PAMET U GLAVU Ukoliko ne želite da vas policija kazni tokom vožnje, sledite pravila!
Alo.rs/ Nenad Vujović

Alo.rs/ Nenad Vujović

 

 

Tokom vrućina mnogi vozači sedaju za volan u papučama, sa stopalima mokrim ili prljavim od peska ili zemlje, usled čega se često može desiti da im noga sklizne sa gasa ili kočnice, ili im se papuča podvuče pod ove komande. Ipak, u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju ne postoje odredbe koje striktno govore o tome kako vozač treba da bude odeven u toku vožnje.

Međutim, ukoliko vozač napravi udes, i te kako će ga policija kazniti za vožnju u neprimerenoj odeći ili obući, jer je ugrozio saobraćaj.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić daje kratak vodič o tome koja garderoba, odnosno obuća nije dozvoljena da se nosi u toku vožnje.

PAPUČE – NE, SANDALE ‒ DA

Kako ističe naš sagovornik, svako može da vozi u odeći i obući koju želi, ali ukoliko to ometa vožnju, odnosno odvlači pažnju tokom boravka za volanom, taj postupak može biti sankcionisan.

‒ Vožnja u papučama ili bez obuće može stvoriti uslove koji mogu dovesti do nesreće, što može biti sankcionisano. Ista je priča i sa štiklama. Upravo zbog toga, u letnjim mesecima se savetuje vožnja u ravnim sandalama koje kaišima fiksiraju nogu. Žene bi uvek trebalo da imaju u kolima patike ili ravne cipele kako bi mogle bezbedno da voze ‒ navodi Vujanić.

BEZ MAJICE ILI U KUPAĆEM KOSTIMU

Profesor Vujanić ističe da vožnja bez majice ili u kupaćem kostimu može odvući pažnju ostalih vozača, što takođe može dovesti do ugrožavanja bezbednosti.

‒ Neprikladno odeveni vozači takođe mogu biti sankcionisani, jer oni stvaraju neprikladne uslove za vožnju. Zbog toga i tokom leta za volanom treba biti prikladno obučen ‒ navodi naš sagovornik.

PIĆE I CIGARETE

Profesor navodi da ispijanje pića ili pušenje takođe može izazvati saobraćajnu nesreću, a da vozači uglavnom nisu ni svesni da ni ove radnje nisu dozvoljene.

‒ Naginjanje glave unazad kako bi se ispilo piće u toku vožnje može biti kobno, kao i otresanje pepela cigarete kroz prozor vozila. Sve ovo mogu biti okolnosti koje mogu dovesti do nesreće i koje mogu biti sankcionisane ‒ kaže Vujanić.

KAZNE VARIRAJU

Zakon striktno ne predviđa kazne za neprikladno oblačenje tokom vožnje, ali ukoliko dođe do udesa, nadležni ovakve stvari mogu sankcionisati. Ipak, za razliku od građana, profesionalne vozače očekuju kazne od 50.000 dinara za vožnju u papučama. Taksisti ne smeju da nose sandale i papuče, jer nije bezbedno, ali ni šortseve i majice na bretele, jer nije kulturno. To je uređeno i odlukom o taksi prevozu, ali i internim pravilnicima.

 

Komentari (0)

Loading