BEOGRAD DOBIJA NOVO OBELEŽJE Stara "Ložionica" postaje mesto okupljanja talenata, inovatora i kreativaca
Screenshot/YT/RTS

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma "Srbija stvara" raspisali su međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za njenu obnovu i preuređenje.

Stara "Ložionica" postaje mesto okupljanja talenata, inovatora i kreativaca. Šira javnost dobija još jednu pozornicu na otvorenom, a turisti atrakciju.

Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, ističe da će ceo kompleks biti jako veliki.

"On obuhvata i samu ložionicu u Starom gradu, vodotoranj i okretnicu koja je ispred, koja će biti predivan prostor za događaje i programe na otvorenom, i aneks zgradu koja će naročito biti posvećena digitalizaciji i IT industriji.

Sama ložionica će imati multifunkcionalne prostore za razne vrste izvođačkih umetnosti, imaće radionice, laboratorije za sve vrste kreativnog stvaralaštva", navodi Ilićeva.
 

BEOGRAD DOBIJA NOVO OBELEŽJE Stara

Screenshot/YT/RTS

 

Od oronulog zdanja do centra novih tendencija, put od dve godine i oko 30 miliona evra. Još je jedan podsticaj sektoru kreativnih industrija koji stvara više od 7,4 odsto BDP-a Srbije i zapošljava oko 125.000 uglavnom visokoobrazovanih ljudi.

Andrej Nosov, direktor fondacije "Hartefakt", očekuje da taj prostor krene u jednom modernom pravcu hibridnih formi koje povezuju različite žanrove i grane umetnosti.

"Dobro bi bilo da to bude i prostor razmene sa svetom. Ne mislim samo na to da neki umetnici dolaze, već da zapravo i oni koji su otišli, kada se vrate, tu imaju prostor", kaže Nosov.

Jedan od ciljeva projekta i jeste međunarodna i domaća promocija našeg znanja i kreativnosti.

Kada je počela da radi 1926. godine, "Ložionica" je bila izvor goriva za motore Druge industrijske revolucije – železnice.

Kad bude obnovljena, biće izvor energije motorima Četvrte industrijske revolucije, a to su kreativnost, inovacije i znanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading