UKRAJINCI OTKRILI SLABE TAČKE RUSA Ove male pobede bi mogle da znače mnogo, otkrivaju obaveštajni podaci
Foto: Shutterstock

Te informacije stoje u najnovijem izveštaju istraživačkog centra 'think tanka' RUSI (Royal United Services Institute), pa su ih Ukrajinci svojom taktikom navodno lako obmanjivali.

U jednom slučaju, na primer, ukrajinske snage su kamuflirale svoje vazdušne baze fotografišući hangare dignute u vazduh, a potom štampanjem šablona posledica 'uništavanja' na velikim listovima koji su potom navučeni preko aviona kao oblik kamuflaže.

U nemogućnosti da otkriju kako ukrajinski piloti i dalje lete s obzirom na navodno uništenje njihovih vazdušnih baza, ruske snage su spekulisale da je Kijev možda izgradio razrađen podzemni kompleks kako bi omogućio svojim pilotima da polete, prenosi britanski "The Times".

Novi izveštaj britanskog 'think tanka' oslanja se na svedočenje visokih zvaničnika ukrajinske vojske i pruža sveobuhvatan pregled dosadašnjeg toka rata.

Izveštaj detaljno opisuje nedostatke u ruskim snagama kao što su rigidnost moskovske komandne strukture odozgo na dole i sklonost trupa da ponavljaju greške. Jedan od najvećih problema koji podriva Putinove ratne napore bio je tzv. prijateljska vatra.

Foto: Shutterstock

 

Zbog nedostatka komunikacije, ruska artiljerija gađala je svoje sopstvene snage, dok je protivvazdušna obrana gađala prijateljske avione. Sistem elektronskih protivmera Hibni, koji bi trebao da štititi ruske pilote, umesto toga je ometao njihove sopstvene letelice.

"Obmana ruskih snaga je uspela protiv snaga u svim jedinicama i u sve tri grane vojnih snaga", navodi se u izveštaju čiji su autori Oleksandar Daniljuk i Mihajlo Zabrodski, koji su učestvovali u organizovanju odbrane Kijeva.

Tokom napredovanja ka Kijevu na početku rata, ruski vojnici "nisu imali pojma gde se nalaze. Čitavi gradovi nisu postojali u vreme kada su napravljene mape koje su koristili", navodi se u izveštaju.

Međutim, analiza upozorava na kontinuitet potencijala ruske vojske. Na početku rata Ukrajina je imala 900 tenkova u poređenju sa 2.800 pod ruskom komandom i još 400 koje su držali proruski separatisti u regionu Donbasa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading