Stoltenberg: Rusija ne može da pobedi u nuklearnom sukobu, ako upotrebi nuklearano oružje slediće neviđene posledice (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev tvrdi da ukrajinska vojska nastavlja da napreduje na istoku, spremni su, kažu, za mogući napad ruskih snaga u regionu Donbasa. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavljuje borbu dok cela Ukrajina ne bude slobodna.  

Luganska i Donjecka Narodna Republika najavile su referendum o ulasku u sastav Rusije, od 23. do 27. septembra. Kijev odgovara da bi bilo kakvi referendumi o pridruživanju ukrajinskih teritorija Rusiji uništili svaki preostali prostor za pregovore Kijeva i Moskve.

BLOG UŽIVO

Žestoke borbe na više frontova

22.57 - Žestoke borbe na više frontova

1. Na pravcu Avdeevka - nema značajnog napretka. Borbe u oblasti Pervomajska i Peska.

2. Na području Marinke i Ugledara - nema promena. Pozicione borbe sa sporim pokušajima Oružanih snaga Ukrajine da ispitaju mogućnost napredovanja u oblasti Pavlovke i Nikolskog.

3. U oblasti Artemovska - borbe duž autoputa Artemovsk-Đeržinsk i kod Zajceva. Na periferiji Artemovska vode se borbe. U Soledaru nije napravljen značajniji napredak.

4. Borbe za Spornu i Belogorovku se nastavljaju. Neprijatelj nastavlja da pokušava da napreduje u pravcu Kremenne.

5. U slovenskom pravcu, neprijatelj nastavlja sa pokušajima da napadne Krasni Liman i Jampolj. Vode se bitke za Drobiševo i Jarovaju.

6. Front na Oskolu se relativno stabilizovao. Za istočni deo Kupjanska se vode borbe. VSU nastavlja da pritiska na pravcu ka naselju Rubci. Na granici sa Ruskom Federacijom nastavlja se granatiranje pograničnih sela. Oružane snage RF napadaju Harkov i Čugujev.

 

Raketirana Nova Kahovka, oboreni ukrajinski projektili

22.10 - Ukrajinske trupe ponovo su izvele raketni napad na Novu Kahovku, PVO je ispalila 12 projektila u vazduh.

- Radovi protivvazdušne odbrane u Novoj Kahovki: više od 10 vazdušnih eksplozija... Iznad Nove Kahovke PVO je oborila još 2 projektila, navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu okružne uprave.

 

Rusi oslobodili i Amerikance, Šveđanina i Marokanca

21.55 - Ratni zarobljenici (pet britanskih državljana, jedan Marokanac, jedan Šveđanin, jedan Hrvat i dva Amerikanca) vide se na pisti aerodroma po dolasku, nakon uspešnih posredničkih napora prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana, od Rusije do Međunarodnog aerodroma Kralj Kalid, u Rijadu, Saudijska Arabija.

Rusija je oslobodila američke državljane Aleksandra Drukea (39) i Endija Huina (27) u razmeni zatvorenika koju je posredovala Saudijska Arabija, rekao je predstavnik porodice Rojtersu u sredu.

Njih dvojica, obojica iz Alabame, uhvaćeni su u junu dok su se borili u istočnoj Ukrajini, gde su otišli da podrže ukrajinske trupe koje se odupiru invaziji Rusije.

Rusija je u sredu oslobodila 10 stranih ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, nakon posredovanja saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Liz Trus: Oslobođeno pet britanskih dežavljana iz istočne Ukrajine

21.16 - Društvene mreže su već objavile fotografiju na kojoj oslobođeni britanski plaćenici izlaze iz aviona u Dubaiju. Poznato je da su plaćenici, uključujući i one osuđene na smrt u DNR razmenjeni su uz posredovanje Saudijske Arabije. Za koga – još nema informacija.

 

 

Američki mediji: Evropa je pomoć Kijevu svela na ništa

20.51 - Američki evropski saveznici smanjili su pomoć Ukrajini skoro na ništa, što je postalo problem za američkog lidera DŽoa Bajdena, navodi se u članku u NJujork tajmsu.

Bajdenova administracija nastavlja da obećava milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, ali to je imalo malo uticaja na predsednikov rejting u zemlji. U isto vreme, šef države je prinuđen da drži na svojoj strani Evropu, koja pati od teške energetske krize, navodi se u članku. Vašington kaže da ne vidi neslogu unutar NATO-a, ali Evropljani su sve više zabrinuti zbog mogućnosti hlađenja ove zime i gubitka interesovanja za probleme Kijeva.

Ukrajinci granatirali devet gradova u DNR

20.50 - Ukrajinske snage su ispalile više od 250 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“ kalibra 122mm, tenkova i poljske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi deset naselja DNR. U napadima je ranjeno četvoro civila. Oštećeno je 20 zgrada i četiri civilna objekta.

VSU je ušla u Drobiševo kod Krasnog Limana

20.10 - Militanti terorističke grupe UG („Ukrajinska država“) nastavljaju napredovanje u pravcu Krasnolimanskog.

Izvori projekta @vargonzo na frontu u Donbasu izveštavaju da su borbe za Drobiševo počele jutros. Uoči početka nastupanja na Dobriševo, jedinica VSU je uspela da zauzme susednu Jarovaju. Uprkos žestokom otporu rezervista i dobrovoljaca, ipak su ušli u Drobiševo. Sada se vode borbe u selu. Pola sela je pod neprijateljskom kontrolom. Situacija oko Krasnog Limana postaje sve kritičnija.

Lavrov: Referendumi u skladu sa poveljom UN

20.00 - DNR, LNR, Zaporožje i Hersonske oblasti imaju pravo da ostvare pravo na samoopredeljenje u skladu sa Poveljom UN, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Zalužni o mobilizaciji u Ruskoj Federaciji: „Uništićemo oružjem svakoga ko dođe na našu zemlju“

 

19.15 - Nikakve izjave ruskog rukovodstva neće uticati na spremnost Ukrajinaca da se bore za svoju slobodu. Oružane snage Ukrajine će uništiti svakoga ko dođe sa oružjem u Ukrajinu, bez obzira da li su ovde dobrovoljno ili mobilizacijom završili.

Ovo je izjavio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, reagujući na Putinovu najavu delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji.

Zalužni je dodao da stotine hiljada muškaraca i žena štiti našu zemlju, svoje domove, decu i budućnost Ukrajine.

Zalužni je naglasio da Ukrajinci 8 godina i 7 meseci koče oružanu agresiju Rusije na njihovu zemlju.

VSU u napadu na selo Peski

18.44 - U avgustu su jedinice NM DNR, uz podršku Oružanih snaga RF, isterale Oružane snage Ukrajine iz sela Peski. Na snimku se vidi još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da povrate kontrolu nad utvrđenim područjem na periferiji Donjecka.

Jedinica Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku dva tenka i tri borbena vozila pešadije, napala je sa strane Vodjana i ušla u šumski zasad na severu sela. Pešadija je izašla i pokušala da se raziđe, ali se našla pod jakom artiljerijskom vatrom. Na snimku se takođe vidi direktan pogodak protivtenkovske rakete u jedan od ukrajinskih tenkova.

Pošto je pretrpeo gubitke u ljudstvu, neprijatelj je počeo da se povlači u Vodjani, ostavljajući jedan oštećeni tenk na bojnom polju. Napad Oružanih snaga Ukrajine potpuno je propao i nije postigao nikakve ciljeve.

Snažna eksplozija u Hersonu

18.00 - Snažna eksplozija u mikrookrugu "HBK" Hersonu, crni dim se diže iznad mesta eksplozije, prenosi dopisnik Ria novosti. Precizira se da se to dogodilo u blizini mosta HBK-Tavrički.

Za sada nema informacija o žrtvama.

 

Šta je sve danas rekao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg: 

16.34 -Rusija „neće moći da pobedi u nuklearnom sukobu“, a upotreba nuklearnog oružja od strane Moskve imaće za nju „neviđene posledice“.
 
-Putinove izjave nisu bile iznenađenje za NATO, alijansa će nastaviti da pomaže Ukrajini.

-Zemlje NATO nameravaju da pojačaju pritisak na Rusiju i uvedu nove sankcije.

-Zemlje NATO aktivno pregovaraju sa preduzećima vojno-industrijskog kompleksa o povećanju snabdevanja oružjem i Кijeva i njih samih, prenosi Sputnjik na Telegramu.

 

DMITRIJ PESKOV: Vlast još ne razmatra punu mobilizaciju

16.25 - Odluka o delimičnoj mobilizacije doneta je zbog toga što se Rusija u Ukrajini suočava sa vojnim potencijalom NATO i drugih neprijateljskih zemalja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Celu vest pročitajte OVDE.

OGLASIO SE ZELENSKI NAKON PUTINOVOG GOVORA Uprkos pretnjama, on je ipak siguran u jedno!

15.42 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oglasio se nakon govora Vladimira Putin i rekao da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje uprkos pretnjama njihovog predsednika.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nuklearna elektrana je oštećena

15.17 - Rusko Ministrstvo odbrane saopštilo je danas da je u ukrajinskom granatiranju projektilima visokog kalibra oštećena jedna od cevi tehničkog vodosnabdevanja nuklearne elektrane Zaporožje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Kompletirana tri bataljona

14.55 -  U Moskvi počela da se primenjuje delimična mobilizacija. Već su kompletirana tri bataljona "Donski", "Maršal Katukov" i "Gergijevski". Nekoliko hiljada Moskovljana se već nalazi na frontu ili se sprema za brzi pokret put njega.

"META ODMAZDE" Ozbiljne pretnje na adresu američkog milijardera

Stoltenberg: Rusija ne može da pobedi u nuklearnom sukobu, ako upotrebi nuklearano oružje slediće neviđene posledice (FOTO/VIDEO)

Profimedia

 

 

14.21 - Američkom milijarderu Ilonu Masku indirektno je zaprećeno da bi terminali njegovog "Starlinka", koje je stavio na raspologanje Ukrajini, mogli uskoro da postanu "legitimna meta odmazde"

Celu vest  pročitajte OVDE.

POSLEDNJA NADA ZAPADA NVO dižu pobunu protiv Putina

13.48 - Pokret „Vesna“ pozvao je na protestne akcije protiv delimične mobilizacije koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi "Meduza".

Celu vest  pročitajte OVDE.

UKRAJINA JE PROŠLA TAČKU BEZ POVRATKA "Pregovori ne dolaze u obzir", kaže visoki ruski zvaničnik

13.35 - Predsednik komiteta Državne dume za spoljne poslove kaže da je Ukrajina prekršila sve prethodne sporazume.

Celu vest  pročitajte OVDE.

"TO ĆE BITI NAPAD NA RUSIJU" Kosačov preti da će biti posledica!

13.20 - Nakon referenduma napad na oslobođene teritorije smatraće se napadom na Rusiju, izjavio je danas potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov. 

Celu vest  pročitajte OVDE.

NOVE SANKCIJE PROTIV RUSIJE Američki Kongres usvojio novi zakon

13.15 - Sankcije su uvedene protiv Rusa koji podržavaju rusku vladu i specijanu vojnu operaciju u Ukrajini.

Celu vest  pročitajte OVDE.

ŽESTOKE REAKCIJE NA PUTINOVU ODLUKU Nemačka sprema odgovor, Ukrajina nastavlja kontraofanzivu

Delimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju nemačka vlada razmatra svoj odgovor, izjavio je danas nemački vicekancelar Robert Habek.

Celu vest  pročitajte OVDE.

13.10 - Delimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja je eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju nemačka vlada razmatra svoj odgovor, izjavio je danas nemački vicekancelar Robert Habek.

Celu vet pro

Litvanija podigla borbenu gotovost

12.40 - Litvanija je danas podigla stepen borbene gotovosti svojih jedinica za brzo reagovanje da bi sprečila svaku eventualnu provokaciju sa ruske strane, izjavio je litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas nakon što je Moskva proglasila delimičnu mobilizaciju

Rute: "Mobilizacija znak panike u Kremlju, ostanimo mirni"

12.27 - Holandski premijer Mark Rute danas je izjavio da je naredba o mobilizaciji koju je doneo ruski predsednik Vladimir Putin znak panike u Kremlju i da to ne treba shvatiti kao direktnu pretnju totalnim ratom protiv Zapada.

"Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Putinova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta ranije i to nas ne uzbuđuje" rekao je Rute holandskoj televiziji NOS, prenosi Rojters.

Sve je to deo dobro poznate retorike. Savetovao bih da ostanete mirni, naglasio je holandski premijer.

OEBS osudio referendume u Ukrajini

12.25 - Najviši zvaničnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudili su danas planove za održavanje referenduma u oblastima u Ukrajini koje su pod kontrolom proruskih snaga, saopšteno je danas iz te organizacije

KOSAČOV: Napad na Donbas predstavljaće napad na Rusiju!

12.07 - Posle referenduma, napad na oslobođene teritorije će se smatrati napadom na Rusiju, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov

OVO DO SADA JE BILA DEČIJA IGRA Zastrašujuće pretnje Kadirova nakon vesti o ruskoj mobilizaciji (VIDEO)

11.45 - Nakon ruskog predsednika koji je najavio delimičnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, oglasio se lider Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

Celu vest pročitajte OVDE.

"POGINULO JE 5.937 RUSKIH VOJNIKA!" Šojgu objavio detaljan spisak gubitaka u ratu u Ukrajini!

11.15 - Tokom vojne operacije poginulo je ukupno 5.937 ruskih vojnika, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Celu vest pročitajte OVDE.

OŠTAR PAD MOSKOVSKE BERZE NAKON VESTI O MOBILIZACIJI Ovo nije viđeno od početka specijalne operacije na Ukrajinu

11.09 - Posle tog saopštenja, opozicioni pokret Vesna (Proleće) pozvao je Ruse širom zemlje na proteste.

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTINOV PLAN PROPADA?! Britanski ministar: Ovo je jasan dokaz!

10.51 - Britanski ministar odbrane Ben Volas tvrdi da je ruska mobilizacija jasno „priznanje da Putinova invazija propada“

Celu vest pročitajte OVDE.

ŠTA ZNAČI RUSKA MOBILIZACIJA Putin dao vojsci široka ovlašćenja, novi ukaz menja pravac rata u Ukrajini

10.45  - Predsednik Odbora za odbranu ruske državne Dume Kartapolov kaže da novi amandmani ne znače mobilizaciju na generalnom nivou.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šojgu: Ukrajina je izgubila pola vojske!

10.35 - Mi ne ratujemo samo sa Ukrajinom, već sa celim kolektivnim zapadom, izjavio je ministra odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Pušlin: Glasaju i sa teritorija DNR pod kontrolom Kijeva

09.27 - Stanovnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) koji se nalaze na teritorijama pod kontrolom ukrajinskih snaga, imaće priliku da glasaju na predstojećem referendumu o pridruživanju Rusiji, ako uspeju da se prebace u Rusiju ili na oslobođene teritorije DNR, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

"Planirali smo održavanje referenduma nakon povratka na ustavne granice DNR. Ali morali smo da prilagodimo naše planove i daćemo priliku stanovnicima teritorija koje su ostale pod ukrajinskom okupacijom da glasaju, ako uspeju da se evakuišu na teritoriju Rusije ili područja Donjecke Narodne Republike pod našom kontrolom“, rekao je on za TV Rusija-24, prenosi TASS.

Rogov: Zaporoška oblast potpuno prekida odnose sa Ukrajinom

09.20 - Zaporoška oblast potpuno prekida odnose sa Ukrajinom kao svojim sastavnim delom i nikada se više sa njom neće poistovetiti, izjavio je Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo sa Rusijom“, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

"Zaporošku oblast više ništa ne povezuje sa današnjom Ukrajinom kojom vladaju ekstremisti i teroristi. Zaporoška oblast prekida sve odnose sa Ukrajinom kao svojim sastavnim delom i nikada se više neće poistovetiti sa njom. Ukrajinski period u istoriji Zaporoške oblasti je prošlost“, rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, Zaporoška oblast je na sigurnom putu povratka Rusiji i neće sa njega skrenuti. "Budućnost Zaporoške oblasti - samo kao subjekt Ruske Federacije“, naglasio je Rogov.

ŠOJGU OBRAĆANJE

Stoltenberg: Rusija ne može da pobedi u nuklearnom sukobu, ako upotrebi nuklearano oružje slediće neviđene posledice (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

08.49 - „Mi smo zaista u ratu sa kolektivnim Zapadom plus NATO. Kada govorimo o tome, ne mislimo samo na naoružanje koje se isporučuje u ogromnim količinama, već, naravno, i na sisteme. To su sistemi komunikacije, sistemi za obradu informacija“, rekao je Šojgu.

08.48 - Tokom delimične mobilizacije biće pozvano 300.000 rezervista, Rusija ima ogromne resurse.

08.45 - Ukrajina je pretrpela ogromne gubitke, izgubila je pola vojske. 61.207 poginulih i 49.368 ranjenih, to je više od 100.000 ljudi.

08.43 - Rusija ne ratuje samo sa Ukrajinom, već i sa celim zapadom - napomenuo je Šojgu.

08.42 -  Zapad isporučuje ogromnu količinu oružja Ukrajini.

To oružje se koristi za napade na civilno stanovništvo, istakao je ministar.

PUTINOVO OBRAĆANJE

Stoltenberg: Rusija ne može da pobedi u nuklearnom sukobu, ako upotrebi nuklearano oružje slediće neviđene posledice (FOTO/VIDEO)

EPA/ MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POO

 

 

08.31 - Sve ćemo uraditi da osiguramo referendume kako bi ljudi mogli da izraze svoju volju. Građani mogu da se oslone na nas.

08.30 - Ruski građani će biti zaštićeni, a oni koji nam prete nuklernim naoružanjem treba da znaju da će se to okrenuti protiv njih.

08.29 - Treba da podsetimo da Ruska država ima moćno oružje, a deo nažeg arsenala je moćniji i od NATO naoražanja. Ruski 

08.28 - Zapad je počeo da preti rusiji nuklearnim arsenalom i oružjem za masovno uništenje.

08.27 - Parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za izvođenje delimične mobilizacije.

08.26 - Politika terora i varvarizma ukrajinskih neonacista postajala je nepodnošljiva, Rusija je morala da reaguje.

08.20 - Biće upotrebljena sva sredstva u slučaju teritorijalne pretnje Rusiji. "To nije blef!" - napomenuo je Putin.

08.17 - Zapadni neodgovorni političari govore o isporukama ifanzivnog naoružanja Ukrajini, to je napad na Rusiju, istakao je Putin.

08.16 - Zapadne države podstiču Kijev da prenese borbena dejstva na teritoriju Rusije. Zapad je krenuo na nuklearne ucene, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije.

08.14 -  Borba protiv nacizna iziskuje specijalnu operaciju.

08.14 - Glavni ciljevi operacije ostaju nepromenjeni: LNR je u potpunosti oslobođena, a DNR delimično.

08.13 - Kako prenose ruski mediji Putin je najavio delimičnu mobilizaciju.

08.05 - Putin je naglasio da se Rusija bori za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i podrška sunarodnika da sami odrede svoju budućnost.

Rogov: Rusija bi mogla da dobije oko 5-6 miliona novih građana

07.40 - Nakon referenduma Rusija bi mogla da dobije oko 5-6 miliona novih građana. A kada počnu da se vraćaju izbeglice, taj broj se može popeti i do 8-9 miliona ljudi, navodi član saveta administracije Zaporoške administracije Vladimir Rogov.

Površina oslobođene teritorije na kojoj će biti održan referendum iznosi 113.000 kvadratnih kilometara.

Mapa

07:28 - Pogledajte na mapi gde se odvijaju sukobi, koji gradovi su mete granatiranja i kako napreduju oružane snage, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR

 

 

Šolc: Putin će odustati kad shvati da ne može da pobedi

07:10 - Ruski predsednik Vladimir Putin odustaće od svojih „imperijalnih ambicija“, koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju, samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu, izjavio je u Njujorku nemački kancelar Olaf Šolc.

„Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada“, poručio je Šolc u utorak, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Putin se danas obraća javnosti

07:00 - Predsednik Rusije Vladimir Putin obratiće se javnosti u 8 sati, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu govoriće u 8.30 sati.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milica

21.09.2022 21:30

Za ime božije dogovorite se "Velike sile" Rat je poguban za sve narode. Iz rata svi izlaze kao gubitnici. Zašto da ginemo? I mjesta za sve ljude na Zemlji. Kakav atomski rat. Nedaj Bože...