PANIKA U BEOGRADSKOM NASELJU Zmije opsedaju zgrade, prozori su svima zatvoreni, ali niko ne sme da ih ubija, jer su kazne paprene
Foto: Youtube/Printscreen

"Zmije su se pojavile pre 10 dana i nema pravila kada se pojavljuju, da li je u sedam ujutru ili 10 uveče, neprijatna je situacija. Svi prozori su spušteni, ljudi se plaše da izađu", kaže za RTS stanarka Bojana Kostić.

Pored zgrade – šiblje, visoka trava i rastinje. Mesecima niko nije kosio, a parcela pripada privatnom licu, tvrde stanari. 

U Srbiji postoji 10 vrsta zmija, a otrovnica u gradovima nema.

"U Srbiji, osim poskoka i šarke, ne postoje druge otrovnice, tako da mi sve to što nalazimo oko naših kuća, pogotovo ovde u Beogradu, su neotrovnice, znači ili je lažna šarka, ili je smukulja", objašnjava biolog Kristijan Ovari.

"Toplije talase zmije mnogo bolje podnose, jer su gmizavci, a njima to pogoduje, jer im telesna temperatura nije stalna, zato imaju brži metabolizam, pa su gladnije, alavije, nalaze se više oko nas", objašnjava Ovari.

Ukoliko, dodaje, dođe do ujeda, treba se obratiti lekaru lekaru, jer on najbolje zna šta i kako raditi.

"Nikakvi bapski recepti. Ne treba sisati, seći, podvezivati i ostale stvari, jer mogu izazvati više štete", upozorava Ovari.

Kazna za nekoga ko ubije zmiju od 14 do 100 hiljada

Stručnjaci zmije smatraju korisnim gmizavcima, jer se hrane glodarima i insektima, pa ih, kažu, ne treba ubijati.

Postoji i zakon koji ih štiti. Kazna za nekoga ko ubije zmiju je od 14 do 100 hiljada dinara.

Iako je susret sa njima iznenadan, praksa pokazuje da se retko završava napadom zmije. Pa tako, ako je ne diramo, može jedino da nas uplaši.

Komentari (0)

Loading