu i deci, neprocenjiva je vrednost i nadahnuće u susretu sa teškim vremenima i ogromnim izazovima koji svet postavlja pred svakog od nas“, naglasio je Bakić.

U ime svih građana Subotice i u svoje lično ime on je izrazio zahvalnost na pomoći u realizaciji ove manifestacije Ministarstvu kulture i informisanja i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

„Posebno se zahvaljujem posvećenom rukovodstvu i zaposlenima subotičkog Otvorenog univerziteta koji, kroz organizaciju ovog, tako i drugih najznačajnijih kulturnih festivala u Subotici, uvek iznova opravdavaju naše veliko poverenje i podršku koju im grad pruža. Čestitam dobitinicima nagrada i pozdravljam sve naše drage goste, želeći im srdačnu dobrodošlicu u naš grad, koji će im sigurno ostati u lepom sećanju“, istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Jovan Caran je, obraćajući se prisutnima nakon što mu je uručena diploma i statua nagrade „Mali princ“, da je „zastrašujuće saznanje“ da je od ovog trenutka u društvu tako velikih ljudi kao što su Henrik Jurkovski, Boris Goldovski, Srboljub Lule Stanković i mnogi drugi.

„Još je strašnije kad se setim da svoje radove treba da uporedim sa svim tim velikanima. Ali, imam i ja čime da se ravnam sa svima njima, a to je moja posvećenost ovom poslu i moja stalna potreba da one pomalo uobražene muze podstičem da svoje blagoslove ponekad upute i našem dečjem teatru i umetnosti za decu“, kazao je Caran.

Ljudmila Konstantinova Hense se zahvalila organizatorima Festivala na ovoj divnoj nagradi i poželela da se na Festivalu pojavljuje što više predstava koje će obradovati publiku, a posebno decu.

Nakon svečanosti upriličene povodom otvaranja Festivala u Dečjem pozorištu, na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta takmičarski program otvorila je predstava „Duhovi šume”, iz Brazila.

U okviru takmičarskog programa 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se ove godine održava od 19. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 10 predstava za decu iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine Sandrin Gratalup, nezavisna delatnica na kulturnom polju, bivša potpredsednica ASSITEJ-a u Francuskoj i članica odbora Scenesd’enfance-ASSITEJ Francuske, i ovogodišnji dobitnici nagrade „Mali princ“, Jovan Caran i Ljudmila Konstantinova Hense. Ove godine je prvi put oformljen i Mladi žiri, koji čine deca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Ovaj žiri će dodeliti Nagradu mlade publike za najbolju predstavu.

Međunarodni festival pozorišta za decu za predstave u zvaničnoj selekciji dodeljuje Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrade za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju originalnu muziku i najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, kao i pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

Bogat prateći program Festivala činiće 12. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu, izložbe, radionice i promocije knjiga. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici je najveći teatrološki skup u ovom delu Evrope i okuplja teoretičare i pozorišne istraživače iz 16 zemalja i sa tri kontinenta. Ukupno 30 učesnika ovog važnog skupa za pozorišnu umetnost biće većim delom gosti u Subotici, a manji deo učesnika će svoj rad predstaviti online uključenjem. Ovaj događaj će biti upriličen u novom prostoru subotičke Gradske biblioteke.

Na svečanom otvaranju Festivala nastupili su Dečji hor „Iskončići“ i OKUD „Mladost“, iz Subotice.

Svi festivalski programi će se održavati u skladu sa merama borbe protiv pandemije virusa Covid-19 i uz vođenje računa o bezbednosti posetilaca i učesnika festivala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading