Aljoša Spremo
Privatna arhiva
Aljoša Spremo

Privatna arhiva

Aljoša Spremo, Foto: Privatna arhiva

Aljoša Spremo (33) jedinstven je pacijent u državi! Ne samo što je oboleo od retke, doživotne zapaljenske bolesti creva - Kronove bolesti, već i zbog toga što će trčati 42 kilometra na predstojećem „Beogradskom maratonu”, što će biti njegova svojevrsna humanitarna akcija prikupljanja novca za gastroenterologiju KBC „Zvezdara”, gde se lečio pre dve godine.

- Želim to da uradim i pokažem da biti bolestan nije sramota! Da kažem građanima, posebno obolelima, da se na prve simptome jave svojim lekarima i ne dočekaju strašne posledice - počinje Aljoša svoju ispovest za „Alo!”.

UKUKS: Trčite sa Aljošom!

Ljiljan Đaković, predsednik Udruženje pacijenata obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa (UKUKS), čiji je Aljoša član, kaže za „Alo!” da podržavaju svaki Aljošin korak i poziva članove Udruženja i sve ostale da mu se pridruže na maratosnkoj trasi. - Kada je reč o Kronovoj bolesti, terapije sada ima, relativno brzo se uspostavlja dijagnoza, ali ne valja što raste broj obolelih. Među njima su i deca od tri-četiri godine - navodi on.

Prema njegovim rečima, Kronova bolest spada u zapaljenske bolesti creva, a simptomi su dijareja, temperatura, povraćanje, krv u stolici. Kaže da se razboleo u novembru 2015. godine, za mesec dana je izgubio 19 kilograma, kada su svi oko njega pomišljali na najgore.

- Bilo je teško. Ali je prošlo. Bitno je da se prepoznaju prvi simptomi! Ako povraćanje, dijareja, bol u stomaku traju duže od nedelju dana, javite se lekaru. U suprotnom, posledice mogu da budu skraćivanje creva ili otvaranje takozvane stome ili otvora na stomaku, kada se creva prazne u kesu na njenom spoljašnjem kraju. Nije sramota biti bolestan! A ovo je oboljenje sa kojim se može živeti. Potrebno je samo malo više pažnje - doručak, ručak i večera na vreme, kao i da se vodi računa o sebi u odnosu na dnevne obaveze. Imam sreću da se moja bolest nije pogoršavala, normalno živim, a poslednjih šest meseci intenzivno se spremam za maraton - priča naš sagovornik.

Aljošina doktorka: Ponosni smo!

Doc. dr Marjana Nedeljković Protić, načelnica gastroenterologije KBC „Zvezdara” i Aljošina doktorka, kaže za „Alo!” da su svi „neverovatno srećni jer su uspeli da pacijenta dovedu u stanje da može da trči maraton”. - Još je važnije što je Aljoša jedan od retkih obolelih koji se ne stide svoje bolesti. Zajedno sa njim smo prepoznali koliko je važna akcija zajedničke saradnje između doktora i pacijenata u želji da što veći broj obolelih dostigne svoju najbolju fazu bolesti. Sa druge strane, Aljoša je prepoznao da ima elemenata da se pomogne svim drugim ljudima. Trenutno nam ništa ne nedostaje, ali novac od te akcije poslužiće za obnavaljanje endoskopske opreme. Veći broj instrumenata omogući će brže dijagnostikovanje bolesti u kraćem periodu - navodi dr Marjana Nedeljković Protić i dodaje da je njihova želja da se u doglednom vremenu nabavi aparat za eho-endosonografiju, koji je kombinacija ultrazvuka i endoskopije.

- Sad sam spremam da istrčim maraton - 42 kilometra. Uz trenera sam tri dana sedmično trčao, tri dana radio vežbe snage, a pauza je bila nedeljom. Organizovao sam „akciju prodaje kilometara”. Ona podrazumeva da svako ko želi i može uplati koliko ima na račun KBC „Zvezdara“. Sav taj novac biće upotrebljen za pomoć u lečenju obolelih od Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa i drugih oboljenja organa za varenje. Nadam se da će se prikupiti taj novac. Gastroenterologiji KBC „Zvezdara” neophodni su instrumenti. Potpisao sam ugovor o donaciji i dobio uverenje od menadžmenta da će taj novac biti tako iskorišćen, a sve u cilju da se pacijentima brže utvrdi dijagnoza i omogući im se bolje lečenje. U Srbiji trenutno boluje oko 10.000 ljudi od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa - priča taj humani čovek.

Aljoša Spremo kaže da se trudi da probudi svest građana Srbije o toj bolesti, a što je najbitnije, da poruči ljudima da je se ne stide!

On je sve ljude dobre volje pozvao da doniraju novac za unapređenje uslova lečenja na račun KBC „Zvezdara“: 840-634667-43, sa pozivom na broj 2266, odakle će sav prihod otići za odeljenje za gastroenterologiju.

Komentari (1)

arijadna

21.04.2017 15:31

svaka cast momku, da uspe na maratonu, od srca.