NEMANI OD DVA I PO METRA VREBAJU NA ADI Ovo je razlog zašto je zabranjeno noćno kupanje (FOTO)
Alo/Vladimir Markovic

Jedan pecaroš je pre nekoliko godina na Adi Ciganliji iz ovog jezera izvukao je pravu neman, a na Instagram stranici "Svet ronjenja" objavljene su fotografije na kojima se vide veliki somovi koji su fotografisani upravo u Savskom jezeru u Beogradu.

Ovakav prizor preplašio bi veliki broj ljudi s obzirom na to da na osnovu fotografija može da se zaključi da su veći od jednog metra.

"Reku Savu prirodno naseljavaju veliki somovi (vrsta Silurus glanis), pa je i Savsko jezero, koje je formirano oko 1967. i staro oko 55 godina, prirodno stanište soma. Somovi dužinu tela veću od dva metra obično dostižu pre 25-te godine života, tako da Savsko jezero mogu naseljavati jedinke dužine dva metra, koje su se izlegle u već formiranom jezeru. Ovakva situacija sa naseljem riba je tipična za stajaće poluveštačke ili veštačke vode (kanali) na većim nizijskim rekama (Dunav, Sava, Tisa)", naveli su iz Javnog preduzeća "Ada Ciganlija".

Somovi su, inače, najveće ribe u Savskom jezeru, ali su takođe i najveće slatkovodne ribe na svetu. Ne postoje informacije koliko se somova dužine dva metra nalazi u jezeru jer nije vršena ovakva vrsta istraživanja.

"Slično je i u celom arealu soma. Postoje izvesna istraživanja iz drugih zemalja (Italija, Turska, Španija) prema kojima se očekuje se da velike jedinke soma (duže od dva metara) čine oko 0,5 procenata ukupne populacije", naveli su iz JP "Ada Ciganlija".

Takođe ne postoji ni podatak koliko je dugačak najveći som u jezeru.

"Realno je očekivati da ima jedinki dugih oko dva, dva i po metra", kazali su iz navedenog preduzeća. Težina somova koji su duži od dva metra se kreće između 50 i 65 kilograma. Somovi se preko dana najčešće nalaze na dnu gde miruju dok od sumraka do zore mogu da traže plen u svim slojevima vode i ne predstavljaju nikakvu opasnost po kupače.

Kako su naveli iz JP "Ada Ciganlija" zajednica riba (ihtiocenoza) u Savskom jezeru je formirana na bazi vrsta koje su naseljavale Čukarički rukavac reke Save pre pregrađivanja i formiranja Savskog jezera. Pored toga, neke vrste su unete poribljavanjima (babuška, beli i sivi tolstolobik, amur), dok se dosta autohtonih reofilnih vrsta koje traže tekuću vodu nije zadržalo u jezeru (šrac, skobalj, šljivar, jaz, smuđ kamenjar).

"Savsko jezero naseljava oko dvadeset vrsta riba, među kojima je 13 nativnih (65 procenata) i sedam alohtonih vrsta (35 odsto). Sastav naselja je karakterističan za ovakav tip vodenih ekosistema. Do sada su Savskom jezeru registrovane vrste riba čiji se nazivi nalaze u tabeli ispod.

Važno je da se napomene da se u Savskom jezeru ne nalaze ribe koje predstavljaju opasnost za kupače.

"Kada kupača više nema, tolstolobici mogu doći do same površine vode i mirovati - da bi se rizik od posledica nepoželjnog susreta izbegao (dakle, ne opasnost, vec jednostavno prisustvo ribe), potrebno je poštovati pravila prema kojima noćno kupanje u Savskom jezeru nije dozvoljeno", objasnili su za Mondo iz Javnog preduzeća "Ada Ciganlija".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading