NEMAČKA SPREČAVA EU DA DONOSI ODLUKE O ISPORUKAMA TENKOVA UKRAJINI Borelj uperio prst u Berlin, a evo šta kaže o ruskoj ofanzivi
Foto: shutterstock.com

Nemačka je zemlja koja u velikoj meri sprečava Evropsku uniju da donosi odluke o isporukama tenkova Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

„Smatram da je Ukrajini, s obzirom na stanje stvari, neophodno isporučivati tenkove, kako bi mogla ne samo da obuzdava, nego i da odbija rusku armiju. To je politička odluka, koja još nije doneta, pre svega zbog toga što to ne želi Nemačka. Ali, ako se to ne dogodi, rat će trajati do sledećeg proleća, kada će Rusija, verovatno, pokušati da započne novu ofanzivu“, rekao je Borelj.

On je naveo da, uprkos tome što odluka o slanju ofanzivnog naoružanja može biti vrlo rizična i dovesti do eskalacije, u ovom trenutku zemlje Evropske unije treba da prihvate taj rizik. On je dodao da je spor o isporukama borbenih aviona već završen, a da su umesto toga zemlje EU odlučile da Kijevu šalju protivraketno oružje, koje se pokazalo kao efikasno.

Šef evropske diplomatije je, takođe, priznao da u svetskoj zajednici postoji mišljenje da Evropa i Zapad troše više vremena na naoružavanje nego na diplomatiju i dijalog, ali je istakao da je ta kritika neosnovana, jer Rusija u ovom trenutku ne želi da pregovara.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading