(UKRAJINA UŽIVO) Uništeno uporište ukrajinske vojske, Zelenski se hitno obratio (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/ilustracija

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Borbe u Ukrajini od tog dana neprestano traju. 

KAMERE U KIJEVU UŽIVO!

BLOG UŽIVO ZA 116. DAN

Granatirana Makajevka

23.05 - Jedan civil je ubijen, a dva su ranjena u Makejevki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), koju su granatirale ukrajinske trupe, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane DNR.

Dejstvovanje bacača raketa TOS-1A „Solncepek“ 

22.33

 

 

Prijavljene eksplozije u Harkovu

22.17 

 

 

Uništena baterija samohodnih artiljerijskih oruđa 63. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

21.45

 

 

Borbeni rad kompleksa Iskander-M

21.27

 

 

Uništenje uporišta 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine

21.10

 

 

Zatvor u Moskvi u kome se nalaze zarobljeni komandanti puka Azov

20.39

 

 

Večernje obraćanje Zelenskog

20.13

 

 

Trofeji grupe "O" i uništena vozila Oružanih snaga Ukrajine

19.50

 

 

Australija je poslala četiri oklopna transportera u Ukrajinu

19.20

 

 

Izveštaj dopisnika ANNA-Nevs iz Kamiševahija

19.03

 

 

Požar kod luke Očakov

18.36

 

 

Priznanje i najava

18.10 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je dalju strategiju alijanse u odnosima sa Ukrajinom. U intervjuu za "Bild am Sonntag", šef NATO-a je priznao da bi sukob sa Rusijom mogao da se oduži godinama i nazvao prioritetom povećanje snabdevanja Kijeva modernim naoružanjem.

Vazdušni alarm - u nekoliko regiona Ukrajine

17.38

 

 

Umro je Genadij Burbulis

17.21 - Azerbejdžanski mediji javljaju da je u Bakuu preminuo bivši državni sekretar RSFSR Genadij Burbulis. Bio je najbliži saradnik Borisa Jeljcina.

Vrhovna Rada Ukrajine odobrila povlačenje

17.05 - Skupština Ukrajine Vrhovna rada odobrila je povlačenje zemlje iz niza sporazuma unutar Zajednice nezavisnih država (ZND), izjavio je danas vladin zastupnik u parlamentu Taras Melničuk.

Neslaganja u Italiji zbog slanja oruzja Ukrajini

16.33 -  Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo optužio je svoju partiju "Pokret pet zvezdica" da podriva napore vlade da podrži Ukrajinu i slabi položaj Rima u Evropskoj uniji.

Unutrašnje partijske svađe stvaraju probleme premijeru Mariju Dragiju jer se u utorak suočava sa važnim glasanjem u parlamentu o Ukrajini, pri čemu neki članovi Pokreta pet zvezdica žele da ograniče Italiju da šalje dalje oružje Kijevu.

 

Američko ministarstvo finansija je priznalo da ne može da se nosi sa inflacijom
 

16.04 - "Neprihvatljivo visoka" inflacija je globalni fenomen i ne može se odmah srušiti, izjavila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen.

"Inflacija je neprihvatljivo visoka... Važno je priznati da SAD nisu jedina napredna ekonomija koja pati od visoke inflacije. Vidimo je u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, a njeni uzroci su globalni", rekla je ona.

Prema njenim rečima, „malo je verovatno da će ovi faktori nestati odmah, ali očekujem da će vremenom inflacija da se smanji”.

Istovremeno, predsednik Džo Bajden krivi Rusiju za trenutnu situaciju i poskupljenje naziva „Putinovom porezom na hranu i benzin“. Ruski predsednik je, sa svoje strane, povezao probleme u ekonomiji zapadnih zemalja sa sistemskim greškama američke administracije i evropske birokratije.

Prema njegovim rečima, sve je to godinama sazrevalo i podstaknuto je kratkovidnim delovanjem onih koji su navikli da svoje probleme rešavaju o tuđem trošku i oslanjaju se na mehanizam finansijske emisije kako bi prevukli trgovinske tokove na sebe. Time izazivaju humanitarne katastrofe u različitim regionima sveta.
 

 

Granate i jake eksplozije u centru Donjecka

15.40 - U centru Donjecka ođeknulo je nekoliko eksplozija a zatim su se čula dejstva artiljerije, javlja izveštač ruske agencije RIA Novosti.

Kako je saopštila kancelarija samoproglašene Donjecke Nraodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su u 12 časova ispalili osam granata kalibra 122 milimetara na rejon Kujbišev, a 20 minuta kasnije još pet.

Pored toga, danas su granatirana sela Mihailovka, Pantelejmonovka i Ozerjanovka, gde je poginuo jedan civil.

 

 


Tokom prethodnog dana u napadima ukrajinskih snaga ukupno je poginulo sedam osoba, a 24 su ranjene, navode izvori DNR.

Ukrajinske snage bezbednosti svakodnevno otvaraju vatru na gradove i sela DNR iz teških artiljerijskih oruđa, minobacača i višecevnih raketnih sistema, navodi RIA Novosti precizirajući da je od 13. juna Donjeck bio izložen granatiranju bez presedana, a najviše su stradali Kijevski, Petrovski, Proletarski i Kujbiševski okrug.

Dan ranije, Oružane snage Ukrajine granatirale su centar grada, uključujući administrativni centar i Donjecki nacionalni tehnički univerzitet.

 

Zabranjena i ruska muzika

 

14.58 - Vrhovna rada Ukrajine zabranila je rusku muziku u ukrajinskim medijima i javnom prostoru. Takođe je zabranjen uvoz i distribucija knjiga i drugih izdavačkih proizvoda iz Rusije i Belorusije.

 

Ukrajinske trupe gađale su koksaru u Kirovskom okrugu Makejevke

14:34 - Oštećeni su radionica i rezervoari za gotove proizvode, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

„VFU (Oružane formacije Ukrajine) napale su koksaru Jasinovski u Kirovskom okrugu Makejevke. Usled granatiranja proizvodnih objekata oštećena je radnja za ispravljanje, a oštećeni su i rezervoari za gotove proizvode“, navodi se u saopštenju iz štaba na Telegram kanalu.

Ranije je saopšteno da su ukrajinske trupe ispalile granate kalibra 152 mm u Kirovskom okrugu Makejevke u DNR.

Ovo nije prvi put da je fabrika Jasinovskij granatirana. Krajem maja, usled eksplozije granata, tamo je izbio požar i jedna osoba je povređena. Drugo granatiranje usledilo je 7. juna, kada je jedna osoba takođe ranjena.
 

 

"Kazahstan bi mogao biti sledeći ruski plen"

14.17 - Bivše sovjetske zemlje deo su ruske sfere i rizikuju sudbinu Ukrajine ako krenu protiv Kremlja, insinuirao je Vladimir Putin, pišu mediji iz Kazahstana. 

Medvedev: Evropska unija će nestati dok...

13.54 - Prijem Ukrajine u Evropsku uniju moguć je tek sredinom veka, a do tog trenutka bi i sama asocijacija mogla nestati, izjavio je danas zamenik predsednika Saveza bezbednosti Rusije Dimitrij Medvedev. Kompletnu izjavu možete pročitati OVDE.

Konašenkov: Danas je u jednom raketnom napadu ubijeno više od 50 ukrajinskih generala i oficira

13.27 - Ruski ratni brodovi uništili su ukrajinski komandni centar krstarećim raketama Kalibr, saopštilo je u danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Ubijeno je više od 50 generala i oficira ukrajinskih oružanih snaga - navodi se u saopštenju - rekao je portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. Detaljnije o tome, kao i snimak sa brifinga pogledajte OVDE.

Još jedna zemlja zabranjuje emitovanje ruskih medija

12.49 - Predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon o zabrani informativnih programa iz Rusije, izjavila je danas direktorka Saveta za televiziju i radio Lilijana Vicu. Detaljnije čitajte OVDE.

Zelenski: Ukrajinska vojska ne sumnja u pobedu

12.34 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas po povratku sa fronta na jugu zemlje da njegove trupe ne sumnjaju u pobedu protiv Rusa. Snimak njegovog govora možete pogledati OVDE.

Ukrajinske snage ispalile 20 granata na teritoriju DNR

12.08 - Ukrajinske oružane snage ispalile su 20 granata kalibra 152 milimetara na teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za koordinaciju prekida vatre (ZČC).

Prema podacima misije, 14 granata je ispaljeno na naselje Pantelejmonovka i šest granata na Mihajlovku, preneo je TASS.

Britanija se sprema za rat protiv Rusije

11.47 - Najviši britanski vojni general rekao je svojim trupama da se "pripreme za borbu i pobedu Putinove armije u evropskom kopnenom ratu", objavljeno je sinoć. Detalje njegovog pisma pročitajte OVDE.

Prelomni trenutak rata

11.32 - Ukrajinske vlasti su priznale da je ruska vojska dobila važnu bitku. Detaljnije pogledajte OVDE.

Građani ogorčeni pojavom Zelenskog na sastanku sa Makronom

11.24 - Čitaoci lista Figaro bili su ogorčeni ponašanjem i pojavom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na sastanku sa francuskim liderom Emanuelom Makronom. Pročitajte OVDE.

Ukrajina bi mogla da ostane bez statusa kandidata za EU!

11.07 - Evropska komisija je navela nekoliko uslova čije bi nepoštovanje moglo dovesti do lišavanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Ukrajini. Detaljnije pročitajte OVDE.

Hersonska oblast tehnički spremna za pokretanje železničke putničke veze sa Krimom

10.43 -Tehničko stanje železničkih šina je provereno i one su spremne za prolazak vozova - saopštio je načelnik vojno-civilne administracije ovog regiona Vladimir Saljdo, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sada se radi na uspostavljanju železničke veze sa poluostrvom, koja je prekinuta 2014. godine.

Ukrajina sprema kontranapad!

10.17 - Ukrajinski pregovarač Dejvid Arahami rekao je u intervjuu za medije da neće biti mirovnih pregovora sa Rusijom do kraja avgusta, jer će ranije biti izveden kontranapad. Više o tome pročitajte OVDE

Stoltenberg upozotio zemlje NATO

09.49 - Ne smemo odustati od podrške Ukrajini. Čak i ako su troškovi visoki, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rasta cena energije i hrane, rekao je Stoltenberg u intervjuu koji možete pogledati OVDE.

Ekspert tvrdi da Kijev "masno laže" i da ima strahovite gubitke

09.23 - Stvar je u tome, da Amerikanci , da bi tačno shvatili, šta se dešava u Ukrajini treba da shvate ukrajinski mentalitet, a to je da su Ukrajinci spremni masno da lažu, jer se nije slučajno pojavio članak, da su Amerikanci imali preciznije podatke iz Moskve, nego iz Kijeva. Kad kažem masno da lažu, da to protumačim. Cilj Kijeva je da prikaže što manje gubitke, jer ako bi se pokazali stvarni gubici, Vašington bi pomislio da je Ukrajina pred totalnim porazom i odustao bi da pomaže, zato što to utiče dosta na moral ukrajinskih trupa, a vesti o gubicima, se kriju na svaki način - rekao je on.

Detaljni izveštaj možete pogledati OVDE.

Kadirov: Postoje veliki gubici među stranim plaćenicima u Ukrajini

08.50 - Strani plaćenici u Ukrajini trpe velike gubitke, rekao je šef Čečenije Ramzan Kadirov. Kadirov je izneo mnoge detalje koje možete pročitati OVDE.

Ekspert: Amerika se sprema za rat protiv Rusije

08.25 - Vladimir Vasiljev, glavni istraživač Instituta za SAD i Kanadu, doktor ekonomskih nauka, smatra da Vašington i NATO, posle izvesnih priprema, mogu ući u direktan sukob sa ruskom vojskom. Njegovu detaljnu analizu pročitajte OVDE.

NATO će proglasiti Rusiju za pretnju bezbednosti!

08.04 - Učesnici predstojećeg samita NATO-a u Madridu saopštiće da Rusija više nije partner Alijansi, već „pretnja miru i stabilnosti“, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Detaljnije o tome pročitajte OVDE.

Uhvaćen jedan od komandanata "Ajdara"

07.35 - Jedan od komandanata ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Ajdar“ uhvaćen je prilikom zauzimanja sela Metelkino u predgrađu Severodonjecka, rekao je za RIA Novosti izvor u agencijama za sprovođenje zakona. Detaljnije o tome čitajte OVDE.

Lideri Azova koji se predali u Marijupolju prebačeni u Rusiju

07.10 - Lideri puka Azov, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju radi istrage, javlja ruska agencija TAS S pozivajući se na neimenovani izvor iz policije.

 

Kako navodi, među onima koji su prebačeni iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike su i zamenik komandanta puka Azov Svjatoslav Palamar i komandant 36. brigade marinaca ukrajinskih oružanih snaga Sergej Volinski.

Izvor ruske agencije rekao je da su i drugi oficiri raznih ukrajinskih jedinica prebačeni u Rusiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading