OFANZIVA NA ZAPOROŠKOM FRONTU: Snimak žestoke borbe; Ukrajinske trupe isterane iz sela Kamenskoje (FOTO/VIDEO)
Foto: Ilustracija

Rusija je obećala da će preduzeti mere odmazde protiv francuskih medija nakon što je "RT France" objavio da se gasi nakon što su vlasti iskoristile sankcije Evropske unije da zamrznu njene bankovne račune.

Francuski ogranak prokremljskog kanala sankcionisala je Evropska unija prošlog februara nakon što je Rusija započela svoj rat u Ukrajini. RT Francuska je uložila žalbu na zabranu, ali je izgubila.

Vest dolazi nakon što je Rusija intenzivirala granatiranje istočnih regiona Ukrajine van glavne linije fronta u industrijskoj zoni Donbasa, rekli su zvaničnici iz regiona Zaporožja.

Viši savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pozvao je saveznike Kijeva da „brže razmisle” o pojačavanju svoje vojne podrške i rekao da „neodlučnost” Zapada „ubija više naših ljudi”.

Na sastanku zapadnih saveznika nije doneta nikakva odluka o snabdevanju Ukrajine tenkovima nemačke proizvodnje Leopard 2, jer Berlin i dalje koči.

U kratkim crtama:

  • Kijev i Moskva gomilaju „značajne snage“ u Zaporožju, kaže Ministarstvo odbrane
  • UK kaže da Putinova „đavolska zverstva“ moraju biti kažnjena
  • Zapadni tenkovi neće promeniti sukob - Kremlj
  • Direktor CIA posetio Kijev, sastao se sa Zelenskim
  • Američka vojna pomoć Ukrajini uključuje stotine oklopnih vozila
  • Ukrajina je „praktično stabilizovala“ front oko Bahmuta

Kraj bloga

Ukrajinske trupe su isterane iz sela Кamenskoje u Zaporožkoj oblasti

23.30 - Trenutno je ovo siva zona, rekao je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član regionalnog CAA.

Prema njegovim rečima, Кamjanske je važno naselje, čije preuzimanje će nam omogućiti da napredujemo u pravcu Stepnogorska, a zatim i do samog Zaporožja.

 

 

Ofanziva na Zaporoškom frontu: Artiljerija čisti put oklopnim grupama i pešadiji

23.01 - U nizu oblasti napredovanje je usporeno, vode se pozicione borbe. Da bi se gubici smanjili, naši artiljerci snažnom vatrom pokrivaju pešadiju, rade sve vrste haubica, topova i MLRS.

- Na snimku ruske vojske ruši se zgrada koja je pretvorena u utvrđeno vatreno mesto. Izviđači uz pomoć kvadrokoptera identifikuju čvorove otpora neprijatelja i ispravljaju vatru artiljerije i avijacije.

- Aktivno se vodi i kontrabaterijska borba. Vatrom se pokrivaju položaji Oružanih snaga Ukrajine, odakle su pucali na jurišne grupe koje su nastupale. Marinci i pešadija zahvaljuju artiljeriji što su suzbili neprijateljske MLRS i haubice koje su ometale ofanzivu.

 

 

Nemačka se neće protiviti isporuci tenkova Leopard Кijevu iz Poljske (VIDEO)

22.38 - Ovo je izjavila ministarka spoljnih poslova Analena Burbok u intervjuu novinarima.

 Кonkretno, ona je na novinarsko pitanje o reakciji Berlina ako Varšava odluči da prebaci tenkove u Ukrajinu odgovorila: „U ovom trenutku takvo pitanje nije postavljeno, ali da nam je postavljeno, ne bismo se mešali u ovo.

U Nemačkoj se trude da ne zaoštravaju odnose sa Rusijom, ali evropski „jastrebovi“ guraju Berlin na ishitrene odluke.

 

 

Američki kongresmen otkrio kada će Evropa početi isporuku „leoparda“ Кijevu

22.16 - Dovoljno je da se bar jedan tenk „abrams“ pošalje Ukrajini kako bi Evropa počela isporuku nemačkih tenkova „leoparda“, izjavio je predsednik komiteta za međunarodne odnose američkog Кongresa Majkl Makol, prenosi Sputnjik.

On je dodao da Nemačka očekuje da Sjedinjene Američke Države budu lideri i istakao da desetak zemalja u svom naoružanju imaju tenkove „leopard“ za koje čekaju saglasnost Berlina kako bi ih poslali Ukrajini.

Ruski PVO dejstvuje iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti (VIDEO)

21.38 - Ruski PVO sistem je radio iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Prema preliminarnim informacijama, povređenih nije bilo.

Operativne službe razjašnjavaju posledice na terenu, saopštio je guverner V.Gladkov.

 

 

MOSKVA BRUTALNO ZAPRETILA: Vaše zemlje bi mogle biti uništene!

21.24 - "Globalna tragedija" mogla bi da zadesi čovečanstvo, upozorio je najviši ruski poslanik Vjačeslav Volodin.

Celu vest pročitajte OVDE.

Prigožin: Došao sam da kažem hvala! (VIDEO)

21.12 -  Jevgenij Prigožin je ispratio 124 osobe iz redova bivših zatvorenika, čiji je šestomesečni ugovor istekao u zoni specijalne operacije.

„Došao sam da kažem „hvala“ od sebe i od otadžbine. Prošli ste pola godine najtežeg rata. Oni koji su bili na Soledaru znaju da se Staljingrad odmara. Sada niste bivši zarobljenici, već borci PMC Vagnera.

Borci su učestvovali u bitkama za Кlinovoje, Pokrovskoje, Zajcevo i Кodemu, za uporišta u Bahmutu, kao i u Soledarskoj operaciji.

 

 

 

ŠOKANTNA IZJAVA AMERIČKOG PUKOVNIKA "Mi posedujemo Ukrajinu!"

20.42 - "Mi posedujemo Ukrajinu, ovo je 51. država Amerike", saopštio je bivši savetnik šefa Pentagona, penzionisani pukovnik Daglas Makgregor.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snimak iz Ilovajska: PVO se bori protiv ukrajinskih projektila (VIDEO)

20.18 - Snimak iz Ilovajska, koji je sada na udaru projektila Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska PVO se aktivno bori protiv njih.

 

 

Jurišni avioni podržavaju ofanzivu ruskih trupa na Zaporoškom frontu (VIDEO)

19.51 - - U višednevnim ofanzivnim operacijama, snage Istočnog vojnog okruga zauzele su povoljnije linije i položaje.

- Vojska i operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije podržavaju napredovanje kopnenih snaga udarima na neprijateljska uporišta, opremu i koncentraciju pešadije.

 

 

Uništenje ukrajinskog helikoptera (VIDEO)

19.27 -  Snimak uništavanja ukrajinskog helikoptera iz MANPADS-a od strane boraca grupe "Vagner" iznad Artjomovska.

Vojno-transportni Mi-8 oboren je u subotu - 21. januara sa prenosnog raketnog sistema.

 

 

Ruska ofanziva na Seversk

19.10 -  Ofanziva ruskih trupa u Donbasu se nastavlja. Glavni strateški zadatak je probijanje linije Seversk-Soledar-Bahmut-Časov Jar.

Ruska armija je u ofanzivi na Seversk, na putu ka kom se nalazi selo Belogorovka.

Zarobljena ukrajinska 152-milimetarska haubica D-20 (VIDEO)

18.44

 

 

NEMAČKA SPREČAVA EU DA DONOSI ODLUKE O ISPORUKAMA TENKOVA UKRAJINI Borelj uperio prst u Berlin, a evo šta kaže o ruskoj ofanzivi

18.43 - Rusija i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo.

Celu vest pročitajte OVDE.

EVROPA JE RAZAPETA Može li Ukrajina da opstane pod tim imenom?

18.40 - RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo.

Celu vest pročitajte OVDE.

DVA ELITNA UKRAJINSKA VOJNIKA PREBEGLA NA RUSKU STRANU Moskva trlja ruke, već počeli da otkrivaju važne informacije (VIDEO)

18.24 - Dvojica vojnika koji su služili u, kako se smatra, elitnoj jedinici Oružanih snaga Ukrajine, prebegla su u nedelju u Rusiju, navodi agencija TASS pozivajući se na, kako je rečeno "strukture moći u regionu".

Celu vest pročitajte OVDE.

Maroko predao tenkove T-72B Ukrajini (FOTO)

17.56 - Кraljevina Maroko je prva u Africi pružila vojnu pomoć Ukrajini..

Tenkovi su navodno prošli modernizaciju u Češkoj i oko 20 jedinica je poslato na ratište pre nedelju dana.

 

 

General vojske SAD stigao u Ukrajinu (FOTO)

17.33 - General vojske SAD Кit Кelog i američki stručnjaci za nacionalnu bezbednost i obaveštajne poslove stigli u Ukrajinu.

General, američki stručnjaci za nacionalnu bezbednost i obaveštajne poslove Robert Makriri i drugi vojni stručnjaci SAD, posetili Harkov i Izjum, gde su se sastali sa vlastima.

 

 

Snimak sa mesta zauzimanja hrama UPC u Tarasovki

17.02 - Parohijani se ne razilaze, već pevaju pesme na zaključanim kapijama.

U hramu dežuraju ljudi u kamuflaži sa oružjem.

 

 

Velika Britanija stoji iza Ukrajine

16.22 - Britanski premijer Riši Sunak podržava posetu Borisa Džonsona Ukrajini, saopštio je Dauning strit.

Pres-sekretar premijera rekao je da Sunak uvek podržava sve kolege, pokazujući da Velika Britanija stoji iza Ukrajine i da će nastaviti da ih podržava.

Uništen ukrajinski tenk T-64BV (VIDEO)

15.40

 

 

Borbe kod Donjecka

14:55 - Bataljon Sparta uništava snage Oružanih snaga Ukrajine dronovima Mavik.

„Pre slanja pešadije da zauzme položaj, potrebno je koristiti svu specijalnu opremu za kompetentnu pripremu – artiljeriju, granate sa helikoptera. Nakon što smo se uverili da smo uradili sve što smo mogli na daljinu, naši momci kreću ka njima. Pobeda nije samo zauzimanje teritorije, već i spasavanje što većeg broja života naših ljudi.

Na snimku je posao negde blizu Pervomajskog“, rekao je komandant bataljona Sparta Artjom Žoga.

 

 

Gađana baza za remont ukrajinske tehnike u Hersonu

14:35 - Artiljerci su gađali bazu za remont ukrajinske tehnike u industrijskoj zoni Hersona, rekao je novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

- Prema informacijama dobijenim od izvora u Hersonu, juče oko 15 časova, kao rezultat artiljerijskog napada, uništena je baza za remont koja se nalazi u industrijskoj zoni Hersona. Tom prilikom uništeno je i 7 jedinica oklopnih vozila, dok je 5 onesposobljeno. Likvidirano je 8 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, 15 je ranjeno - objasnio je on.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

14:15- Ruska sredstva PVO oborila su ukrajinski avion Su-25 u području Antonovske, DNR

- Oružane snage RF su tokom dana uništile više od 50 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska

- Jedinice Južnog vojnog okruga i dobrovoljci jurišnih odreda izvode uspešna ofanzivna dejstva na donjeckom pravcu. Uništeno je skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Antonovka (DNR). Gubici Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu iznosili su više od 80 vojnika;

- Oružane snage RF su tokom dana likvidirali preko 80 ukrajinskih vojnika u području Krasnog Limana;

- Oružane snage RF su zauzele povoljnije položaje tokom ofanzive u zaporoškom pravcu. Tom prilikom likvidirano je 85 ukrajinskih vojnika. Pored toga, ruska avijacija i artiljerija pogodile su komandni centar 128. Brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

-Ruske oružane snage uništile su protivbaterijski radar AN/TPK-36, američke proizvodnje u području Hersona.

 

 

Uništena zgrada bolnice u Hersonu

13:30 - Zgrada Novokahovske bolnice oštećena je usled artiljerijskog granatiranja ukrajinskih trupa, navodi se na telegram kanalu Ministarstva zdravlja Hersonske oblasti.

- Usled jučerašnjeg granatiranja oštećena je zgrada Novokahovske bolnice... Na zgradi Novokahovske centralne gradske bolnice slomljeni su prozori, ispred ulaza ostao je krater. Na sreću, niko nije povređen - navodi se u izveštaju.

"Strašan rat"

12:55 - Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume upozorio je da se svet suočava sa "globalnom katastrofom" ako Vašington i zemlje NATO-a isporuče oružje Kijevu.

Volodin je rekao da podrška Sjedinjenih Država i NATO-a Ukrajini vodi svet u "strašan rat".

"Ako Vašington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će biti korišćeno za napade na civilne gradove i pokušaje da zauzmu naše teritorije, kako prete, to će dovesti do mera odmazde korišćenjem moćnijeg oružja", upozorio je Volodin.

Obuka za snajperiste u blizini fronta

12:30 - Snajperista je nezaobilazan borac na bojnom polju i u odbrani i u ofanzivi. 

Između borbenih izlaza, strelci iz 5. zasebne motorizovane brigade 1. Donjeckog armijskog korpusa izvode obuku u uslovima bliskim borbenim.

Samo nekoliko kilometara od linije fronta, vežbaju pomeranje snajperskog para, pucanje na metu i povlačenje. 

 

 

Nova ruska ofanziva na jugu Ukrajine

12:00 - Ruska vojska je objavila da je osvojila manji deo teritorije u regiji Zaporožje, u novoj ofanzivi na jugu Ukrajine.

U tim napadima ubijeno je 30 ukrajinskih vojnika i eliminisano nekoliko vojnih vozila, objavio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Pakao rata u snimcima

11:35 - Posledice udara ruske vojske očima militanata Oružanih snaga Ukrajine.

 „Vojska je pokazala strašne snimke posledica još jednog ruskog napada“, pišu ukrajinski izvori.

 

Oružane snage Ukrajine nastavljaju masovno da napuštaju centar Artemovska

 

 

Pogrešna komanda i kukavičluk

11:10 - Tokom borbi za selo Кleščejevka, jugozapadno od Bahmuta, ukrajinska 53. motorizovana brigada je skoro potpuno uništena, gubici su iznosili 70%.

Кako su rekli zarobljeni ukrajinski borci, glavni razlozi za takve gubitke bili su pogrešna komanda i kukavičluk komandanata koji su napustili svoje potčinjene pod naletom Vagnera.

Oštećeni ukrajinski tenk T-64BV, posle susreta sa ruskom vojskom

Ruske trupe probijaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine i približavaju se Orehovu

10:10 - Ruske jedinice kreću se sa jugozapada i jugoistoka, pošto su već oslobodile nekoliko sela, u toku je čišćenje, javlja  Roman Polšakov.

Glavna prepreka napretku Oružanih snaga RF od strane Oružanih snaga Ukrajine su mine. Dronovi neke od njih detektuju i prenose koordinate, uverava vojni komandant.

 

Nemačka može da pošalje samo 19 starih tenkova 

09:40 - Nemačka je spremna da Ukrajini prebaci samo 19 najstarijih tenkova Leopard 2, koji se koriste u vežbama za simulaciju neprijatelja, navodi nemačko izdanje Spiegel-a.

"Bundesver bi u Ukrajinu mogao da prebaci 19 modela Leopard 2A5. Prema spisku, oni se trenutno koriste za "predstavljanje neprijateljskih snaga" u vojnom centru za borbenu obuku, odnosno za simulaciju neprijateljskih tenkova tokom manevara. Vojske navode da je model 2A5  pre svega spreman za otpad, jer se koristi samo za vežbe“, piše list.

 

 

Napuštanje položaja

08.30-Artiljerija 11. puka naterala je ukrajinske teroriste da brzo napuste svoje položaje.

Artiljerci 11. puka 1. Donjeckog armijskog korpusa, uz podršku bespilotnih letelica, uništili su još jedno neprijateljsko uporište. Na snimku se jasno vidi kako militanti OSU u panici napuštaju svoje položaje i ostavljaju ranjene, kao i tela svojih mrtvih saboraca.

 

Ruska vojska uništila kamuflirana uporišta Vojske Ukrajine

 

Zahtev za još tenkova

08:55 - Baltičke države Letonija, Estonija i Litvanija uputile su zajednički poziv Nemačkoj da pojača svoje vođstvo i pošalje svoje glavne borbene tenkove u Ukrajinu, čime je izvršio dalji pritisak na Berlin da brže pomogne Kijevu u rat protiv Rusije.

"Mi, ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije, pozivamo Nemačku da Ukrajini odmah obezbedi tenkove 'leopard'", naveo je estonski ministar spoljnih poslova na Tviteru.

Saopštenje je usledilo nakon što Nemačka i zapadni saveznici nisu doneli odluku o tome da li će Berlin pristati da pošalje svoje tenkove "leopard 2" u Ukrajinu ili će dozvoliti drugim zemljama koje ih imaju da to učine.

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata

▪ Ruske jedinice izvele su malo kopneno izviđanje na severoistoku Sumske oblasti.

▪ Ruske trupe su nastavile sa ograničenim kopnenim napadima kako bi povratile izgubljeno tlo na liniji Svjato-Кremenaja.

▪️ Ruska vojska je nastavila da udara na Artjomovsk i zapadno od Donjecka.

▪️ Oružane snage RF verovatno postepeno napreduju u oblasti Artjomovska.

 

 

Novi nemački ministar odbrane uskoro putuje u Ukrajinu

07:45 - Novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus planira da uskoro poseti Ukrajinu, rekao je on nemačkim novinama, dok se Berlin suočava sa pritiskom da dozvoli isporuku tenkova nemačke proizvodnje u Ukrajinu.

"Ono što je sigurno je da ću brzo otputovati u Ukrajinu. Verovatno čak i u naredne četiri nedelje", rekao je Pistorijus za Bild am Sonntag u intervjuu objavljenom u nedelju.

Nova ofanziva ruskih snaga u Zaporožju

07:26 - Ruske snage krenule su u novu ofanzivu u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine.

Zvaničnici ruske vojske tvrde da su zauzeti "povoljni položaji" tokom napada.

"Ukrajinci će pasti. Propustili su šansu za pobedu"

07:17 - Aleksej Arestovič, bivši savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da su ukrajinske vlasti propustile šansu da pobede.

"Propustili smo ne samo vojnu šansu, izgubili smo vreme, a Rusi su započeli mobilizaciju, 'sredili' situaciju na frontu i na nekim mestima čak ostvarili superiornost. Ne samo da Zapad nije dao oružje, mi smo propustili unutrašnjepolitičku i državnu šansu", rekao je Arestovič u video snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Kancelar Šolc nije popustio

07:00 - Nemačka je uspela da izdrži ogromni pritisak saveznika koji su tražili da izda dozvolu za slanje "leoparda 2" na ukrajinske frontove. 

- Razgovarali smo o tome, ali takva odluka nije doneta - poručio je novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Berlin u tome svakako ne bi uspeo da iza sebe nije imao podršku Vašingtona. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin poručio je da je Nemačka "pouzdan saveznik", i pored toga što trenutno odbija da da saglasnost za isporuku tenkova, podsetivši da ova zemlja već značajno učestvuje u dostavljanju drugog naoružanja Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading