GOZBA ZA VRANE Evropske zemlje hoće komade Ukrajine, Kijev može da ostane bez pola države!
Tviter printskrin

Ukrajinski ambasador u Bukureštu je uručio protest rumunskom rukovodstvu zbog izjave Andreja Marga da se današnja Ukrajina nalazi u neprirodnim granicama.

- Kijev treba da vrati Mađarskoj Zakarpatje, Poljskoj Galiciju, Rumuniji Bukovinu, a Donbas i Krim Rusiji. Dogovor o miru u Evropi se može postići razgovorom u kojem će učestvovati Amerika, Rusija, Nemačka, Ukrajina, kao i Kina, kazao je bivši ministar spoljnih poslova Rumunije Andrej Marga.

Iako je Rumunija u ratu na strani Ukrajine, mišljenje bivšeg ministra spoljnih poslova Andreja Marga nije usamljeno.On je samo rekao ono što misle mnogi političari u susedstvu Ukrajine. Činjenica je da je deo teritorija koje je do rata imala Ukrajina dobila zahvaljujući Staljinu i Crvenoj armiji.

GOZBA ZA VRANE Evropske zemlje hoće komade Ukrajine, Kijev može da ostane bez pola države!

Printscreen

 

U Kijevu kažu da im je žao da bivši ministar spoljnih poslova jedne evropske demokratske zemlje - u ovom slučaju Rumunije - govori protiv osnovnih principa međunarodnog prava.

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban, kako pišu budimpeštanski listovi, izjavio je na sednici svoje partije da Ukrajina može da izgubi trećinu do polovine svoje teritorije. Orban misli da se rat u Ukrajini može otegnuti do 2030. godine i na kraju će Ukrajina da izgubi veliki deo teritorije.

- Mešanje Zapada je samo produbilo sukob u Ukrajini tako da je konflikt lokalnog karaktera postao globalni - kazao je Orban, i istakao da će biti protiv produženja antiruskih sankcija. On je te sankcije nazvao pucanjem sebi u nogu. Njegova prognoza je da će naredne zime u Evropi stati do 40 odsto industrije.

GOZBA ZA VRANE Evropske zemlje hoće komade Ukrajine, Kijev može da ostane bez pola države!

EPA

 

Mađarski pisac Atila Demko izjavio je da su se građani Mađarske umorili od pritisaka Zapada i nametanja tamošnjeg vrednosnog sistema, pa zato mnogi smatraju da je Rusija u pravu.

Takođe je interesantno što je na ponavljanje zahteva poljskih rukovodilaca da im Nemačka plati reparacije, dakle odštetu pričinjenu u Drugom svetskom ratu, nemački kancelar Olaf Šolc kazao da bi onda Berlin tražio reviziju granica između dve zemlje. I Poljska je naime dobila deo nemačkih teritorija zahvaljujući Staljinu.

Ponovo granate po Jelenovki

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) saopštio je da je jedan zatvorenik ubijen, a četvoro ranjeno u zatvoru u Jelenovki, tokom granatiranja sa ukrajinske strane.

"Ukrajinski ekstremisti su tokom granatiranja Jelenovke ubili jednog i ranili četiri ratna zarobljenika, koji se nalaze u popravnoj jedinici Jelenovskaja", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

Kako su dodali iz DNR, Oružane snage Ukrajine su dva puta otvorile vatru na Jelenovku, ispalivši ukupno šest projektila kalibra 155 milimetara iz NATO arsenala.

Selo Jelenovka se nalazi desetak kilometara južno od Donjecka, a RIA navodi da ga oružane snage Ukrajine neprestano granatiraju. Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, u granatiranjima je ubijeno 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika, a 73 je ranjeno.

Nova ambasadorka SAD

Novi ambasador SAD u Moskvi prvi put će biti žena. Iako će Bela kuća saopštiti ime nove ambasadorke u Rusiji tek 20. septembra, već sada se zna da će to biti Lin Trejsi (na slici) koja je bila od 2019. ambasador u Jermeniji. Ranije je ona bila zamenik ambasadora SAD u Moskvi. Naravno Lin Trejsi govori ruski.

U Vašingtonu se nadaju da će nova ambasadorka koja ima već iskustvo rada u Moskvi uspeti da doprinese normalizaciji odnosa SAD i Rusije. U Moskvi kažu da nemaju nikakvih nada da će novi ambasador uspeti da bilo šta popravi u odnosima dve zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading