"NAPRAVLJENA JE VELIKA GREŠKA" Ekspert objasnio šta se desilo na mostu u trenutku eksplozije!
Twitter printscreen

Tajri kaže da je eksploziju na Krimskom (Kerčkom) mostu, koji povezuje ilegalno aneksirano ukrajinsko poluostrvo sa ruskim kopnom, verovatno izazvao kamion bomba, kako je saopštila Moskva, gde je ovaj napad prvo izazvao šok, a zatim uzvratio teškom granatiranja ukrajinskih gradova, uključujući i Kijev. Eksplozija na mostu dogodila se u subotu ujutro.

Mika Tiri je radio u finskim odbrambenim snagama do 2020. godine i ima više od 20 godina iskustva u odlaganju eksploziva, a isto toliko je radio i na istragama kao stručnjak za eksplozive.

 

 

Finski vojni ekspert smatra da je moguće da je cilj napada bio da se istovremeno prekine kopneni, železnički i pomorski saobraćaj i nanese mnogo veća šteta. Tajri kaže da nije sasvim jasno kako je došlo do eksplozije - osim u kamionu, eksploziv je mogao biti postavljen u konstrukciju mosta ili ispod kolovoza mosta, ali procenjuje da je najverovatnije u kamionu.

Čini se, kaže, da je do eksplozije došlo na gornjoj površini mosta, pa je između eksploziva i površine bilo malo vazduha. Eksplozija na Krimskom mostu može se uporediti sa bacanjem kamena u jezero – udarni talasi eksplozije su se od mesta udara kretali u svim pravcima, što se jasno vidi po urušavanju trotoara na nekoliko mesta.

Prema njegovom mišljenju, kamion je možda pratio voz koji se kretao iz pravca Rusije ka Krimu, a voz je možda prevozio gorivo. U eksploziji se zapalilo nekoliko vagona, ističe on. Stoga je moguće, kako ocenjuje Tajri, da je meta napada bio voz, odnosno da je kamion trebalo da eksplodira pored voza i to na mestu gde se odvija brodski saobraćaj ispod mosta.

Da je do eksplozije došlo na spoju različitih transportnih sredstava, kaže Tajri, udar bi izazvao značajne poremećaje u železničkom, brodskom i drumskom saobraćaju. Međutim, kako se eksplozija dogodila pre mesta otpreme, samo je poremetila železnički i drumski saobraćaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading