ČOVEK IZ BUDUĆNOSTI U Trstu svečano otvorena izložba Muzeja Nikole Tesle
FOTO/MUZEJ NIKOLA TESLA

Danas je u Trstu svečano otvorena izložba Muzeja Nikole Tesle “Nikola Tesla – Čovek iz budućnosti”. Ova izložba je, kako izjavljuje direktorka muzeja Ivona Jevtić, plod jedne uspešne saradnje Muzeja Nikole Tesle iz Beograda, Udruženja srpske kulturne omladine iz Trsta, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Opštine Trst, Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Direktorka je istakla da ova izložba predstavlja drugo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Italiji, i da će posetioci izložbe imati priliku da vide priču o jednom od najvećih umova istorije. Ova priča je ispričana kroz radne modele Teslinih izuma, i vizuale sa tekstom i fotografijama.

Direktorka je dodala da mnogi znaju da je Muzej Nikole Tesle bio prvi srpski memorijalno-tehnički muzej, i da on na osoben način čuva uspomenu na Nikolu Teslu. Bogata i raznovrsna građa koja se nalazi u Muzeju Nikole Tesle svojom vrednošću svrstava ga među najznačajnije ustanove kulture.

Iako sadržaj ove bogate kulturne i naučne baštine jeste ponos srpske nacije ipak njen sadržaj i naučni značaj daleko prevazilaze nacionalne okvire i ujedno predstavljaju jedan od najdragocenijih delova ukupnog nasleđa svetske baštine.

Tome u prilog ide činjenica da je Nikola Tesla, naučnik srpskog porekla, svojim epohalnim dostignućima zadužio čitavo čovečanstvo. Njegova naučna vizija, virtuoznost i dometi njegove naučne misli, odnosno ideje koje su bile praktično realizovane, ugrađene su u temelje fundamentalnih načela savremene civilizacije.

Otvaranju izložbe su prisustvovali Ivana Stojiljković – generalni konzul RS u Trstu i njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Italiji – Goran Aleksić kao i predstavnici organizatora.

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić je na kraju dodala da će izložba biti otvorena do 10. oktobra 2021. godine i iskoristila je priliku da pozove sve zainteresovane da posete izložbu i da se neposredno uvere u to koliko je ovaj velikan bio ispred svog a i našeg vremena.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading