KAKO STATI NA PUT NASILNIČKOJ VOŽNJI? Moguće i trajno oduzimanje vozačke dozvole!
Printskrin

 

Nekim vozačima kazne ne mogu ništa, unedogled ponavljaju prekršaje, pa se postavlja pitanje da li su kazne za bahate vozače u Srbiji blage, a Agencija za bezbednost saobraćaja predlaže strože kazne, pa i trajno oduzimanje dozvola.

Skoro svakog dana stižu vesti o vozačima koje policija kažnjava zbog najneverovatnijih prekršaja. Saobraćajci kažu da skoro više ništa ne može da ih iznenadi. Od prebrze vožnje, vožnje pod dejstvom narkotika ili alkohola, bez vozačke dozvole, do vožnje suprotnom trakom. 

Nedavni snimak vožnje ulicom Kneza Miloša, na kojem se vidi da skala brzinomera pokazuje 217 kilometara na sat, nije iznenadio jedino Saobraćajnu policiju. Takvi vozači su, nažalost, deo svakodnevice Beograda, a najčešće je u pitanju vožnja pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

"Zakonodavac je predvideo članom 329, to je nasilnička vožnja i postupanje vozača u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, kada nema obzira prema bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Po zakonu o bezbednosti saobraćaja, predviđena je kazna za takav prekršaj, a to je od 30 do 60 dana zatvora, 120 do 140 hiljada dinara kazne, devet meseci zabrane upravljanja vozilom i 15 kaznenih poena", navodi Goran Radenković, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

U poslednje vreme je broj ovakvih prekršaja povećan, a ne samo to. Najnoviji trend među mlađim vozačima jeste da bahatu vožnju snimaju i objavljuju snimke na društvenim mrežama.

"Zanimljivo je da jedan deo mlađe populacije čini takve nasilne prekršaje, to snima i deli na društvenim mrežama. Uprava saobraćajne policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova preduzima mere , takve počinioce kažnjava i po skraćenom postupku dovodi kod sudije za prekršaje", kaže Radenković.

Ima vozača kojima je, zbog bahate, nasilničke vožnje i sličnih prekršaja dva pa i više puta oduzimana vozačka dozvola. Zato je Agencija za bezbednost saobraćaja predložila da se uvede novi način kažnjavanja za one koji više puta naprave isti prekršaj.

"Do sada u Srbiji nije prepoznato da se vozačka dozvola oduzima trajno zbog nesavesnog upravljanja. Posle devet godina iskustva sa ovim vozačima primećujemo da postoji jedna grupa koja je otporna na sve kaznene mere, bilo da su to finansijske kazne, bilo da je to zabrana upravljanja, oduzimanje vozačke dozvole zbog više kaznenih poena od 18 ili devet u slučaju probne dozvole", navodi Nina Dragutinović Jovanović, načelnik odeljenja plana i stručno operativnih poslova.

U drugim zemljama postoje različiti načini kažnjavanja a možda bi najefikasnije bilo da takvim vozačima osiguravajuća društva odbiju da osiguraju vozilo.

Komentari (0)

Loading