SRĐA TRIFKOVIĆ O ZAMCI ZA RUSIJU Dva scenarija rata u Ukrajini zbog kojih Zapad pokušava da prevari Putina (VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

- U ovom trenutku u tim pregovorima jedno je sigurno - da bi se kolektivni Zapad svojski trudio da Ruse prevede žedne preko vode. To smo videli i sa "Minskom 2" za koga je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko priznao da je bio samo oblik dobijanja vremena i da njima nijednog trenutka nije ni na pamet palo da taj dogovor ispoštuju - rekao je Srđa Trifković za jutarnji program Happy TV.

Istoričar je podsetio i da je Džejms Bejker lažno obećao Mihailu Gorbačovu da neće biti pomeranja NATO-a na istok.

- U ovom trenutku, ukoliko od Zapada dolazi inicijativa za pregovorima, to znači dve stvari:

 • Pribojavaju se da će Rusi moći da preokrenu, tokom zime, vojnu situaciju u svoju korist i to žele da spreče
 • Smatraju da je Rusija u takvoj poziciji slabosti da će od nje moći da iskamče ustupke koji bi defakto značili poraz - kazao je profesor.
 • Srđa Trifković zaključuje da, u ovom trenutku, Rusija ne bi trebalo da veruje bilo kakvom dokumentu koji bi došao od Zapada jer nije vredan mastila i papira na kome je napisan.

  Rat u Ukrajini ušao je u 280. dan. Rusija poručuje da Ukrajina, ukoliko želi da počnu pregovori, mora da ima političku volju i spremnost da razgovara o zahtevima koje je Moskva već iznela.

  Sa druge strane, šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba pozvao je NATO da u što kraćem roku pruži pomoć Ukrajini. Kad su u pitanju vesti o pomoći Ukrajini, juče je objavljeno da će Kijev od Amerike dobiti 53 miliona dolara za kupovinu struje i nabavku mrežne opreme najavljuju i Sjedinjene Američke Države, ali ne i borbene avione.

   

   

  Komentari (0)

  Loading