"AKO PUTIN POBEDI..." Panika u NATO paktu, Stoltenberg predvideo sumoran kraj za Zapad!
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

"Ukrajina se nalazi u dobrom momentumu i ima mogućnost da napravi značajan napredak. Rusija pribegava užasnim napadima na civile i ključne infrastrukture. Putin dozivljava neuspeh u Ukrajini. Jučerašnji raketni napad na Ukrajinu i njegovi nedavni potezi predstavljaju najveću eskalaciju sukoba od početka rata. To je znak slabosti, pokazatelj da rat ne ide kako je planirao", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja NATO (12-13. oktobra).

On je istakao da NATO nije deo konflikta, ali da podrška Alijanse Ukrajini ima ključnu ulogu.

"Ujedinjeni smo u podršci suverenitetu Ukrajine i njenoj odbrani. Radujem se daljim isporukama odbrambenog oružja Ukrajini. NATO čvrsto stoji uz Ukrajinu, i stajaće dokle god bude potrebno", rekao je Stoltenberg.

Tanjug/Ap

 

Generalni sekretar NATO je istakao da su Putinove nuklearne pretnje opasne i neodgovorne.

"Rusija zna da nuklearni rat ne moze da se dobije i da nikada ne sme da se dogodi. Putin je započeo ovaj rat i mora on da ga okonča tako što će se povući sa teritorije Rusije", kazao je Stoltenberg i dodao da će NATO trupe sledeće nedelje održati terensku vežbu koju održava svake godine.

Stoltenberg kaže da nije video nikakvu promenu u ruskoj poziciji i da je NATO pojačao broj trupa na istočnom kraku Alijanse.

"Na samitu će biti reči o jačanju ključne infrastrukture, a svaki eventualni napad bi naišao na adekvatan odgovor. NATO je dosad dao neviđenu vojnu podrsku Ukrajini, pomazemo im od 2014. godine u obuci, sto im sada znači tokom ruske agresije. Vazno je da Ukrajina dobije bitku protiv agresora", dodao je Stolteberg.

On je istakao da će se na dvodnevnom sastanku govoriti i o Kosovu i Metohiji i Iraku, kao i da će ministri NATO pričati sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

"SAD i Evropa ostaju ujedinjeni u podrsci Ukrajini", poručio je Stoltenberg.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading