INDIJA IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA Ogroman pritisak Amerike, traže da povuku RIZIČAN potez!
Foto: Printscreen

Uprkos tome što je članica Alijanse Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga, kolokvijalno poznatog kao KVAD, sa Sjedinjenim Državama, Japanom i Australijom, Indija je održavala snažne odnose sa Rusijom podržane sporazumima o oružju i energiji vrednim milijarde dolara, a takođe je i članica novog ekonomskog saveza BRIKS - zajedno sa Kinom, Rusijom, Brazilom i Južnom Afrikom.

KVAD je naglašen kao antikineski i antiruski savez. Izuzev Indije, sve zemlje Kvada oštro su osudile rusku invaziju i agresiju na Ukrajinu i uvele sankcije protiv Moskve. Ali uprkos pritisku SAD, Indija još nije osudila rat Moskve protiv Ukrajine i čak se uzdržala od glasanja u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji koja osuđuje invaziju i zahteva trenutno i bezuslovno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Ironično, Indija je do sada zauzela stav sličan onom Kine ili njenog najvećeg rivala Pakistana kada je u pitanju Ukrajina. Drugim rečima, čini se da je KVAD podeljen oko rata u Ukrajini samo zbog dvosmislenog stava Nju Delhija po pitanju ruske invazije, piše Sajed.

INDIJA IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA Ogroman pritisak Amerike, traže da povuku RIZIČAN potez!

EPA

 

Rat i sukobi stvaraju i izazove i prilike, a u slučaju Ukrajine, Indija je u potpunosti iskoristila mogućnosti. Na primer, Nju Delhi je blagovremeno iskoristio priliku za jeftinu rusku naftu kao rezultat ukrajinske krize. Uprkos sankcijama koje je zapadni svet uveo protiv Moskve, Indija nastavlja da gomila zalihe jeftine ruske sirove nafte. U aprilu je Rusija pod velikim sankcijama postala četvrti najveći dobavljač nafte u Indiji. Koristeći maksimalnu prednost jeftine nafte iz Rusije, indijske državne rafinerije, uključujući "Indian Oil Corp" i "Hindustan Petroleum", sada pregovaraju o šestomesečnim ugovorima sa Kremljom za povećanje uvoza ruske nafte uz popuste.

Slično tome, vrednost indijskog uvoza iz Rusije bila je tri puta veća u periodu između 24. februara (kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu) i 26. maja nego u istom periodu prošle godine, čime je ukupan uvoz Indije iz Rusije u tom periodu povećan na 6,4 milijarde dolara u poređenju sa 1,99 milijardi dolara u istom periodu prošle godine.

U tom smislu, Indija je bila ključni korisnik trgovinskih i finansijskih sankcija koje su SAD i evropske zemlje uvele Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Zapravo, sankcije su otvorile brojne puteve za indijska preduzeća u različitim sektorima ruske ekonomije, uključujući hranu, keramiku i hemikalije.

INDIJA IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA Ogroman pritisak Amerike, traže da povuku RIZIČAN potez!

Alo

 

Rusija je takođe najveći indijski snabdevač oružjem, što dodaje dodatne razloge zašto je Nju Delhi izbegavao da se suprotstavi Moskvi. Kako Nju Delhi može da pokvari svoje odnose sa Moskvom u vreme kada njegove isporuke odbrambene opreme treba da budu iz Rusije? Isporuke ruskog odbrambenog raketnog odbrambenog sistema zemlja-vazduh dugog dometa S-400 Indiji počele su u decembru 2021. godine kada je ruski predsednik Vladimir Putin posetio Indiju. Dve zemlje potpisale su desetogodišnji sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti odbrane tokom samita Putin-Modi u Nju Delhiju.

Opsežne sankcije usmerene na ruski odbrambeni sektor imale su poništavajući efekat na uvoz indijske odbrane. Indija ne može da dozvoli dalja odlaganja isporuke ruskog naoružanja i odbrambene opreme u trenutku kada se istovremeno suočava sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima na granici sa Kinom i Pakistanom, ističe analitičar.

Indijske i kineske snage su zaključane u graničnom sukobu od 2020. u regionu Himalaja. U junu 2020. godine, najmanje 20 indijskih vojnika je ubijeno u nasilnoj borbi sa kineskim trupama na granici sa Himalajima. Štaviše, Indija se suočava i sa nestabilnom situacijom na granici Kašmira sa svojim najvećim rivalom Pakistanom, koji se približio Rusiji. Indija još uvek nema lako rešenje za komplikovanu situaciju koja predstavlja ogromne izazove na njenom bezbednosnom frontu.

Američki predsednik Džo Bajden kritikovao je Indiju zbog njenog klimavog odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu i proglasio Indiju izuzetkom među saveznicima Vašingtona. SAD su upozorile Indiju da će uvesti sankcije Nju Delhiju zbog kupovine nafte i oružja od Moskve i takođe su predložile da se dobrovoljno povuče iz Rusije. Kritičari u SAD su za pooštravanje pritiska na Nju Delhi za kupovinu oružja i uvoza nafte iz Rusije.

Senator Bob Menendez, koji je na čelu Komiteta Senata za spoljne odnose, kritikovao je Indiju i rekao: "kupuju naftu od Rusije. Kupuju S-400 (protivraketni sistem). Bili su uzdržani u Ujedinjenim nacijama (na glasanju za kritiku Rusije)... Ali oni su članovi KVADA. Dakle, u nekom trenutku poruke koje ovde šaljemo globalno su nedosledne. Malo je reći da smo zabrinuti i razočarani." Međutim, Amerika se suzdržava od agresije prema Indije zbog toga što im je ova država potrebna kao saveznik zbog rastuće pretnje od strane Kine.

U maju ove godine, indijski premijer Narendra Modi otišao je na evropsku turneju i tokom svojih sastanaka sa nekoliko zapadnih lidera samo je pozvao na hitan prekid neprijateljstava u Ukrajini bez eksplicitne osude Rusije, suprotno očekivanjima nekih evropskih lidera i neodobravanju od mnogih. Ali ono što je pohvalno u vezi sa odgovorom Indije je to što je, umesto da požuri da ispoveda lojalnost bilo kojoj strani ili poklekne pred pritiskom SAD, zaštitila svoje ekonomske i strateške interese igrajući obe strane.

Praktično stisnute između svojih saveznika i rivala, i sa jakim odnosima i sa saveznicima iz KVADA i sa Rusijom, čini se da obe strane pojačavaju pritisak na Nju Delhi da izaberu svoj tabor. Za sada ostaje veliko pitanje: koliko dugo Indija može da priušti da hoda po diplomatskom konopcu između Zapada i Rusije oko sukoba u Ukrajini, zaključuje Sajed.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading