MOSKVA BRUTALNO ZAPRETILA: Vaše zemlje bi mogle biti uništene!
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Predsednik Državne dume, takođe je sugerisao da bi Moskva mogla da uzvrati snažnijim oružjem, ako njena teritorija bude ugrožena.

Volodinove izjave usledile su nekoliko dana nakon sastanka u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj na kojem su zapadne sile obećale da će nastaviti da podržavaju Kijev.

Volodin je u nedelju u Telegramu ukazao na to da bi Moskva odgovorila, ukoliko oružje koje obezbeđuju SAD i druge zemlje članice NATO-a bude korišćeno za „udaranje na civilne gradove i pokušaj da zauzmu naše teritorije, kao što oni prete da urade“ sa „moćnijim oružjem“.

Ruski poslanik saopštio je da zapadni zvaničnici treba da budu svesni svoje odgovornosti da spreče takav scenario.

„Uzimajući u obzir tehnološku superiornost ruskog naoružanja, strani političari koji donose takve odluke moraju da shvate:ovo bi moglo da bude globalna tragedija koja bi uništila njihove zemlje“, upozorio je Volodin.

Ukrajinsko rukovodstvo insistira na povratku kontrole nad svim teritorijama koje su bile unutar granica zemlje uspostavljene nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

U sredu je Njujork tajms, pozivajući se na nekoliko anonimnih američkih zvaničnika, izvestio da je veća verovatnoća da će Bajdenova administracija sada razmotriti da Ukrajini obezbedi udarne kapacitete potrebne za gađanje ciljeva na Krimu.

Neposredno pre sastanka u Ramštajnu 20. januara, SAD su objavile novi paket pomoći za odbranu Ukrajine u iznosu od 2,5 milijardi dolara. Uključuje, između ostalog, borbena vozila pešadije Bredli, oklopne transportere Strajker, vozila sa zasedama otpornim na mine, Hamvi, kao i 20.000 metaka i 600 precizno vođenih granata od 155 mm. Povrh toga, Vašington se obavezao da će Kijevu isporučiti više projektila za višestruke raketne sisteme HIMARS M142 i MLRS M270.

Ranije ovog meseca Velika Britanija je potvrdila planove da Ukrajini obezbedi određeni broj glavnih borbenih tenkova Challenger 2. Međutim, zapadni saveznici nisu uspeli da obezbede sporazum od Nemačke da pošalju svoje tenkove Leopard 2 u Kijev.

Osim američkih Bredlija i Strajkera, Ukrajina će dobiti i francuska borbena oklopna vozila AMKS-10 RC, koja neki stručnjaci opisuju kao „lake tenkove“. Predsednik Emanuel Makron najavio je planove za isporuku hardvera ranije ovog meseca.

"PUTINE, NISMO MI" Balkanska zemlja negirala umeštanost u napad na Krimski most!

Švedska je takođe obećala da će dati doprinos koji će uključivati borbena vozila pešadije CB-90 i samohodne haubice Arčer.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Beba

22.01.2023 23:09

Moze Rusija da unusti sve te zemlje, ali unistice i nju... Rusijo moja gde si se zaglibila? Njih 50 na tebe jednu...?

Patuv

23.01.2023 00:27

Ne laje kera radi sela već radi sebe.