MALI NAJAVIO METRO U BEOGRADU Korak bliže ka ostvarenju višedecenijskog sna

Beograd nikada ranije nije bio bliže početku izgradnje metora, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolonijem, u Starom dvoru, potpisao Izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa.

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Alo!/Dejan Briza

Gradonačelnik je rekao da dokument potpisan između Vlade Srbije, Vlade Francuske i Grada Beograda pomera grad korak bliže ka ostvarenju višedecenijskog sna Beograđana da napokon dobiju podzemnu železnicu koja će podstaći dodatni ekonomski i infrastrukturni razvoj prestonice.

"Dokument koji smo danas potpisali nam daje mogućnost da počnemo da radimo studiju predizvodljivosti koja će biti gotova za devet meseci. Tada ćemo predstaviti rezultate građanima Beograda, a time će biti stvorena osnova za izvođački projekat", istakao je Mali, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Navodeći da je beogradski metro strateški važan projekat on je dodao da će Francuska, Srbija i grad Beograd nastaviti zajedničke aktivnosti na projektu beogradskog metroa, koji će biti realizovan u skladu sa javnim upravljanjem projektom i oslanjajući se na francusku ekspertizu u oblasti izgradnje metroa.

Mali je pojasnio da će prvi deo prve linije metroa od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ade Huje prioritetno biti izgrađen, a izgradnja bi trebalo da počne već za dve godine, odnosno 2020. godine.

"Važno je napomenuti da će postojeća gradsko-prigradska železnica 'BG voz' biti u potpunosti integrisana u metro. To ranije nije bio slučaj jer prethodnim analizama i studijama o razvoju metroa nisu uzeti u obzir stvarni potencijali 'BG voza'. Mi smo te potencijale prepoznali i metro će u kombinaciji sa 'BG vozom' biti kičma šinske saobraćajne infrastrukture u Beogradu", naglasio je Mali, piše u saopštenju.

On je podsetio da je u ovoj godini izrađen Masterplan saobraćajne infrastrukture "Smartplan" kojim je predviđena izgradnja dve linije metroa, te da će prva linija biti dugačka 22,5 kilometara, a druga 19,8 kilometara.

Vujović je rekao da je izgradnja metroa veoma važan i ozbiljan projekat, koji približava Beograd i Srbiju Evropi.

"Ovo nije samo veliki infrastrukturni projekat za grad Beograd, koji će mu omogućiti da se priključi značajnim prestonicama Evrope, već je ovo i pravi način da se pripremaju infrastrukturni projekti u kojima osim što obezbeđujemo sredstva, planiramo vreme da se prethodno izvedu studije izvodljivosti, predviđamo sve teškoće i nalazimo najbolja rešenja pre nego postavimo kamen temeljac", rekao je ministar Vujović.

On je dodao da veruje da će ovaj projekat imati podršku svih građana Srbije, ali i zemalja Evropske unije, a u postupku približavanja Evropskoj uniji. 

 • Korisnik: XXL
  24/12/2017 - 09:08
  Emotivno sam vezan za taj metro u izgradnji ...
 • Korisnik: Milka
  23/12/2017 - 00:16
  Decenijama unazad se Beogradjanima u skoro svim kampanjama obecava metro a sada su konacno pravi ljudi poceli i da rade na tome!
 • Korisnik: Milka
  23/12/2017 - 00:14
  Konacno se krenulo u ozbiljnu pricu o metro u Beogradu. Bravo za Malog ovo je ogroman uspeh!
 • Korisnik: Milentuje91
  22/12/2017 - 23:44
  Metro je znacajan i vazan projekat za Beograd. Ovo je ubedljivo najvrednija vlast poslednjih godina.
 • Korisnik: Rus
  22/12/2017 - 22:18
  Izgradnja metroa za Beograd bi bila neprocenljiva... nadam se da cemo uspeti u tome.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi