ZBOG "LATICE" OSTAO BEZ NOGE! Ispovest ruskog vojnika koji je postao invalid u Ukrajini!
EPA

Citrus kaže za Sputnjik da se od svoje sedamnaeste godine bori na teritoriji Donjecke Narodne Republike. Tu odluku je doneo 2014. godine kada je ukrajinska vojska iz helikoptera počela da granatira Kujbiševski (Oktobarski) okrug u Donjecku.

Borio se za interese stanovnika Donbasa

Citrus navodi da je na početku služio u miliciji Donjecke Narodne Republike.

"Posle toga sam bio u narodnoj miliciji DNR u artiljeriji na haubicama kalibra 152 milimetara, a zatim sam obavljao dužnost snajperiste. Tada sam imao 17 godina. Roditeljima sam o mojoj odluci rekao nekoliko dana kasnije. Oni su, naravno, bili zabrinuti, ali prihvatili su moju odluku. Svojom voljom, odlučio sam da se borim za interese stanovnika Donbasa“, objašnjava sagovornik.

Osim borbenih dejstava u kojima je učestvovao 2014.godine na teritoriji Donjecke Narodne Republike, Citrus se borio i tokom specijalne vojne operacije.

"Iako sam već imao borbeno iskustvo, pre samog učešća u specijalnoj operaciji morao sam da prođem vojnu obuku. Ona je trajala oko dve nedelje. Posle nje, svi vojnici su išli u borbu. Tokom specijalne operacije, ispunjavao sam različite borbene zadatke: od pokrivanja grupe, osmatranja, do lansiranja drona. Mnogo puta sam se nalazio i na prvoj liniji fronta“, konstatuje vojnik.

Pomagali civilima

Tokom borbenih dejstava, prema rečima Citrusa, ukrajinske oružane snage granatirale su sve što im se našlo pod rukom. Njih uopšte nije bilo briga gde se u tom trenutku nalazi civilno stanovništvo.

"U podrumima zgrada nalazili su se civili. Oni su bili mnogo srećni kada su ugledali nas – ruske vojnike. Ispričali su nam da ukrajinske oružane snage uopšte nisu želele da ih evakuišu. Iako su znali da se nalaze u podrumima. Mi smo im pomogli da se presele u kuću koja je udaljena od prve linije fronta. Obezbedili smo im generator, vodu i hranu“, objašnjava sagovornik.

Američko oružje, zabranjene mine...

Prema rečima Citrusa, na teritoriji Donjecka, ruske oružane snage pronalazile su američko oružje i zabranjene mine.

"Amerikanci ukrajinske oružane snage pumpaju različitim oružjem, među kojima su raketni sistemi „Džavelin“, šlemovi, panciri, puške i još mnogo toga..Mi smo koristili samo svoje oružje“, kaže sagovornik.

Što se tiče zabranjenih mina, jednom prilikom, dok je sa svojom grupom na nosilima nosio poginulog vojnika, Citrus je nagazio na „Laticu“ (PMF-1) koja je izuzetno opasna po život.

"Na minu sam nagazio kada smo na nosilima nosili poginulog vojnika iz naše grupe. Čovek koji je išao ispred mene, nije primetio minu. Ja je takođe nisam mogao videti od nosila. Mina je eksplodirala i mene su odvezli automobilom u bolnicu. Užasno me je bolelo, ali sam se držao. Da su me doneli deset minuta kasnije, umro bih od gubitka krvi“, konstatuje sagovornik.

Iako je zadobio tešku telesnu povredu, Citrus naglašava da se ponosi time što je branio svoj rodni grad Donjeck.

"Život u Donjecku teče normalno uprkos granatiranju. Civili su se već navikli na ovo. Međutim, svi veruju u promene na bolje. Što se tiče mene, ja se ponosim što sam branio moj rodni grad Donjeck“, naglašava.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading