Peskov poručio: Nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja, sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Ilustracija A.V.

Varšava, Vašington i NATO saglasni da nema dokaza da je na teritoriju Poljske pala ruska raketa, već ukrajinski odbrambeni projektili. 

Iako je verovatno reč o ukrajinskim projektilima, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napominje da Rusija snosi krajnju odgovornost pošto, kako je rekao, "nastavlja svoj nelegalni rat protiv Ukrajine".

Sa druge strane, Volodimir Zelenski ostaje pri tvrdnji da eksplozije u Poljskoj nije izazvao ukrajinski projektil dodajući da je svoje zaključke zasnovao na izveštajima vojske u koje "ne može a da ne veruje".

Zelenski je dodao da se u Kijevu sastao sa direktorom Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom, navevši da su razgovarali o onome što je nazvao "ruskom nuklearnom pretnjom".

Od 24. februara kada je počela vojna operacija Rusije u Ukrajini zaključno sa 15. novembrom, ukupno 7.841.359 ukrajinskih izbeglica je stiglo u evropske zemlje, saopšteno je iz kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA.

UKRAJINA UŽIVO

Ispovest ruskog vojnika koji je postao invalid u Ukrajini

22:59 - Iako je tokom specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine nagazio na zabranjenu minu „Latica“ (PFM-1), zbog koje je ostao bez noge, mladi ruski vojnik, sa pozivnim kodom Citrus, ne pada duhom. Ovaj dvadesetpetogodišnji mladić ostao je vedar, nasmejan i pozitivan. A što je najvažnije, ponosi se što je branio svoj rodni grad Donjeck.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šine dignute u vazduh u Odeskoj oblasti

22:40 - Železnica je dobila poruku o zaustavljanju teretnog voza usled eksplozije železničke pruge na potezu Berezovka-Rauhovka.

 

 

Oružane snage Ukrajine granatiraju Donjeck

22:32 - Prijavljeno je 10 granata NATO kalibra 155mm koje su pale na centar grada.

 

 

Uništavanje ukrajinskog tegljača MT-T od strane ruske bespilotne letelice drona kamikaze „Lancet“

22:27 - MT-T "Enej" je teški višenamenski guseničarski transporter-tegljač. Dizajniran za transport raznih tereta i vuču artiljerijskih sistema ili prikolica u terenskim uslovima.

 

 

Kijev u mraku

22:12 - Usled udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, glavni grad Ukrajine i ovu noć provodi u mraku.

 

 

IAEA: Rusija da okonča sve akcije u ukrajinskim nuklearkama

21:42 - Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) usvojio je danas treću rezoluciju od početka rata u Ukrajini, apelujući na Rusiju da okonča sve akcije u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Rojters je naveo da je glasanje obavljeno iza zatvorenih vrata, a zahtev za rezoluciju su podnele Kanada i Finska.
 

Peskov otkrio rusku taktiku u Ukrajini

21:15 - Specijalna vojna operacija u Ukrajini ne zavisi od vremenskih uslova i nastavlja se, izjavio je danas medijima portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Celu vest pročitajte OVDE.

Sevalo u Belogorovki

20:46 - 4. brigada LNR uništila je položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Belogorovke.

 

 

Olupina ostala od raketnog lansera

20:03 - Uništen ukrajinski MLRS „Grad“ u pravcu Svatova.

 

 

Snimljeno dejstvo artiljerije u Harkovu

19:31 - Ruska artiljerija dejstvuje po položajima ukrajinskih militanata u pravcu Harkova.

 

 

Američko oružje postiže uspeh na ukrajinskom frontu

19:08 - Američki i ukrajinski zvaničnici kažu da Rusija nije uspela da uništi ni jedan HIMARS, uprkos ponovljenim tvrdnjama Moskve o suprotnom

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska vojska pogađa skoro celu liniju fronta

18:35 - Ovo su glavne stavke iz rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Uništena trafo stanica

18:03 - Jedna od uništenih trafostanica nakon raketnih napada na zapadni deo Ukrajine.

 

 

Snimak sa prve linije fronta

17:36 - Snimak napada vojnika 100. brigade DNR na uporište Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Nevelski.

 

 

Izjava zamenika ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Rjabkova:

16.56 - Кijev ne želi pregovore sa Moskvom i zato postavlja uslove.

- Pregovaračka pozicija Moskve, koja obezbeđuje teritorijalni integritet kao deo svih subjekata prihvaćenih u Ruskoj Federaciji, je nepokolebljiva.

- Raskid spoljnopolitičkih odnosa između Rusije i SAD nije isključen, ali to nije u interesu Ruske Federacije.

- SAD sve dublje ulaze u sukob u Ukrajini.
Ruska Federacija u svom vojnom planiranju polazi od nove uloge Sjedinjenih Država u sukobu u Ukrajini.

- Rusija će strpljivo razjašnjavati ko je odgovoran za raketni incident u Poljskoj.

- Zapad pokušava da pripiše Ruskoj Federaciji nepostojeće namere da upotrebi nuklearno oružje.

- Sastanak šefa CIA-e i Nariškina u Ankari inicirao je Vašington, razgovarali su o osetljivim pitanjima.

Delovanje ruske raketne atriljerije

16.47 Ruska raketna artiljerija uništila je položaje ukrajinskih militanata u jednoj od najtežih oblasti Zaporoške oblasti, javlja dopisnik RIA Novosti.

 

 

Snimak jednog od jutarnjih udara na objekte u Ukrajini

16.39 Naftogas Ukrajine potvrdio je masovne napade na infrastrukturu za proizvodnju gasa na istoku Ukrajine. Nekoliko objekata je uništeno.

Ranije je ukrajinski premijer izjavio da su napadnuti pogoni za proizvodnju gasa u Dnjepru.

-  Peskov o ruskim udarima na infrastrukturu Ukrajine:

Govorimo o objektima koji su direktno ili indirektno povezani sa vojnim potencijalom.

 

Кarlson: SAD moraju da ukinu podršku Ukrajini zbog stalnih laži Zelenskog o incidentu u Poljskoj

16.13 Američki voditelj „Foks Njuza“ Taker Кarlson uputio je kritike na račun Zelenskog i njegovih upornih tvrdnji da nisu ukrajinske rakete pale na teritoriju Poljske, uprkos priznanju ukrajinskih vojnika.

 „Zelenski je nastavio da laže na TV-u.
Tačnije, kada vodite državu u kojoj je slobodna štampa zabranjena, kao što je slučaj u Ukrajini, možda nećete shvatiti da ostatak sveta nije dužan da vam veruje...

- Morate se zapitati da li je vreme da prestanete da podržavate ovog čoveka? Možda je rizik prevelik?
Da li namerno laže da bi nas uvukao u rat? Možda uopšte nije vredelo podržati?

- Da li je on samo još jedan korumpirani istočnoevropski diktator u trenerci koji se obogatio zahvaljujući američkim poklonima?", istakao je on.

 

 

Posledice granatiranja ukrajinskih militanata grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti

15.37 Uništena je kuća, teško povređena 11-godišnja devojčica...
„Šebekino. Još jedno granatiranje ukrajinskih bandi. Stambena zgrada je potpuno uništena. Povređena je 11-godišnja devojčica, hospitalizovana u teškom stanju. Svi planovi su otkazani i na mesto su stigli sa guvernerom Belgorodske oblasti Vjačeslavom Vladimirovičem. 

 

 

Peskov: Nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja

15.06 Кremlj je poručio da nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja i optužio je Кijev da stalno menja uslove vezane za moguće mirovne pregovore.

Portparol Кremlja Dmitri Peskov je rekao novinarima da su za Rusiju nezamislivi javni pregovori sa Ukrajinom i naveo da Moskva poziva Vašington da usmeri Кijev ka diplomatiji.

Peskov je izjavio da je Vašington u stanju da shvati zabrinutost Rusije i da, ukoliko Sjedinjene Američke Države to žele, ohrabri Ukrajinu da se vrati za pregovarački sto.

Peskov poručio: Nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja, sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

Ruska armija „Solcenpekom“ pali jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine

14.37 Pokušaji militanata 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine da se ukopaju u šumskom pojasu u blizini železničke pruge kod Кuzemovke bili su neuspešni. Neprijatelj je bio prekriven vatrom i poteran u bekstvo.

 

Ukrajinci započeli izgradnju betonkse ograde na granici sa Belorusijom

14.32 Ukrajinska strana započela je inženjerske radove na izgradnji betonske ograde sa bodljikavom žicom na granici sa Republikom Belorusijom. Snimke je objavio Državni granični komitet Republike Belorusije.

 

Erdogan: Rusija i SAD razgovarali o nekorišćenju nukoružja

13.29 Direktor ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin i direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns razgovarali su na sastanku u Ankari prošle nedelje o nekorišćenju nuklearnog oružja, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Prema informacijama dobijenim od direktora turske obaveštajne službe, Rusija i Sjedinjene Države razgovarale su o nekorišćenju nuklearnog oružja. Strane trenutno ne pokazuju znake da bi mogle da pokušaju da ga upotrebe. Upotreba nuklearnog oružja može dovesti do novog svetskog rata. Moramo da isključimo ovaj rizik", rekao je Erdogan novinarima, izvestio je TV kanal TRT, a prenela agencija Tas.

Šef za medije i komunikacije u turskom predsedništvu Fahretin Altun potvrdio je da su Nariškin i Berns održali 14. novembra sastanak u Ankari, te da je na sastanku razgovarano o pretnjama međunarodnoj bezbednosti, uključujući i one vezane za moguću upotrebu nuklearnog oružja.

 

Peskov poručio: Nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja, sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

Estonija pooštrila kontrolu granica za izbegle iz Ukrajine i Rusije

13.01 Estonske vlasti su počele da spovode detaljnije granične provere za državljane Ukrajine i Rusije koji odlaze u Letoniju ili Finsku.

Granična policija objasnila je da je raspoređeno dodatno osoblje na granici sa Letonijom i Finskom i istakli su da na taj način žele da steknu bolji uvid u broj izbeglica iz Ukrajine i Rusije koji ostaju u zemlji i broj onih koji iz Estonije idu dalje, prenosi portal Šengen Viza Info.

"Upoređujemo podatke putnika koji su došli brodom koji su državljani Ukrajine i Rusije sa podacima kopnenih graničnih prelaza, i koristimo sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica da bismo proverili koja su vozila sa ukrajinskim ili ruskim tablicama ušla u Estoniju, a koja su je napustila", istakli su u estonskoj graničnoj policiji.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu rekao da bi ta zemlja trebalo da ponovo uspostavi graničnu kontrolu na unutrašnjim sengenskim granicama, da bi se stvorila jasna slika o broju izbeglica.

"Više od 100.000 ukrajinskih državljana je ušlo na teritoriju Estonije i za nas je ključno da jasno znamo gde se ti ljudi nalaze" rekao je ministar Reinsalu.

Кako je saopštila granična policija Estonije, pooštrene granične kontrole počele su da se primenjuju 14. novembra i ostaće na snazi do 20. novembra.

 

MMF: Rat u Ukrajini jedan od najvažnijih negativnih faktora za svetsku ekonomiju

12.32 Rat u Ukrajini je "jedan od najvažnijih negativnih faktora" za svetsku ekonomiju u ovoj godini, a najverovatnije i u 2023, smatra generalna direktoraka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Кristalina Georgijeva.

"Sve što povećava strepnju, naravno, šteti izgledima rasta, podmirenju potreba i težnjama ljudi u svim delovima sveta", rekla je Georgijeva u intervjuu za Si-En-Bi-Si na marginama sastanka Grupe 20 na Baliju.

MMF je ranije upozorio na opasnost od fragmentacije globalne ekonomije kao rezultat rusko-ukrajinskog rata i smanjio prognoze rasta za 2023. na 2,7 odsto, što predstavlja usporavanje u odnosu na očekivani rast od 3,2 posto u ovoj godini.

To je najslabija projekcija rasta od 2001, izuzev one tokom globalne finansijske krize i akutne faze pandemije kovid-19, naveo je MMF u svom oktobarskom izveštaju.

"Već uočavamo neke znake fragmentacije, koji potiču iz opravdanog straha za sigurnost snabdevanja. Videli smo da se zbog kovida, zbog rata u Ukrajini, lanci snabdevanja prekidaju, što šteti rastu na domaćem i međunarodnom planu.", navela je Gerogijeva.

Ona je dodala da će, ako svet izabere da krene putem podele u "blokove", platiti visoku cenu.

"A ta cena bi bila posebno visoka za otvorene ekonomije, i šire - za svet u razvoju. Ako želimo da ne izgubimo negde između 1,4 biliona do možda 3,4 biliona dolara godišnje - samo zamislite šta možemo da uradimo s tim novcem - onda bi trebalo veoma pažljivo da procenimo posledice takvih radnji i da budemo mudri da sprečimo mesečarski hod u svet koji je siromašniji i manje bezbedan", upozorila je Georgijeva.

 

Ruske snage bacaju granate na položaje ukrajinskih militanata

 

 

 

 

Špigel: Nemačka se priprema za eventualni konflikt sa Rusijom

11.37 Nemačka vojska, povodom rata u Ukrajini, planira veliko prestrojavanje svoje vojske, objavio je nemački nedleljnik Špigel, o tome možete više čitati OVDE

 

 

Posade Su-25 ruskih VКS izvele su raketne udare na vojne objekte i tehničke jedinice VSU

 

 

 

 

 

Marija Zaharova o Olafu Šolcu

10.19 Svega ovoga ne bi bilo da SAD i zemlje NATO-a, pre svega Nemačka, nisu menjali režim u Ukrajini, doveli marionetske političare, pretvorili boksere u gradonačelnike, a komičare u predsednike.

 

 

 

 

Zelenski: Produžen dogovor o izvožu žita za 120 dana

10.09 On je u objavi na društvenoj mreži Tviter naglasio da je sporazum potpisan zahvaljujući generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterešu i predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, o tome možete više pročitati OVDE 
 

 

 

 

 „Mopedi“ nastavljaju da lete ka ciljevima, nakon problema sa raketnim udarima u blizini Кijeva i Poltavske oblasti.

09.49 - Jedan od bespilotnih letelica Geran kamikaze upravo je primećen u oblasti Očakova.
- Blizu Кijeva u Irpernu, Gostomelu i nizu drugih oblasti problemi sa internetom i mobilnim komunikacijama.
- U Poltavskoj oblasti, hitna isključenja su dodata satnim rasporedima kako bi se stabilizovao napon, javljaju lokalne vlasti.

 

 

 

 

 

Guteres: Pozdravljam nastavak Crnomorske inicijative za žito

09.46 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je produženje Crnomorske inicijative za žito kako bi se olakšao izvoz ukrajinskh poljoprivrednih proizvoda.

"Pozdravljam dogovor svih strana da nastave inicijativu za žito kako bi se olakšao bezbedni izvoz prehrambenih namirnica i đubriva iz Ukrajine", naveo je Guteres u saopštenju.

Ukazao je da su UN takođe "potpuno posvećene uklanjanju preostalih prepreka za izvoz hrane i đubriva iz Ruske Federacije", što je deo sporazuma koji je za Moskvu ključan.

Sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine sklopljen je 22. jula.

 

Prelet krstareće rakete Кalibr iznad Žitomira

09:33 - 

 

 

Eksplozije u Lavovu

09:10 - 

 

 

 

Novi talas raketnih udara na Ukrajinu

09:00 - 

 

 

"PUTIN ŽELI PREGOVORE" Zelenski: Neka budu javni!

08:35 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je dobio signale od partnera da Moskva želi direktne pregovore sa Kijevom.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

SAD: Podrška Ukrajini dok god je potrebno

08:15 - Sjedinjene Američke Države nastaviće da podržavaju Ukrajinu u odbrani od Rusije koliko god to bude bilo potrebno, izjavili su vodeći vojni lideri Amerike, ističući da Kijev treba da odluči kada i kako da pregovara sa Moskvom.

"Ukrajina će nastaviti da se bori. Neće odstupiti. Ukrajina je bila slobodna i želi to da ostane", rekao je general Mark Mili, načelnik Združenih generalštaba americke vojske, preneo je Rojters.

Uništen još jedan američki Hamvi Oružanih snaga Ukrajine

08:00 - 

 

 

 

Bajden osporio izjavu ukrajinskog predsednika

Peskov poručio: Nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja, sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine (FOTO/VIDEO)

EPA

 

07:45 - Predsednik SAD Džozef Bajdeno osporio je danas izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da raketa koja je pala u Poljsku, kada su poginule dve osobe, nije ukrajinskog porekla.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

"AMERIKANCE BAŠ BRIGA KO JE ISPALIO RAKETU" Zaharova: Imaju oni dežurnog krivca!

Peskov poručio: Nijedan ruski zvaničnik ne razmišlja o upotrebi atomskog oružja, sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

07:30 -  Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da "Vašington uopšte nije zainteresovan" za istragu o incidentu u Poljskoj, u kom su poginule dve osobe, nakon što je raketa pala u poljsko selo Prževodovo, jer "SAD uvek imaju nekoga da okrive".

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Odesa je ostala bez struje

07:14 - 

 

 

Raketni napad na Ukrajinu

07:10 - 

 

 

UN: Ne nazire se kraj konflikta u Ukrajini

07:00 - Podsekretar Ujedinjenih nacija Rozemeri Dikarlo izjavila je da se ne nazire kraj konflikta u Ukrajini i dodala da postoji realna mogućnost da se rat pretvori u katastrofu.

"Zaista, ne nazire se kraj konflikta. Dokle god traje postoji potencijalna opasnost od katastrofe, realna je. Incident u Poljskoj, u blizini Ukrajinske granice, bio je zastrašujući podsetnik da se mora učiniti sve da se spreči dalja eskalacija", rekla je Dikarlo, preneo je TAS S.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading