NOVI "BOG RATA" NA UKRAJINSKOM FRONTU Evropa se naoružava: "Gotovo je nemoguće braniti se od onoga što Rusi imaju“
Foto: Alo/Foto: Alo!/ilustracija

Američki artiljerijski raketni sistem M142 visoke pokretljivosti (HIMARS) je bitan deo proboja tekuće ruske invazije na Ukrajinu, koju koriste ukrajinski vojnici da nanesu razornu štetu koncentraciji moskovskih trupa i čvorištima snabdevanja dok kijevske snage guraju višestruke kontraofanzive.

Američki saveznici u NATO-u su to primetili, a "novi Bog rata“, kako je jedan analitičar opisao sistem, izgleda da će biti ključni deo istočnog štita alijanse protiv ruske agresije u doglednoj budućnosti.

Prošle nedelje, Litvanija je postala poslednja od baltičkih država NATO-a koja je obezbedila HIMARS sporazum, pri čemu su SAD odobrile prodaju osam sistema za 495 miliona dolara.

Partneri Estonija i Letonija najavili su svoje planove za kupovinu po šest HIMARS sistema u julu, odnosno oktobru. Poljska je već dogovorila svoj prvi dogovor za 20 sistema 2018.

Ali, usred istorijske vojne ekspanzije, Poljska želi da svom arsenalu doda još stotine HIMARS-a, iako je zabrinutost oko toga koliko će trajati isporuka navela Varšavu da traži dodatne Chunmoo sisteme iz Južne Koreje.

"HIMARS je sada novi Bog rata“, rekao je Mark Vojger, bivši specijalni savetnik za ruske i evroazijske poslove tadašnjeg komandanta američke vojske u Evropi generala Bena Hodžisa,

"Dokazao je svoju efikasnost i ovo je prvi put da se HIMARS koristi u tolikom broju, posebno protiv oružanih snaga druge države“, rekao je Vojger, sada nerezidentni viši saradnik u Centru za evropske analize i profesor na Američkom Univerzitet u Kijevu, rekao je za Newseek.

"Oni pružaju takvu prednost. Gotovo je nemoguće braniti se od onoga što Rusi imaju“, rekao je Vojger.

Američki i ukrajinski zvaničnici kažu da Rusija nije uspela da uništi ni jedan HIMARS, uprkos ponovljenim tvrdnjama Moskve o suprotnom.

Vojger je dodao: "One su tako precizne i tako moćne u fizičkom smislu, ovih šest ili 12 raketa su mnogo deblje i mnogo masivnije od onoga čime Rusi gađaju, GRAD i SMERCH i drugi sistemi. I što je najvažnije, imaju dug domet", naglasio je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading