GODFRI ORGANIZOVAO IZLOŽBU RUKOTVORINA ŽENA IZ SRBIJE Tamara Vučić se oprobala u tkanju (FOTO)
Tanjug

 


Izložbu su, među ostalim gostima bračnog para Godfri, pogledale ministarke Zorana Mihajlović i Tatjana Matić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić koja se oprobala i u tkanju.

 


Supruga američkog ambasadora En Godfri, koja je i pokrovitelj današnje izložbe, zahvalila je svima što su danas došli da vide rad žena izložen u dvorištu rezidencije, kako bi im pružili podršku za njihov rad.

„Partnerstvo između SAD i Srbije, odnosno USAID-a i ETNO mreže, u poslednjih 15 godina je nešto što negujemo sa velikim ponosom. Danas proslavljamo rast i razvoj tog partnerstva na opipiljiv način“, kazala je En Godfri.

Navodeći da je pet umetnica zanatlija koje su i danas izložile svoje radove sada preduzetnice, Godfri je kazala da su to uspele svojim radom.

Ističe da je potrebno da bude više uspešnih primera kako bi se podstakao razvoj takvog preduzetništva u ruralnim delovima Srbije.

„Reč umetnički zanatlija je reč koju najčešće koristim da opišem vešte majstore koje danas vidite. Reč umetnički zanatlija govori o istoriji, kuluri, majstoru i učeniku, podrazumeva godine učenja i prakse dok umetničko delo ne postane savršeno da se može prodati“, navela je Godfri.

GODFRI ORGANIZOVAO IZLOŽBU RUKOTVORINA ŽENA IZ SRBIJE Tamara Vučić se oprobala u tkanju (FOTO)

Tanjug

 

 


Supruga američog ambasadora dodaje da je dugotrojan i spor proces učenja tog zanata, koji ne završi svako ko ga nauči.

Ističe da sve umetnice koje su danas izložile su prošle tu obuku i mnoge postale i sami majstori i učitelji.

„Na taj način deo misije ETNO mreže, da oživi i prenese tradicionalno stvaralaštvo, ostvaruje se danas pred našim očima“, rekla je ona.

Godfri je ukazala da da bi se napravio jedan ručni rad potreban je ogroman trud, a da vrednost rukotvorine nije na etiketi sa cenom, već u godinama potrebnim da se steknu veštine i ljubavi sa kojom se to radi.

GODFRI ORGANIZOVAO IZLOŽBU RUKOTVORINA ŽENA IZ SRBIJE Tamara Vučić se oprobala u tkanju (FOTO)

Tanjug

 

 


Ministarka Mihajlović zahvalila se svima koji su danas došli da vide šta Srbija može da prikaže celom svetu.

Kako je navela, zajedno sa ETNO mrežom i USAID-om radilo se mnogo kako bi se pokazalo da žene znaju da rade svoj posao, ali još uvek nisu uspeli da uposle dovoljno žena, pre svega na selu.

„Svaka druga žena na selu nije zaposlena, tri od četiri nemaju mogućnost da ostvare socijalno ili penziono osiguranje, više od 60 odsto radi samo za stan i hranu“, ukazala je ministarka i podsetila da je kroz projekat „Uposlimo 1.000 žen“, zaposleno 760 žena na selu.

„Ali, možemo i moramo da budemo mnogo efikasniji“, kazala je Mihajlovićeva i dodala da očekuje da se pronađe prostor u centru Beograda i da sve što prave i rade žene zanatlije prikažu kako bi mogle i da prodaju.

GODFRI ORGANIZOVAO IZLOŽBU RUKOTVORINA ŽENA IZ SRBIJE Tamara Vučić se oprobala u tkanju (FOTO)

Tanjug

 

 


Prema njenim rečima, u narednom periodu sa drugim ministarstvima radiće se na podsticajima za te žene, sa Ministarstvom spoljnih poslova da se njihove rukotvorine u ambasadama širom sveta prikažu, sa Ministarstvom poljoprivrede da pomognu ženama na selu.

„Važno je da smo postali svesni šta znače naše žene na selu, da su margionalizovane i da samo ako im svi zajedno damo podršku, možemo očekivati rezultate“, poručila je ministarka Mihajlović.

Violeta Jovanović iz NALED-a i predsednica ETNO mreže ispred žena zanatlija zahvalila se ambasadoru i njegovoj supruzi što su otvorili vrata svog doma za njih, ali i učinili ih delom svoje porodice.

GODFRI ORGANIZOVAO IZLOŽBU RUKOTVORINA ŽENA IZ SRBIJE Tamara Vučić se oprobala u tkanju (FOTO)

Tanjug

 

 


Jovanović se zahvalila i našoj državi i istakla podršku svim ženama u ETNO mreži koje čuvaju naše nasleđe.

Prema njenim rečima, odgovornom kupovinom rukotvorina od strane gradova i kompanija, stvaraju se prihodi za žene koje su danas izložile svoje radove.

„Potrebna nam je podrška da se ovi proizvodi nađu u srcu grada - etno galeriji, da budu vidljiviji i dostupni za kupovinu turistima. Važno je da naše rukotvorine postanu diplomatski pokloni“, kazala je Jovanović.

Američki ambasador je podsetio da se u oktobru navršava 140 godina od potpisivanja prvog trgovinskog sporazuma između SAD i Srbije i maveo da taj sporazum nije samo označio početak diplomatskih odnosa, već i dugotrajnog prijateljstva.

Mnoge velike ličnosti su obeležile to prijateljstvo, kazao je Godfri dodajući da smo u dva svetska rata bili saveznici i ističući da ove godine obeležavamo 20 godina od obnove programa razmene i pomoći.

„Ponosni smo na partnerstvu i zajedničkoj podršci zanatlijkama u Srbiji“, kazao je Godfri.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading