DARIJA KISIĆ OŠTRO REAGOVALA Nećemo više tolerisati takvo ponašanje!
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

 


''Naši najstariji sugrađani imaju najveće iskustvo i mnogo toga mogu da nam pruže, a mi smo ti koji treba da im omogućimo kvalitetno i bezbrižno starenje", rekla je ministarka na skupu povodom promocije projekta ''Osnaživanje starijih žena: prevencija zlostavljanja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji''.

Ministarka je navela da su prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu za 2020. godinu psihičko i fizičko nasilje dominantni vidovi nasilja nad starijima, a u manjem obimu ekonomsko nasilje.
DARIJA KISIĆ OŠTRO REAGOVALA Nećemo više tolerisati takvo ponašanje!

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

 

 


Dodala je da su svi navedeni oblici nasilja izraženiji u ženskoj nego u muškoj populaciji.

Ministarka je podsetila da je Srbija zemlja koja ima nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja i dodala da svako ko trpi bilo koji oblik nasilja treba da zna da ima kome da se obrati i da je država tu da ga zaštiti.

Dodala je da su pružanje materijalne, pravne ili stručno savetodavne podrške žrtvi nasilja najčešći vidovi pomoći žrtvama, a koje je u 2020. godini preuzeo Centar za socijalni rad.

''Postupak pred sudom je pokrenut u 85 slučajeva, a krivična prijava podneta u 82 slučaja. Preduzetim postupcima Centra obuhvaćeno je 3.149 starijih žena, a 1.631 starijih muškaraca“, rekla je ministarka.

Zahvalila je zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite na njihovom angažovanju, profesionalizmu i entuzijazmu i odnosu prema korisnicima i istakla da će resorno ministarstvo u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite u svakom smislu.

Ambasadorka Australije u Beogradu Rut Sjuart izrazila je zadovoljstvo što je deo projekta, čiji je cilj prevencija zlostavljanja, i izrazila uverenje da će se saradnjom sa Ministarstvom za rad, Crvenim krstom i Gerontološkim centrom Beograd mnogo postići na tom polju.

Generalni sekretar Crvnog krsta Ljubomir Miladinović naveo je da današnja edukacija pokazuje spremnost da se zajednički govori o nasilju nad starijim ženama posebno u situaciji demografskog starenja i feminizacije starenja, kako bi se omogućilo da starije žene žive dostojanstveno bez diskriminacije i nasilja.

V. d direktora Ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević zahvalio je Ministarstvu, ambasadi Australije i Crvenom krstu na zajedničkom angažovanju i podršci u realizaciji tog projekta, ističući da je to zaposlenima od velikog značaja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading