SB UN SUTRA O ELEKTRANI ZAPOROŽJE: Rusija zahteva da Kijev prekine sa gađanjem nuklearke
EPA/Friedemann Vogel

Rusija ističe da Ukrajina odmah mora da prekine sa granatiranjem elektrane i nada se da Sekretarijat UN ovoga puta neće sprečiti da ekspertska misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) poseti objekat kao što se prethodno dogodilo.

Naime, ruska strana i rukovodstvo IAEA su 3. juna usaglasili maršrutu i raspored kretanja međunarodne misije u Zaporoškoj elektrani. Misiju su činili i istaknuti stručnjaci iz niza zemalja, kao i generalni direktor IAEA, ali je nju sprečio departman za bezbednost Sekretarijata UN.

- Upućivanje misije ponovo dolazi na dnevni red. Navodno je i generalni sekretar UN počeo javno da govori da je potrebna misija. Daj bože. Želimo da se nadamo da sledeći put njegovi potčinjeni neće biti prepreka realizacije misije - rekao je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi odlučio je da prekine odmor i da se obrati na sednici putem video-veze. On je izjavio da se priprema ekspertska misija koja bi trebalo da poseti Zaporošku nuklearnu elektranu i da namerava da lično bude na njenom čelu.

- Informisaću Savet bezbednosti o svojim planovima i pripremama da lično budem na čelu misije IAEA koja će posetiti elektranu u najskorije vreme. Kako nikada do sada prisustvo misije Agencije je od prvorazrednog značaja kako bi se smanjila opasnost od potencijalne nuklearne katastrofe - rekao je Grosi.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa "Uragan" nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju.

U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading