Snimak dejstva ruskih snaga: Zapaljivim granatama gađaju Nikopolj; Moguće isporuke vojne opreme iz Ugande u Ukrajinu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/ilustracija M.J.

Rusija je u jučetašnjim napadima na Ukrajinu upotrebila rakete X-101, X-555, Kalibar i Iskander, kao i sisteme S-300 i višecevne bacače raketa Tornado-S, saopštila je komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je “duboko potrešen” ruskim napadom na civile i gradove u Ukrajini i najoštrije osudio potez Rusije. “Duboko sam potrešen napadima Rusije na civile u Kijevu i drugim gradovima Ukrajine. Ovakvim aktima nije mesto u 21. veku. Stojimo uz Ukrajinu.

 

KRAJ BLOGA

Specijalna vojna operacija, 230. dan: 

23.59 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske oružane snage u utorak nastavile masovne udare visokopreciznim oružjem na vojnu komandu i energetske objekte u Ukrajini, cilj udara je postignut, svi naznačeni objekti su pogođeni, prenosi Sputnjik na Telegramu.

- Ukrajinski mediji od utorka ujutru izveštavaju o novim eksplozijama u Кijevu, Vinici, Rovnom, Dnjepropetrovsku, Odeskoj, Nikolajevskoj, Lavovskoj oblasti, kao i Кrivom Rogu, Ivano-Frankovsku, Zaporožju.

- Prilikom pokušaja napada u pravcu LNR, Кijev je izgubio oko 120 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Takođe, odbijeni su svi kontranapadi u pravcu Zaporožja, likvidirano je više od 30 vojnika i uništen 1 tenk

- Uništene su dve baze za skladištenje goriva za ukrajinsku vojnu opremu kod Dnjepropetrovska i Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti, te 5 skladišta naoružanja, saopštilo je ministarstvo.

- Ministar odbrane Sergej Šojgu je, na vojnim poligonima Zapadnog vojnog okruga, izvršio je inspekciju obuke vojnika pozvanih pre nekoliko dana tokom delimične mobilizacije

- Predsednik Rusije Vladimir Putin se sastao sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za atomsku energiju u Sankt Peterburgu

- Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prokomentarisao je pitanje mogućih pregovora o situaciji u Ukrajini uz posredovanje Turske rečima: Erdogan i Putin će se sastati ove nedelje u Astani - ovo je prilika za razgovor

- Zelenski je predložio da se na ukrajinskoj granici sa Belorusijom postave međunarodni posmatrači koji će pratiti bezbednosnu situaciju. On je naveo i da Ukrajina nije planirala i ne planira vojne akcije protiv Belorusije.

- Predsednik Кrima Sergej Aksjonov je saopštio da je uveden visok „žuti“ nivo terorističke pretnje od 11. do 23. oktobra na teritoriji Кerča i Lenjinskog okruga na Кrimu.

- Bela kuća saopštila je da će prvi NASAMS PVO sistemi stići u Ukrajinu „u bliskoj budućnosti“ 

Udar na Nikopolj (VIDEO)

23.30 - Ruske snage zapaljivim granatama gađaju Nikopolj.

 

 

Kadirov čestitao rođendfan generalu Surovikinu

23.16 - Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov u svom Telegram kanalu čestitao je rođendan komandantu grupe snaga u zoni specijalne operacije Sergeju Surovikinu, izrazivši puno uverenje da će pod njegovim rukovodstvom specijalna operacija biti uspešno završena.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je u subotu generala armije Sergeja Surovikina za komandanta grupacije snaga u zoni specijalnih vojnih operacija. U utorak je napunio 56 godina.

Britanci osmislili napad na Krimski most?

23.00 - Napad na strateški vitalni Krimski most očigledno nije bila nova ideja za Ukrajinu i njene antiruske saveznike. U stvari, zvaničnici britanske obaveštajne službe su navodno u aprilu naručili studiju koja ispituje načine da se raznese ključna saobraćajna veza preko Kerčkog moreuza.

Tajna zavera je sastavljena na zahtev visokog obaveštajnog operativca Britanske vojske Krisa Donelija, izvestio je u utorak Grejzon, pozivajući se na interne dokumente i prepisku koju je istraživačko novinarstvo dobilo od neidentifikovanog izvora. Navedeni cilj je bio uništenje mosta da bi se presekao ključni ruski put snabdevanja, izolovanje vojnih snaga na Krimu i privremeno blokiranje pomorskog pristupa Azovskom moru.

Plan puta za napad nosio je naziv „Smelo: Podrška operacijama pomorskih napada u Ukrajini“, a proizveo ga je britanski vojni veteran Hju Vord, prema dokumentima do kojih je došao Grejzon. Donnelli, koji je takođe veteran NATO-a, nazvao je planove „zaista veoma impresivnim“.

OGLASILA SE BELA KUĆA Ovo je stav SAD o predlogu Maska!

22.47 - Američki preduzetnik Ilon Mask ne predstavlja vlasti Sjedinjenih Američkih Država kada se izjašnjava o rešavanju sukoba u Ukrajini, rekao je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Celu vest proćitajte OVDE.

Moguće isporuke vojne opreme iz Ugande u Ukrajinu

22.27 - Moguće isporuke vojne opreme iz Ugande u Ukrajinu.
- Jutros je ukrajinski teški transportni avion An-124-100 Ruslan poleteo iz grada Entebe u Ugandi i sleteo na međunarodni aerodrom Žešov-Jasjonka u Poljskoj, koji je glavno vazdušno čvorište vojne opreme i naoružanja namenjenog Ukrajini., prenosi Borbeni Efektivi na Telegramu.

- Vojska Ugande ima nekoliko desetina jedinica sovjetske opreme, uključujući tenkove T-72 i T-55, BMP-2, BTR-60, topove 122 mm D-30 i VBR Grad, kao i zalihe municije za njih. Pored toga, iz Rusije su u Ugandu dopremljeni tenkovi T-90S i oklopni transporteri BTR-80A.

- Ukoliko se obelodani da je Uganda umešana u sukob u Ukrajini na strani OSU, ona će biti druga egzotična zemlja, pored Pakistana, koja je to uradila. Njihova pomoć bi se najverovatnije osetila na frontu, zbog velikih zaliha u naoružanju.

Lavov još dugo ostaje u mraku

22.13 - Biće potrebni meseci da se poprave četiri trafostanice u Lavovu na zapadu Ukrajine, saopštio je  gradonačelnik Andrej Sadovoj. prenosi Spitnjik.

UZBUNA NA KRIMU! Proglašen "žuti" stepen opasnosti!

22.00 - U opštinama na Krimu u blizini Krimskog mosta, proglašen je „žuti“, viši stepen opasnosti od terorističkih akcija, saopštio je danas lider Krima Sergej Aksjonov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi precizni

21.50 - Ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko rekao je za Si-En-En da su ruske rakete pogodile otprilike 30 odsto energetske infrastrukture zemlje za dva dana.

"Šaljemo ovu poruku našim partnerima: moramo da zaštitimo nebo. Ruse ne zanimaju nikakvi međunarodni sporazumi ili konvencije", rekao je on.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je potvrdilo da nastavlja vazdušne udare velikog dometa na vojnu i energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Srušen spomenik Puškinu (FOTO)

21.34 - U centru Кijeva srušen je spomenik Puškinu, javljaju očevici.

 

 

"POČINJE NOVA FAZA RATA U UKRAJINI!" "Niko nije očekivao ovako žestok udar Rusije"

21.35 - Dr Dragan Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku i prof. dr Miloje Pršić, istoričar istakli su da su poslednja dešavanja u Ukrajini samo početak eskalacije sukoba na tim prostorima.

Celi vest pročitajte OVDE.

"HITNO NABAVITE JOD!" Alarmi u Finskoj, Helsinki očekuje nuklearni udar?

21.25 - Finsko Ministarstvo za socijalna pitanja i zdravlje preporučilo je da domaćinstva kupe jednu dozu tableta joda za sve osobe starosti od 3 do 40 godina.

Celu vest počitajte OVDE.

"TO ZNAČI TREĆI SVETSKI RAT!" Medvedev brutalno odgovorio na planove Zapada!

21.20 - Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da bi snabdevanja Kijeva višecevnim raketnim sistemima dugog (MLRS) bio najbrži način eskalacije sukoba do nivoa svetskog rata.

Celu vest počitajte OVDE.

Belorusija spremna?

21.15 - Belorusija je danas saopštila da sprovodi inspekciju svojih oružanih snaga radi obezbeđenja borbene gotovosti.

Državni sekretarijat Saveta bezbednosti Republike Belorusije od 11. oktobra, u skladu sa uputstvima predsednika, sprovodi inspekciju Oružanih snaga Belorusije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Ministar je rekao da je inspekcijski nadzor "sveobuhvatan i obuhvata najvažnija pitanja provere spremnosti za izvršavanje zadataka u predviđenom roku".

Beloruski ministar odbrane saopštio je ranije da je zajedničko raspoređivanje snaga sa Rusijom duž granice između Belorusije i Ukrajine odbrambena mera za obezbeđenje „bezbednosti“.

Amerika o dodatnim PVO sistemima Kijevu

20.50 - Prvi sistemi PVO „Nasams“ biće isporučeni Ukrajini „u najskorije vreme“, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

- Usrdno radimo na tome da im isporučimo prva dva sistema 'Nasams'. Smatramo da smo na putu da ih predamo u najskorije vreme - rekao je Kirbi, ne navodeći tačan datum.

Takođe je dodao da SAD nastavljaju da razgovaraju sa Kijevom o mogućnosti isporuka „dodatnih sredstava PVO“ Ukrajini.

Prekid struje u regionima

20.30 - Do prekida u snabdevanju strujom došlo je u Hmeljnickoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Lavovskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.

Restrikcije struje počele su u Kijevu, gde se primećuje i prekid interneta, kao i veza mobilne telefonije.

U Lavovu su izbačene iz stroja četiri trafostanice za čiju će sanaciju biti potrebni meseci, saopštio je gradonačelnik Lavova Andrej Sadovoj.

On je ranije rekao da je 30 odsto grada bez struje nakon napada. Lokalni mediji javljaju da je u gradu u prekidu mobilna telefonija.

Putin i Gros o situaciji oko nuklearke u Zaporžju

19.55 - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastao se danas sa Generalnim direktorem Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Marianom Grosijem i tom prilikom istakao da će rado razgovarati o svim pitanjima, uključujući i situaciju oko Zaporoške nuklearne elektrane.

- Veoma smo srećni što vas vidimo i rado ćemo razgovarati o svim pitanjima koja nas obostrano interesuju. Na primer, svega što se tiče situacije oko Zaporoške nuklearne elektrane - rekao je Putin.

Putin je istakao da Moskva ostaje privržena neširenju vojnih nuklearnih tehnologija, prenosi Tass.

- Uvek smo se zalagali da sve države imaju pođednak pristup prednostima civilne nuklearne energije. Istovremeno, verujemo - kao i ranije - da se sve mora učiniti kako bi se ograničilo širenje vojnih nuklearnih tehnologija - izjavio je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da politizaciju nuklearnih aktivnosti veoma opasna i pozvao na smirivanje takve retorike.

- Naravno, vidimo da danas postoje elementi preterane i opasne politizacije svega što je u vezi nuklearnih aktivnosti - rekao je Putin.

Putin je dodao da se nadam da će Grosi pomoći kako bi se smirila opasna retorika i nuklearna saradnja vrati u normalno stanje, uprkos svim turbulencijama i komplikovanim procesima koji se odvijaju na globalnoj sceni, prenela je ruska agencija.

Ruske specijalne snage uništile ukrajinske trupe u blizini Kremena (VIDEO)

19.20 - Ruske specijalne snage uništile su ukrajinske trupe u blizini grada Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici. Na snimku se vidi uništavanje koncentrisanje ljudstva protivnika protivtenkovskim vođenim raketama „Kornet“.

Nekoliko ukrajinskih vojnika je ubijeno, a drugi su zadobili ozbiljna ranjavanja.

 

 

Razmena zarobljenika

19.00 -  Kabinet predsednika Ukrajine je danas saopštio da je izdejstvovao oslobađanje 32 ukrajinska vojnika u okviru razmene zarobljenika s Rusijom, i da je preuzeto telo jednog Izraelca koji se borio na strani Ukrajine.

"Danas je obalvjena još jedna razmena zatvorenika, mi smo uspeli da oslobodimo 32 vojnika i da uzmemo telo Izraelca Dmitra Fijalka," napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Nije navedeno koliko je ruskih vojnika razmenjeno.

OBAVLJENA TAJNA PRIMOPREDAJA! Nemci isporučili Ukrajini moćni PVO sistem!

18.40 - Nemačka je Ukrajini predala prvi od četiri obećana PVO sistema Iris-T SLM. Prema informacijama Špigla, primopredaja je obavljena u utorak u blizini poljsko-ukrajinske granice.

Celu vest pročitajte OVDE.

AMERIKANCI PERU RUKE OD UKRAJINE! Odvlače i ceo NATO!

18.25 - NATO ne treba da postane strana u sukobu, jer ovo je sukob Ukrajine i Rusije, izjavila je danas američka ambasadorka u Alijansi Džilijan Smit.

Celu vest pročitajte OVDE.

Turska ponudila da posreduje u pregovorima Rusije sa Ukrajinom i Zapadom

18.23 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će u Astani ponuditi ruskom lideru Vladimiru Putinu da Turska posreduje u pregovorima Rusije sa Ukrajinom i Zapadom, potvrdila je turska državna televizija, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Pečurka nad Kijevom!

17.30 - Na ruskim Telegram kanalima pojavio se snimak džinovske pečurke dima koji se izdiže iznad Kijeva. 

Kako se ustanovilo, radi se o Višogorodu, kod Kijeva, gde je izbio požar posle napada krstarećim raketama H-101, koje su, kako javljaju mediji, pogodile hidroelektranu na reci Dnjepar.

Pretpostavlja se da je da osim samog objekta napadnuta i trafostanica zbog čega se pojavio gust crni dim koji kulja i stvorio je veliku pečurku na nebu od sagorelog ulja.

 

 

ZELENSKI TRAŽI ZABRANJENO ORUŽJE! Ukrajinski predsednik se obratio zemljama G7!

17. 25 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere Grupe sedam (G7) da Ukrajini daju dovoljno sredstava protivvazdušne odbrane kako bi zaustavili Rusiju.

Celu vest pročitajte OVDE.

"NAPRAVLJENA JE VELIKA GREŠKA" Ekspert objasnio šta se desilo na mostu u trenutku eksplozije!

17.15 - Finska nacionalna televizija Ile objavila je zanimljiv intervju sa stručnjakom za uklanjanje eksploziva i eksplozivom, penzionisanim majorom Mikom Tirijem iz finskih odbrambenih snaga, o eksploziji Krimskog mosta. Tajri je doneo neke intrigantne zaključke i procene proučavajući informacije i fotografije i video snimke eksplozije, od kojih je jedan da je kamion, u kome je navodno bio eksploziv, prerano dignut u vazduh i da je, ako je Ukrajina zaista iza eksplozije, cilj Kijeva u ova akcija možda nije postignuta.

Celu vest pročitajte OVDE.

Propali pokušaji?

17.07 - Svi pokušaji kontraofanzive ukrajinskih trupa u Hersonskoj oblasti su propali, izjavio je v. d. gubernatora ovog regiona Vladimir Saljdo.

"Svakom kontraofanzivom (Oružanih snaga Ukrajine) pokušavaju nešto da urade, ali ne uspevaju i jednostavno gube ljude. Šteta što bacaju ljude u takav masakr, a mi smo primorani da odgovaramo na njih", rekao je političar.

On je naglasio da su se ukrajinske trupe zaustavile na onim granicama sa kojih su pokušali da napreduju u region.

Termoelektrana Vinica treći put na udaru od jutros

16.45 - Rusko ratno vazduhoplovstvo izvelo je treći raketni udar na termolektranu Vinica, koja je jutros u dva navrata napadnuta zbog čega je grad ostao bez struje, kao i šira okolina.

KAKVA BOMBA Orban otkrio šta mu je Putin rekao pre specijalne operacije u Ukrajini

16.40 - Neposredno pre početka specijalne vojne operacije, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da namerava da spreči ulazak Ukrajine u NATO, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban za list „Berliner cajtung“.

Celu vest pročitajte OVDE.

Gori termolektrana 6 u Kijevu i dve trafostanic

16.30 - Ruske rakete pogodile su termolektranu 6 u Kijevu jačine 500 mw, a pogođene su i dve trafostanice jačine 330 kw, zbog čega je veći deo grada ostao bez struje.

AHILOVA PETA KIJEVA Ruski napadi otkrili slabu tačku Ukrajine

16.06 - Ukrajinskoj vojsci nedostaju sistemi protivvazdušne odbrane zbog čega je Kijev ranjiv na raketne napade.

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTIN OTKRIO ŠTA RADI NJEGOVA ZEMLJA Lider Rusije saopštio na šta su usmerena dejstva Moskve

15.50 -  Rusija ne postupa tako da nekome stvara probleme, njena dejstva su usmerena na stvaranje stabilnosti na svetskom energetskom tržištu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Celu vest pročitajte OVDE.

"AKO PUTIN POBEDI..." Panika u NATO paktu, Stoltenberg predvideo sumoran kraj za Zapad!

15.40 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da bi, u slučaju da u rusko-ukrajinskom ratu pobedi Vladimir Putin, to bio poraz, ne samo za Ukrajinu, već "za sve nas" i da bi to "otvorilo put ka daljoj ruskoj agresiji".

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Putin i Erdogan će se sastati u četvrtak u Astani

14.40 - Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se u četvrtak u Astani sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini i bilateralnim odnosima, saopšteno je danas iz Kremlja.

KADIROV NE NAMERAVA DA STANE Mogućnost za prekid vatre zauvek izgubljena zbog onoga što su bezumni Zelenski i njegovi gangsteri radili

14.12 - Šanse za prekid vatre između Rusije i Ukrajine su skoro u potpunosti izgubljene zbog akcija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegovog okruženja, na koje sada Moskva uzvraća, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Lavrov: Rusija neće odbiti eventualni susret predsednika Vladimira Putina i američkog kolege Džozefa Bajdena

13.30 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija neće odbiti eventualni susret predsednika Vladimira Putina i američkog kolege Džozefa Bajdena na samiti G20 u Indoneziji polovinom novembra, ukoliko uopšte dođe do takvog predloga.

 

Zelenski: "Pobedićemo"

13.00 - "Održan redovni sastanak Štaba Vrhovnog komandanta. Razmotrili smo niz važnih pitanja. Pre svega, razgovarano je o situaciji na prvoj liniji fronta i konstatovano kvalitetan rad jedinica Oružanih snaga koje štite naše nebo. Razgovarali su o koracima dalje deokupacije ukrajinskih teritorija. Ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski izvestio je o tome kako se otklanjaju razaranja izazvana raketnim napadima agresora, kao i o zaštiti kritičnih infrastrukturnih objekata. Najzad su razgovarali o pripremi naše vojske za zimu. Oduprimo se, pobedićemo", rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

SVE GORI U UKRAJINI Ruske snage nastavile masovne napade (VIDEO)

12.30 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su Oružane snage Rusije nastavile da izvode masovne napade na objekte vojne uprave i energetskog sistema Ukrajine. Cilj napada je postignut, svi naznačeni objekti su pogođeni, navedeno je u saopštenju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Dojave o bombama u 40 vrtića, škola i bolnica na Krimu

11.59 - Više od 40 škola, vrtića i bolnica u Kerču, na Krimu, evakuisano je danas zbog dojave o podmetnutoj bombi, izjavio je Tas su gradonačelnik Krima Svjatoslav Brušakov.

 - Do osam časova jutros, 20 škola, 20 vrtića i četiri bolnice su evakuisane i u toku su provere - rekao je on.

Posada helikoptera Mi-28N "Noćni lovac" gađala je položaje Oružanih snaga Ukrajine

10.46 - Uništena su oklopna vozila neprijatelja, kao i neprijateljski komandni punkt, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Zaporožje

10.10

 

 

Nemačka isporučuje Ukrajini sistem za vazdušnu odbranu

09.28 - Posle masovnog raketnog napada na ukrajinske gradove, nemačka vlada odlučila da Ukrajini isporuči moderni sistem za vazdušnu odbranu "IRIS-T SLM".

Eksplozije u Odesi

09.16

 

 

Novi napadi u Zaporožju

09.02 - Dan posle razornih raketnih udara u Ukrajini, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u Kijevu i u više drugih regiona, javljaju ukrajinski mediji, prenoseći da je Zaporožje ponovo na meti ruskih raketnih napada, a u Vinici je termoelektrana pogođena dronovima kamikazama.

Regioni u kojima su se, pored Kijeva, oglasile sirene su Zaporožje, Černigov, Vinica, Odesa, Sumi i Dnjepar, navode ukrajinski mediji, a prenosi Sputnjik.

U međuvremenu je šef ukrajinske regionalne vojne administracije Zaporožja Oleksandar Staruh napisao na Telegramu da su ruske snage raketama gađale regionalni centar i "ciljale infrastrukturne objekte", prenosi Ukrinform.

U Vinici je s dva drona kamikaze Šahed-136 pogođena termoelektrana Ladižin, naveo je Serhij Borzov, šef tamošnje regionalne vojne administracije.

Ukrajinske vanredne službe saopštile su da je 19 ljudi poginulo, a 105 ranjeno u jučerašnjim maslovnim ruskim raketnim udarima širom Ukrajine.

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Odeskoj oblasti

09.01 - Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u oblastima Odeske i Vinice.

 - Prijavljene su eksplozije u Odeskoj oblasti ... Ima izveštaja o eksplozijama u Vinici - prenosi Strana.ua na svom Telegram kanalu.

 

 

Moskva upozorila SAD na opasnost od nekontrolisane eskalacije

08.30 - Zbog sve veće uključenosti Sjedinjenih Američkih Država i Evrope u sukob u Ukrajini, Rusija će morati da pređe na kontramere, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

 - Rusija će biti prinuđena da preduzme adekvatne kontramere, uključujući asimetričnog karaktera - istakao je Rjabkov.

On je dodao da u Moskvi sa žaljenjem konstatuju da „neprekidna velika pomoć Kijevu, obučavanje pripadnika oružanih formacija Ukrajine na teritoriji zemalja Alijanse, pružanje obaveštajnih podataka, satelitskih snimaka u realnom vremenu, pa sve do određivanja ciljeva za artiljerijske napade i planiranja operacije Oružanih snaga Ukrajine, sve više uvlače zapadne zemlje u sukob na stranu kijevskog režima“.

Istovremeno, dodao je on, „zvaničnici različitog nivoa u SAD i Evropi pozivaju da se Rusija „porazi na bojnom polju“.

 

U Zaporožju odjeknulo 16 eksplozija

08.00 - Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je u Zaporožju, koje je pod kontrolom Kijeva, odjeknulo 16 eksplozija.

Sirene su se oglasile, a čuje se i delovanje PVO. Vidi se da je u nekim delovima grada izbio požar, a ima i prekida u snabdevanju strujom.

 - Udari se izvode na vojne objekte i objekte civilne infrastrukture koje koriste ukrajinske snage i strani plaćenici kao vojne baze i skladišta oružja…. Visoko precizne rakete ne predstavljaju pretnju civilnom stanovništvu - rekao je Rogov.

Počela debata Generalne skupštine UN o Ukrajini

07.30 - Generalna skupština Ujedinjenih nacija počela je debatu o pripajanju četiri ukrajinska regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja Rusiji, nakon referenduma na kojima su se njihovi građani izjasnili o tome.

Rusija je zatražila da glasanje bude tajno, što je Skupština odbila tako što je 107 država glasalo "za" javno glasanje, 13 glasova je bilo protiv i 39 uzdržanih.

Ostale države nisu glasale, navodi Rojters.

Glasanje se očekuje kasnije tokom nedelje.

Zemlje su iskoristile priliku i da govore o napadima u ponedeljak na najmanje 14 ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, u kojima je poginulo 11 osoba, preneo je AP.

Moskva je navela da uzvraća za ukrajinski teroristički napad izveden u subotu na Krimski most, dok je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak ocenio optužbu za most "previše ciničnom čak i za Rusiju".

Kako navodi AP, Generalna skupština UN se okupila kako bi razmotrila predloženu rezoluciju kojom bi se osudili referendumi i ocenilo da su aneksije nezakonite.

Obustava izvoza električne energije

07.05 - Ukrajinsko Ministarstvo energetike saopštilo je da će danas obustaviti izvoz električne energije da bi stabilizovala sopstveni energetski sistem, nakon što su ruski projektili pogodili njenu energetsku infrastrukturu.

 - Raketni udari, koji su pogodili termoelektranu i električne podstanice, primorali su Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11. oktobra kako bi stabilizovala sopstveni energetski sistem - saopšteno je juče iz ovog resora, preneo je Rojters.

U ruskom raketnom napadu na više ukrajinskih gradova poginulo je 11 osoba, dok je 65 ranjeno.

Bajden obećao Zelenskom napredne vazdušne sisteme

07.03 - Predsednik SAD DŽozef Bajden obećao je ukrajinskom predsedniku Volodomiru Zelenskom da će Vašington obezbediti Ukrajini napredne vazdušne sisteme nakon ruskog razornog raketnog napada, saopštila je Bela kuća.

Bajden je u ponedeljak, u telefonskom razgovoru sa Zelenskim, izneo uveravanja o kontinuiranoj podršci SAD i osudio "besmislene napade" Rusije koji su pogodili civilne mete, stoji u saopštenju, preneo je Rojters.

Predsednik SAD je rekao Zelenskom da će SAD i njihovi saveznici i partneri nastaviti da "isporučuju račun Rusiji", smatrajući je odgovornom za ratne i druge zločine i osiguravajući Ukrajini bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć, saopštila je Bela ku

Nebenzja: Cinizam Zapada u UN

07.00 - Specijalna sednica Generalne skupštine UN sazvana je da namerno promoviše antiruski narativ, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja, govoreći na posebnoj sednici posvećenoj ukrajinskoj krizi.

Prema njegovim rečima, „nikada u istoriji svetske organizacije nije bilo takvih razmera cinizma, konfrontacije i izuzetno opasne polarizacije kao sada“, preneo je Sputnjik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aleksandar B.

12.10.2022 01:08

Predstavnik EU kaže "stojimo uz Ukrajinu". Pa lepo. Ako stojite uz Ukrajinu, onda će te i propasti zajedno sa Ukrajinom.