GRAĐANI, GLASAJTE! Ovo su predlozi za izgled beogradskog metroa, dva u užem izboru
Goran Vesić

 

Građanke i građani Beograda glasaju za dizajn beogradskog metroa.

Posle nekoliko dana glasanja izdvojila su se dva predlog i to “Sloboda” koja se nalazi pod rednim brojem 3 i “Sigurnost” koja je na rednom broju 4.

Detaljnije o glasanju za izgled beogradskog metroa, možete pogledati OVDE.

Beograd pobeđuje!

Za 24 minuta od Železnika do Karaburme

Metro počinje izgradnjom u Makiškom polju u novembru  

U špicu metro će ići na 2,2 minuta

Od Železnika do Karaburme metroom će se stizati za svega 24 minuta, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

- Radnim danima u špicu metro će ići na 2,2 minuta, u polušpicu na tri i po minuta, po podne na pet, a ujutru i uveče na sedam minuta. Maksimalna brzina na otvorenom biće 80 kilometara na sat, a na ulasku i izlasku iz stanica 30 - naveo je Vesić u intervjuu za „Kurir“.

Najavio je da će ugovor za projektovanje druge linije metroa Grad Beograd potpisati u narednih nekoliko nedelja sa francuskom kompanijom „Ežis“, koja projektuje i prvu liniju.

- Na prve dve linije biće 42 stanice na 40,3 kilometra trase. Prva linija od Železnika do Mirijeva biće duga 21,1 kilometar, a druga od Zemuna do Mirijeva 18,9. Obe će imati po 21 stanicu. Prve nedelje septembra, zajedno sa Društvom arhitekata Beograda, raspisujemo konkurs za projektovanje prvih 16 stanica na prvoj liniji. Pružićemo priliku domaćim arhitektama jer svaka stanica treba da bude drugačija i da govori o istoriji tog dela grada - rekao je Vesić.

Istakao je da ćemo posle pola veka, od 4. decembra 1970. godine kada je tadašnji gradonačelnik Branko Pešić najavio izgradnju metroa, dočekati da to u novembru i počne, i to gradnjom depoa na Makiškom polju.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading