OBJAVLJENI SNIMCI SA PRVE LINIJE FRONTA Ruska vojska aktivno napada u pravcu Donbasa i Limana (FOTO/VIDEO)
Twitter printscreen

Nastavljaju se borbe na jugu i istoku Ukrajine. Moskva poručuje da Kijev, ukoliko želi da počnu pregovori, mora da ima političku volju i spremnost da razgovara o zahtevima koje je Rusija već iznela.

Sa druge strane, šef ukrajinske diplomatije Dmitar Kuleba pozvao je NATO da u što kraćem roku pruži pomoć Ukrajini. Ministri spoljnih poslova članica NATO-a su mu odgovorili da će nastaviti da pružaju vojnu, finansijsku i energetsku pomoć.

"Podržaćemo Ukrajinu sve dok bude trebalo, nećemo posustati. Tragedija bi bila za Ukrajinu ako bi Vladimir Putin pobedio, a i za svet jer bi postao opasniji. U interesu je NATO-a da podrži Ukrajinu", naglasio je Stoltenberg.

Novu pomoć Ukrajini od 53 miliona dolara za kupovinu struje i nabavku mrežne opreme najavljuju i Sjedinjene Američke Države. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

UKRAJINA UŽIVO

NATO proučava mogućnost slanja Kijevu sistema iz sovjetskog vremena

22:34 - NATO istražuje mogućnost da pruži pomoć Kijevu slanjem borbenih sistema iz sovjetskog doba, kao i municije za njih, uključujući i njihovu proizvodnju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Razmatramo sve varijante kako bismo se uverili da Ukrajina dobija ono što joj je potrebno i što će joj raditi posao. Deo toga se odnosi na sisteme iz sovjetskog perioda koji su decenijama bili u njihovim skladištima i, na primer, da osiguramo da za ove sisteme postoji municija.

U nekim slučajevima će možda biti potrebno proizvesti nešto što se već neko vreme nije proizvodilo", rekao je Blinken za televiziju "Si-En-En" odgovarajući na pitanje da li NATO istražuje mogućnost ulaganja u fabrike u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj kako bi se obnovila proizvodnja oružja iz sovjetskog doba.

"Veliki zid Donbasa“ 

22:13 - Ukrajinski militanti su pokazali utvrđenja koja je podigla ruska vojska kod Vladimirovke na Ugledarskom frontu DNR.

 

 

Situacija na frontu okom kamere

21:55 - Objavljeni su snimci bliske borbe iz ugla ruskih boraca.

 

 

Rusi u Majorsku: Izveštaj vojske DNR iz oslobođenog sela između Gorlovke i Artjomovska.

21:25 - Vojni oficiri NM DPR prvi su posetili oslobođeni Majorsk, koji su uz podršku snaga mobilisane rezerve oslobodile snage 3. bataljona 3. gardijske brigade 1. armijskog korpusa. Akcije jurišnih grupa korigovane su uz pomoć bespilotnih letelica. 

Tokom briljantno izvedenog napada, neki od ukrajinskih militanata su uništeni, neki su pobegli, ostavljajući ranjenu braću, a ostali su zarobljeni. Zauzimanje Majorska omogućiće aktivniji razvoj ofanzive na Artjomovsk i Dzeržinsk.

 

 

ŠOLC TVRDI: Rusija više ne može da pobedi na bojnom polju!

21.05 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je večeras da Rusija više ne može da dobije rat na bojnom polju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci otkrili slabe tačke Rusa

21.00 - Tokom rata u Ukrajini, snage Vladimira Putina oslanjale su se na zastarele mape i zastarele liste vojnih ciljeva gde da usmeravaju svoju vatru.

Celu vest pročitajte OVDE.

Saljdo: Ukrajinski neonacisti tragaju za ljudima!

20.57 - Ukrajinski neonacisti tragaju na desnoj obali Hersonske oblasti za ljudima koji su učestvovali u pripremi referenduma o pridruživanju regiona Rusiji, saopštio je v.d. gubernatora ove oblasti Vladimir Saljdo na svom kanalu na Telegramu.

On je naglasio da su skoro svi članovi izborne komisije prešli na levu obalu Dnjepra i da njihovi životi nisu ugroženi. Osim toga, pod „masovnu čistku“ potpali su biznismeni koji su nastavili da rade pod ruskim vlastima. Saljdo je primetio da, generalno, proveravaju sve stanovnike Hersona „koji se svi bez izuzetka smatraju izdajnicima“.

SRĐA TRIFKOVIĆ O ZAMCI ZA RUSIJU

20.45 - Dva scenarija rata u Ukrajini zbog kojih Zapad pokušava da prevari Putina.

Celu vest pročitajte OVDE.

Alarmi u Minsku, očekuje se udar na granici!

20.40 - Zapad sprema u Ukrajini nacionalističke vojne formacije koje mogu biti upotreblјene protiv Belorusije u cilјu nasilnog osvajanja vlasti, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska vojska aktivno napada u pravcu Donbasa i Limana

20.20 - Rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

- Na Artjomovskom pravcu ruska vojska nastavlja da usmerava svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija, na pravcu Avdejevskog pokušava da poboljša taktičku situaciju.

- Oružane snage RF se aktivno brane u pravcu Кupjanska, Zaporožja, Hersona i Limana.

- Ruske trupe su izvele 2 raketna napada na infrastrukturne objekte, 20 vazdušnih udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine i gađale objekte u Hersonu iz MLRS-a.

- Pretnja od neprijateljskih raketnih udara na objekte energetskog sistema i kritičnu infrastrukturu na celoj teritoriji.

 

 

Iznad Donjecka (VIDEO)

20.51 - Snimljeno u Кijevskoj oblasti.

 

 

Dejstvo artiljerije Oružanih snaga Rusije u oblasti Кurdjumovka(VIDEO)

19.43

 

Ruska legija: Činimo samo dobro (VIDEO)

19.15

 

 

Šolc "Rusija više ne može da dobije rat"

19.43 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je večeras da Rusija više ne može da dobije rat na bojnom polju. Govoreći na Bezbednosnoj konferenciji u Berlinu, Šolc je, takođe, rekao da je Nemačka ozbiljno shvatila rusku nukelarnu retoriku, ali da se ne boji, preneo je Rojters.

Stanovnici Кijeva počeli su da blokiraju puteve (VIDEO)

18.46 -  Stanovnici Кijeva počeli su da blokiraju puteve i tramvajske linije, protestujući zbog nestanka struje u njihovim domovima.

 

 

KADIROV OBJAVIO SNIMAK "Neprijatelj potisnut iz naselja, jedinica proverava svaki metar"

18.21 - "Nakon što je neprijatelj potisnut iz naselja, u igru ulazi jedinica za čišćenje. Moraće pažljivo da provere svaki metar teritorije na prisustvo diverzantskih grupa, neprijateljskih izviđača i dr. Ako se otkrije pretnja, naši momci treba da je brzo eliminišu, smanjujući mogućnost za gubitke među ljudstvom i štetu za lokalno stanovništvo.

Na sreću, naši momci se briljantno nose sa ovim zadatkom. Na snimku možete posmatrati njihov kompetentan rad u selu Blagoveščenka, region Zaporožja. Borcima je važno da izbegavaju nepotrebnu pucnjavu kako bi zaštitili civile. Zbog toga se rad obavlja što je moguće pažljivije. Istovremeno, rezultati ovakvih događaja su prilično impresivni.

Nakon pomnog pregleda sumnjivog objekta, borci često pronalaze skrovišta sa oružjem i municijom, uključujući i one velikog kalibra, uz pomoć kojih saboteri mogu da nanesu ozbiljnu štetu civilnoj infrastrukturi i ljudima. Svaka čast momci, zahvaljujući vašem trudu iskorenićemo naciste i bolest koju oni nose sa sobom" - napisao je lider Čečena Ramzan Kadirov.

 

 

Britanija uvela sankcije za još 22 ruska zvaničnika

17.51 - Velika Britanija uvela je danas sankcije za 22 ruska zvaničnika zbog njihovog zalaganja za delimičnu mobilizaciju.

Britanija je tako na listu sankcionisanih dodala zamenika premijera Rusije i ministra industrije i trgovine Denisa Manturova, direktora federalne kazneno-popravne službe Arkadija Gosteva i predsednicu Centralne izborne komisije Elu Pamfilovu, preneo je TAS S.

Udar velikog Kalibra (VIDEO)

17.49 - Veliki kalibar udara na uporišta Oružanih snaga Ukrajine u Artemovsku.

 

 

Snimak dejstav "Aligatora" i "Noćnog lovca" kod Marjinke (VIDEO)

17.15 - Izviđački i jurišni helikopteri Кa-52 „Aligator” i Mi-28N „Noćni lovac” armijske avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije podržavaju juriš naše pešadije na Marjinku

 

 

NATO instruktor uči Ukrajince da prave grimase?! (VIDEO)

16.55

 

 

Dejstvo aviona Su-25 Grač (VIDEO)

16.30 - Posade udarnih aviona Su-25 Grač izvršavaju borbene zadatke u okviru specijalne vojne operacije

Jutarnji avioni Su-25 pružaju direktnu podršku kopnenim jedinicama iznad bojišta, kao i uništavaju neprijateljske ciljeve sa zadatim koordinatama u okolini u svim vremenskim uslovima.

Piloti Su-25, delujući u parovima, izveli su nekoliko raketnih udara sa malih visina, uništavajući kamuflirane vatrene položaje, neprijateljsko ljudstvo i oklopna vozila.

 

 

 

U regionu Zaporožja oboren helikopter Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

16.22 - 

 

 

Rusi ostvarili uspeh na frontu u DNR

16.07 - "Tokom ofanzivnih operacija ruskih trupa, Andrejevka u DNR je potpuno oslobođena od Oružanih snaga Ukrajine, nastavlja se uspešna ofanzivna operacija oslobađanja Vodjanoja" saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Jedna osoba poginula tokom današnjih udara u Hersonu

15.40 - Guverner hersonske oblasti je na svom Telegram nalogu napisao da su granate oštetile nekoliko stambenih zgrada i medicinskih ustanova.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snažno desjtvo artiljerije u Artjomovsku (VIDEO)

15.34 - Artiljerci 6. puka 2. armijskog korpusa LNR naneli vatrenu štetu položajima Oružanih snaga Ukrajine u Artjomovsku

Šojgu predsedava u Centru za upravljanje nacionalnom odbranom (VIDEO)

15.17 - Ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu, predsedava sastankom u Centru za upravljanje nacionalnom odbranom

Rezime brifinga zvaničnog predstavnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igora Кonašenkova (VIDEO)

14.43 - Ruske trupe nanele vatrenu štetu Oružanim snagama Ukrajine u pravcu Кupjanska, uništeno je do 50 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage RF su odbile sve kontranapade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južnodonec, neprijatelj je vraćen na prvobitne položaje;

- Oružane snage RF uništile komandno mesto i centar veze 1. brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR;

- Oružane snage Rusije su u oblasti Harkova pogodile vod ukrajinskih artiljerijskih sistema M777 proizvođača SAD;

- Ruske trupe su uništile više od 40 pripadnika ukrajinskih militanata koji su pokušavali da napadnu u LNR;

– Oružane snage Ruske Federacije uništile su veliko skladište Hortičke grupe trupa Oružanih snaga Ukrajine u Dnjeparskoj oblasti, gde su bile uskladištene granate Uragan, HIMARS i druge.

 

 

BM-21 raketni lanser "Grad" (VIDEO)

14.40

 

 

Sledeći cilj Moskve - proizvodnja smrtonosnog naoružanja!

14.38 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da je za dva meseca oko 3.000 instruktora obučilo više od 300.000 rezervista i dobrovoljaca.

Celu vest pročitajte OVDE.

Američki novinar "Rusko granatiranje je veoma snažno"

14.11 - "Rusko granatiranje je veoma snažno" – izveštaj novinara Si-En-En-a o najvatrenijem sektoru fronta za Oružane snage Ukrajine

Artjomovsk (ili kako ga u Ukrajini zovu - Bahmut) već je svima na usnama. Čak i oni koji posebno ne prate sukob znaju da su tamo ukrajinske trupe bačene u pakao. „Uglavnom se morate sakriti od pretnje artiljerijske vatre“, kaže novinar.

 

 

Gubici ukrajinske vojske preko 100.000

13.59 - Gubici Ukrajine, prema podacima Evropske unije, od početka specijalne vojne operacije (SVO) iznose više od 100 hiljada vojnika, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prema njenim rečima, od početka specijalne vojne operacije u februaru, "poginulo je preko 100.000 ukrajinskih vojnika i više od 20.000 civila”.

Što se tiče štete, ona se procenjuje na 600 milijardi evra
 

Posledice granatiranja

13:46 - Posledice granatiranja Kujbiševskog okruga u Donjecku od strane ukrajinskih terorista Oštećena je upravna zgrada, benzinska pumpa i specijalna oprema.

 

 

Ukrajinske trupe uopšte ne štede ljudstvo

13:37 - Ukrajinske trupe uopšte ne štede ljudstvo, bukvalno popunjavaju ruske položaje sa telima, rekao je za RIA Novosti Gagin iz savetnik vrhovne glave DNR-a.

 

 

Šef ruske obaveštajne službe i prvi čovek CIA razgovarali o nuklearnim pitanjima

13:34 - Ruska novinska agencija RIA Novosti prenela je danas da je šef ruske spoljnopolitičke obaveštajne službe Sergej Nariškin razgovarao ranije ovog meseca sa direktorom američke CIA Vilijamom Bernsom o nuklearnim pitanjima i o Ukrajini

Elizabet Rud, otpravnica poslova u američkoj ambasadi u Moskvi izjavila je u razgovoru sa novinarom RIA Novosti da Berns „nije pregovarao sa svojim ruskim kolegom, niti je bilo reči o rešavanju sukoba u Ukrajini“, preneo je Rojters.

ŠOJGU: Ruske trupe testiraju nove načine upotrebe raketa i artiljerije

12:57 - Ruske trupe testiraju nove načine borbene upotrebe raketa i artiljerije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku ministarstva.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

U Severnoj floti održana telekonferencija između pripadnika Severnog vojnog okruga i njihovih porodica


12:15 - Žene i deca vojske pripremili su mali koncertni program za podršku svojim muževima i očevima koji služe vojni rok. Vojnici su, pak, svojim suprugama čestitali protekli Dan majki.

 

 


 

Vladimir Putin o pokušajima ukidanja ruske kulture u inostranstvu:

11:30 - „Našu kulturu ukidaju glupi ljudi, ali mi ne samo da ne ukidamo nijedno od najboljih dela, najboljih primera kulture drugih zemalja, već unapređujemo i one humanističke ideje koje su utkane u ta dela. Mi smo pametni, a oni koji ukidaju našu kulturu to nisu.”

 

 

Gubici ukrajinske vojske preko 100.000

11:00 - Gubici Ukrajine, prema podacima Evropske unije, od početka specijalne vojne operacije (SVO) iznose više od 100 hiljada vojnika, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

 

 

Prema njenim rečima, od početka specijalne vojne operacije u februaru, „poginulo je preko 100.000 ukrajinskih vojnika i više od 20.000 civila”.

BIVŠI KOMADANT NATO-a OTKRIVA: Ako Rusi zauzmu ovo mesto sledi 'mlevenje' ukrajinskih snaga!

10:45 - Penzionisani američki general i svojevremeno komandant NATO-a Vesli Klark u izjavi za Si-En-En je rekao da je Bahmut mesto gde Ukrajinci moraju da se održe.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Rat sa pravoslavnom crkvom u Ukrajini rasplamsava se sa novom snagom

10:30 - 

 

 

 

Artiljerija 1. armijskog korpusa DNR uništava ukrajinske militante sakrivene u šumskom pojasu

10:15 - 

 

 

KADIROV ŽESTOKO ODGOVORIO ŠEFU VATIKANA: Papa Franja treba da se stidi svog neznanja!

OBJAVLJENI SNIMCI SA PRVE LINIJE FRONTA Ruska vojska aktivno napada u pravcu Donbasa i Limana (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA

 

09:35 - Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov istakao je da Papa Franja treba da se stidi svog neznanja o odnosu muslimana prema neprijatelju i dodao da je šef Vatikana postao žrtva propagande stranih medija.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

BTF Kaskad baca granatu na ukrajinske vojnike

09:15 - 

 


 

 

U Кijevu i Odeskoj oblasti hitno je isključena struja

08:42- U Harkovskoj i Sumskoj oblasti proglašena je vazdušna opasnost, javljaju zvanične organizacije za uzbunjivanje. 

Regionalni načelnik: Raketni napad na Zaporošku oblast

08:37 - Ruske snage tokom noću izvele su novi raketni napad na Zaporošku oblast, saopštio je na Telegram kanalu načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh. Prema njegovim rečima, pogođena je tačka za distribuciju gasa u jednom nasilju te oblasti, usled čega je došlo do požara, koji je u međuvremenu ugašen, prenosi Ukrinform.

 

 

"DA, DOBRO GA SE SEĆAM" Vođa Vagnera o smrti zambijskog studenta na frontu

08:13 - Zambijski student Lemehani Nirenda koji je poginuo u Ukrajini borio se za privatnu vojnu grupu Vagner, saopštio je ruski biznismen Jevgenij Prigožin, blizak saveznik predsednika Vladimira Putina.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Dobrovoljci iz Rusije isporučili su humanitarnu pomoć vojnicima NM LNR

07:55 - 

 


 

 

Ruski  ratnici sa Donjeckog fronta porazili su neprijatelja

07:45 - Momci nisu zaboravili da pozdrave i drugove - sajber front borce iz КillNet-a.

 

 

Medvedev: Ukoliko isporuči PVO sisteme Ukrajini, NATO postaje legitimna meta

OBJAVLJENI SNIMCI SA PRVE LINIJE FRONTA Ruska vojska aktivno napada u pravcu Donbasa i Limana (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 

 

07:22 - Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da će ukoliko NATO počne da snabdeva Ukrajinu protivvazdušnim sistemima Patriot, oni odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta ruske vojske.

Ukrajinski medij: Eksplozije odjeknule u Nikopolju

07:21 - Nekoliko eksplozija odjeknulo je večeras u ukrajinskom gradu Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenosi ukrajinski medij Klimenko Tajm. 

Za sada nisu objavljeni drugi detalji, navodi TASS. 

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata:

07:20 - 

 

 

Zelenski:Situacija na frontu teška, Rusi pokušavaju da napreduju

OBJAVLJENI SNIMCI SA PRVE LINIJE FRONTA Ruska vojska aktivno napada u pravcu Donbasa i Limana (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

07:15 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da ruske snage pokušavaju da napreduju u Donbaskoj i Harkovskoj oblasti, i ocenio da je situacija na prvoj liniji fronta i dalje teška. "Situacija na frontu je teška“, rekao je Zelenski u noćnom video-obraćanju. Ukrajinski predsednik tvrdi da ruske snage "uprkos velikim gubicima" i dalje pokušavaju da napreduju ka Donjeckoj oblasti i dobiju uporište u Luganskoj oblasti, kao i da pokušavaju da uđu u Harkovsku oblast, a "planiraju nešto i na jugu", prenosi Rojters.

UKR: Zamenik gradonačelnika Hersona u pritvoru, osumnjičen za saradnju s Rusijom

07:00 - Ukrajinski Državni istražni biro (DIB) saopštio je da je zadržao u pritvoru zamenika gradonačelnika Hersona pod optužbom da je sarađivao sa Rusijom. List Ukrainska pravda identifikovao je uhapšenog kao Vladimira Pepela. "Službenici DIB, u bliskoj saradnji sa tužiocima, priveli su zamenika gradonačelnika Hersona. On je optužen za kolaboracionizam“, naveo je biro na svom nalogu na Telegramu. Kako prenosi TAS S, pritvorenom preti do 12 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading