AMERIKANCI PERU RUKE OD UKRAJINE! Odvlače i ceo NATO!
Tanjug/Ap

Ona je novinarima u Briselu rekla da će sutrašnji sastanak ministara odbrane NATO biti fokusiran na potrebe Ukrajine oko naoružanja i da se nada da će zemlje članice kazati kako mogu da pomognu sa vojnom, ekonomskom i humanitarnom podrškom na terenu.

Istakla je da NATO ne treba da bude deo ovog rata i dodala da je to i zahtev Kijeva od od početka rata, da se zatvori nebo nad Ukrajinom.

„Saveznici su jasni, generalni sekretar je jasan, stav je jedinstven da NATO ne treba da postane strana u ovom sukobu, ovo je sukob Ukrajine i Rusije, NATO je odbrambeni vojni savez, a Ukrajina ima puno pravo da brani. svoju teritoriju“, rekla je Smit.

Ona je oštro osudila jučerašnje ruske napade na više ukrajinskih gradova i istakla da je svih 30 zemlja članica solidarno i ujedinjeno u podršci Ukrajini.

Na pitanje da li je ruski predsednik Vladimir Putin pod pritiskom njegovih tvrdolinijaša koji su kritikovali rat i koji ga teraju da poveća napade, Smit je odgovorila da je teško reći šta se zaista dešava na ruskoj sceni i u vladi. „Ono što mogu da kažem definitivno, je da predsednik Putin ne uspeva da ispuni svoju strategiju i svoje ciljeve“, izjavila je ambasadorka.

Upitana da li SAD posle moguće sabotaže na Severni Tok 1 i 2, vidi pretnje za novootvoreni interkonektor Grčka-Bugarska, Smit je kazala:

„NATO naravno obraća pažnju na ono što se čini kao sabotaža na Severni Tok 1 i 2 i u toku je istraga da bi mogli da kažemo definitivno ko je to uradio“.

Dodala je da poslednjih godina NATO obraća više pažnje na hibridne napade, otpornost sajber mreža i da je, kako je kazala, svakako kritična infrastruktura.

"O svemu tome će razgovarati ministri odbrene NATO saveza na sutrašnjem sastanku", kazala je Smit.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading